25. april 2017

'Katja' gjorde ingen besviken

Hemodlade bruna bönor - vilken delikatess! I år odlar jag dem igen, trots att föregående års skörd inte är uppäten än. Kan man få nog?

Torkade bruna bönor på en sten.

 

Åh, så gott! Det här kan vara den godaste bönan jag ätit. Jösses! Egentligen är det ju konstigt att kidneybönor och olika burkbönor används så flitigt i vegetariska recept när vi har svenskodlade bruna bönor att njuta av. Oiii. Fast det är klart, bruna bönor har kanske inte det bästa ryktet och är väl inte att betrakta först och främst som en piffig böna.

Tänk om!

 

Lätta att odla på varm plats

De bruna bönorna jag odlade 2016 är av sorten 'Katja'. De såddes i början av maj i pluggbrätten modell större. Sådden fick stå i tunnelväxthuset och planterades några veckor senare i en djupbädd i trädgårdens varmaste del. Under säsongen skötte sig själva helt och hållet.

Skörden gjordes i augusti. Då hade baljorna på plantorna börjat att torka och vissa hade precis börjat spricka upp. Plantorna klipptes bara av och lades i korgar eller påsar för att eftertorka. Läs mer om skörden i Två sätt att skörda kokbönor.

Under hösten klipptes baljorna av från de torkade plantorna och bönorna pillades ur. När bönorna är väl torkade kan de förvaras i till exempel papperspåsar under vintern.

 

Läs också: Varmaste kvarteret till årets baljväxter 

 

Torkade bruna bönor.

Bönorna har fått torka i sin balja och kan sedan förvaras i skafferiet länge.

 

Hur äter man bruna bönor?

Tänk dig vilken god böna som helst. Hur äter du den? Vi tycker om att äta bönor kokta med smör, varma. Lika gott är att baka dem i tomat- och paprika sås i ugnen, liksom att göra bönröror och bönsallader. De bruna bönorna är användbara till allt som andra bönor används till, långt mycket mer än att kokas till de bönor som brukar ätas till stekt fläsk.

I vår familj är vi ett litet gäng som älskar bönor. Och extra glad var jag efter premiären av hemodlade bruna bönor för att vårt yngsta barn glatt åt de kokta bönorna likt karameller. Mums.

 

Läs också: Odla bönor

 

Vänta med sådden

Det är fortfarande för tidigt att så de här delikatessbönorna. Sås de i jord som är kall är risken stor att fröerna ruttnar. Och om de sås inomhus lång tid innan utplantering är risken istället stor att de blir för stora och rangliga innan de sätts ut i landet. Vänta tre veckor eller så inpå utplanteringen, det brukar bli bra.
/Sara Bäckmo

9 svar till “'Katja' gjorde ingen besviken”

 1. Emelie skriver:

  Hej! Jag har ett önskemål om ett blogginlägg/film om hur du kombinerar att odla tätt och att täckodla. Och då tänker jag främst på direktsådd. Det är mitt första år med en lite större odling (100 kvm, mot 6 pallkragar tidigare 🙂 ) och jag vill gärna så tätt (tex lök och morötter) men är lite brydd över hur jag ska göra med täckmaterialet som jag redan har lagt ut på bäddarna. Ta bort och lägga tillbaka direkt eller lägga tillbaka när växterna börjat komma fram, eller göra fåror o så i. Sånt funderar jag mycket på just nu 🙂

  Ja och så undrar jag om du vet om "Katja" funkar att odla i zon 5?

 2. Solveig Lewren skriver:

  Det ska jag absolut prova att så! Var kan jag få tag i bönor att så? Kan man så torkade bruna bönor från mataffären?

 3. Anncie skriver:

  Kanske får du lite svar här: ☺https://youtu.be/_WxyJYZvbzQ

 4. Händigakvinnan skriver:

  Hm, ska nog plantera ut några av de torkade bruna bönor jag köpte för att testa som bönskott i vintras. Blev inspirerad av hur du satte mängder av gula ärtor på bricka och tog av bara farten med ett paket bruna bönor. Kan rapportera att köpe bönorna är lite för ludna på bladen för att kännas som krispigt grön. Men bladen är goda, påminner om olivolja med tydlig smak av gräs. Gott som hackat tillbehör;)
  Kram

 5. Kurt skriver:

  Köper man torkade bruna bönor i butiken så är det alltid någon av sorterna Bonita, Katja eller Karin, och de är odlade på Öland.

 6. katinka skriver:

  Bruna bönor var min barndoms äckligaste maträtt. Nu gillar jag bönor och har t o m en tryckkokare i båten. Du får mig att tänka om, kanske ska jag prova Katja. Men hur ska jag få plats med allt du ger mig lust att odla????

 7. Jonathan skriver:

  Hej,
  Var hittar jag bönor av dessa fyra sorter för att odla själv?
  Letat runt, men hittar ingenting.
  Tack,

 8. Gunilla skriver:

  Hej,
  Jag bor i utomlands och längtar efter bruna bönor, som inte finns att köpa här.
  Därför söker jag efter bruna bönor att odla. Har provat med bönor köpta i mataffären i Sverige, utan att lyckas.
  Var kan man köpa Katja?
  Tack för din inspiration

 9. Therese Berild skriver:

  Jag har också letat men inte hittat. Bruna bönor är en av mina absoluta favorit rätter. Hoppas ngn kan hjälpa mig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *