Stäng menyn

Klimatsmart dillpesto

Här är en vansinnigt god pesto på råvaror från den egna trädgården eller närområdet. Lätt att variera ingredienserna så det passar skörden just nu och nästan inget är godare på en knäckemacka!

Vi gör sällan pesto, vanlig alltså. Men när det är skördetid för hemodlade bladgrönsaker tidigt på våren och sent på hösten, eller till och med på vintern, då slår vi till. Med de hemodlade bladen och egenodlade pumpafrön blir hemmapesto den godaste som finns. Här är min pesto på dill.

Du behöver:
ett knippe dill
färska pumpakärnor eller andra kärnor/nötter
en bit smakrik ost
olivolja/rapsolja
vitlök skuren i små bitar
salt

Jag brukar inte vara så noga med mängderna utan höftar och anpassar efter det jag råkar ha till hands. Dillen skärs i mindre bitar, osten rivs och alla ingredienser mixas sedan till en röra. De färska pumpafröerna innehåller mer vätska än torkade kärnor och nötter. Salta sist och smaka av. Peston är god på smörgås eller till exempel som topping på lax som bakas i ugn.

De hemodlade pumporna ger underbart goda kärnor att använda till pesto. Läs mer om frö från nakenfröpumpa här. Och vill du veta hur du odlar läcker dill kan du läsa Odla mycket dill.
/Sara Bäckmo

23. maj 2017