'Katja' gjorde ingen besviken - Sara Bäckmo
Stäng menyn

'Katja' gjorde ingen besviken

Hemodlade bruna bönor - vilken delikatess! I år odlar jag dem igen, trots att föregående års skörd inte är uppäten än. Kan man få nog?

Torkade bruna bönor på en sten.

 

Åh, så gott! Det här kan vara den godaste bönan jag ätit. Jösses! Egentligen är det ju konstigt att kidneybönor och olika burkbönor används så flitigt i vegetariska recept när vi har svenskodlade bruna bönor att njuta av. Oiii. Fast det är klart, bruna bönor har kanske inte det bästa ryktet och är väl inte att betrakta först och främst som en piffig böna.

Tänk om!

 

Lätta att odla på varm plats

De bruna bönorna jag odlade 2016 är av sorten 'Katja'. De såddes i början av maj i pluggbrätten modell större. Sådden fick stå i tunnelväxthuset och planterades några veckor senare i en djupbädd i trädgårdens varmaste del. Under säsongen skötte sig själva helt och hållet.

Skörden gjordes i augusti. Då hade baljorna på plantorna börjat att torka och vissa hade precis börjat spricka upp. Plantorna klipptes bara av och lades i korgar eller påsar för att eftertorka. Läs mer om skörden i Två sätt att skörda kokbönor.

Under hösten klipptes baljorna av från de torkade plantorna och bönorna pillades ur. När bönorna är väl torkade kan de förvaras i till exempel papperspåsar under vintern.

 

Läs också: Varmaste kvarteret till årets baljväxter 

 

Torkade bruna bönor.

Bönorna har fått torka i sin balja och kan sedan förvaras i skafferiet länge.

 

Hur äter man bruna bönor?

Tänk dig vilken god böna som helst. Hur äter du den? Vi tycker om att äta bönor kokta med smör, varma. Lika gott är att baka dem i tomat- och paprika sås i ugnen, liksom att göra bönröror och bönsallader. De bruna bönorna är användbara till allt som andra bönor används till, långt mycket mer än att kokas till de bönor som brukar ätas till stekt fläsk.

I vår familj är vi ett litet gäng som älskar bönor. Och extra glad var jag efter premiären av hemodlade bruna bönor för att vårt yngsta barn glatt åt de kokta bönorna likt karameller. Mums.

 

Läs också: Odla bönor

 

Vänta med sådden

Det är fortfarande för tidigt att så de här delikatessbönorna. Sås de i jord som är kall är risken stor att fröerna ruttnar. Och om de sås inomhus lång tid innan utplantering är risken istället stor att de blir för stora och rangliga innan de sätts ut i landet. Vänta tre veckor eller så inpå utplanteringen, det brukar bli bra.
/Sara Bäckmo

25. april 2017