27. maj 2014

Klimatutveckling på hemmaplan

En trädgårdstomt är en utmärkt plats att bedriva hållbar utveckling i! Här kan ett perfekt kretslopp skapas - till nytta för maten, människan och miljön.

 

En trädgårdstomt är en utmärkt plats att bedriva hållbar utveckling i! Med en egen köksträdgård kan ett perfekt kretslopp skapas som är till nytta för både maten, människan och miljön.

Det tog mig tre säsonger (2011-2013) att från grunden skapa den köksträdgård som ger oss alla grönsaker vi äter under större delen av året. I år (2017) är vi helt självförsörjande på grönsaker från och med juni, fram till dess behöver vi komplettera med potatis och morot.

Det var ganska enkelt att anlägga Skillnadens Trädgård. Nu när det är gjort undrar jag såklart varför jag inte gjorde det tidigare? Och varför har inte alla med tomt en köksträdgård?

 

Att odla är att ta ansvar
Också jag förstår det orimliga i att var och en ska odla grönsaker på nära 400 kvadratmeter. Den lite mer radikala delen av mig själv tycker ändå att det är fullt rimligt att var och en tar ansvar för var, och framför allt hur, grönsakerna vi äter produceras. Om inte i den egna trädgården så kanske genom att stödja en stadsodling eller välja ekologisk och närodlad mat.

Jag är inte fullt uppdaterad på exakt alla sätt en självförsörjande köksträdgård är fördelaktig för klimatutvecklingen. Men jag vet att den betydande mängd mat vi producerar utanför vardagsrumsfönstret:

 •    inte framställas väldigt långt bort
 •    inte sås med genmodifierade frön
 •    inte besprutas för att nå mognad utan att angripas av skadedjur
 •    inte vattnas med onödigt mycket vatten
 •    inte gödslas med för vår kropp främmande ämnen
 •    inte belastar miljön genom transporter från punkt A till B
 •    inte packas i onödigt emballage innan försäljning
 •    inte är motorn i slavlika arbetsförhållanden som en del tvingas arbeta under

 

Trädgården som utvecklingsplats
Det finns de som tycker att arbete med hållbar utveckling för både miljö och människor ska bedrivas på högre nivå. Må så vara med en del av det. Men det börjar också här. Hos dig och mig. En trädgård är en bra plats att bedriva hållbar utveckling i!

Nu i maj har vi redan hunnit äta nyskördat grönt från trädgården i tre månader. Vi är så gott som självförsörjande. Att dra det så långt är ett kul experiment, särskilt när vi vet att det fungerar alldeles utmärkt. Klarar du också av att vara självförsörjande en tid med det du odlar i din trädgård? Skulle du våga ge dig själv en utmaning om att prova?

Bilden är från varmbänken: morot, cossallat ’Little Gem’ och gulbeta.
/Sara Bäckmo

 

4 svar till “Klimatutveckling på hemmaplan”

 1. Farbror Grön skriver:

  Så fantastiskt! Man blir verkligen imponerad av hur du/ni får till det med allt. Framför allt med tanke på hur mycket tid, kraft och engagemang som måste till. Vi odlar ju också mycket, men inte alls så att vi kan njuta av det under så lång tid. Någon gång i framtiden är vi kanske också där, där ni är 😉 /Theres

 2. Martina skriver:

  Håller verkligen med Theres (Farbror Grön), det du gör är fantastiskt för mångfalden, klimatet och familjen! Igår såg jag en dokumentär på SVT som jag verkligen kan rekommendera, "Bieffekten". Den handlar om den tysta miljökatastrofen där bin och humlor i vår värld har det tufft. Hemskt att se alla enorma monokulturer för att vi ska få perfekta grönsaker året runt. Att se din mångfald i grönsakslandet är såå inspirerande och gör mig lite mer modig att prova själv 🙂 /Martina

 3. Carolina skriver:

  Lägg till att det blir mer motståndkraftigt odlande med små blandade odlingar jämfört med stora enahanda odlingar. Man kan också tala om att landet blir mindre utsatt vid kris och katastrifsituationer (eller krig).
  Win- win-win alltså...

 4. Pia Rinnan skriver:

  Jag är på väg in i jordbygget å odlandet, känns så spännande,jag är numera pensionär å kan i lugn takt beta av hela gården, sakta men säkert.
  Tänk att jag ska få va med om de här, är hänförande.
  Synd att vädret håller en på mattan.
  Tack å åter tack för denna underbara väckelserörelse, vi gror medan vi växer!!!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *