Klimatutveckling på hemmaplan - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Klimatutveckling på hemmaplan

En trädgårdstomt är en utmärkt plats att bedriva hållbar utveckling i! Här kan ett perfekt kretslopp skapas - till nytta för maten, människan och miljön.

 

En trädgårdstomt är en utmärkt plats att bedriva hållbar utveckling i! Med en egen köksträdgård kan ett perfekt kretslopp skapas som är till nytta för både maten, människan och miljön.

Det tog mig tre säsonger (2011-2013) att från grunden skapa den köksträdgård som ger oss alla grönsaker vi äter under större delen av året. I år (2017) är vi helt självförsörjande på grönsaker från och med juni, fram till dess behöver vi komplettera med potatis och morot.

Det var ganska enkelt att anlägga Skillnadens Trädgård. Nu när det är gjort undrar jag såklart varför jag inte gjorde det tidigare? Och varför har inte alla med tomt en köksträdgård?

 

Att odla är att ta ansvar
Också jag förstår det orimliga i att var och en ska odla grönsaker på nära 400 kvadratmeter. Den lite mer radikala delen av mig själv tycker ändå att det är fullt rimligt att var och en tar ansvar för var, och framför allt hur, grönsakerna vi äter produceras. Om inte i den egna trädgården så kanske genom att stödja en stadsodling eller välja ekologisk och närodlad mat.

Jag är inte fullt uppdaterad på exakt alla sätt en självförsörjande köksträdgård är fördelaktig för klimatutvecklingen. Men jag vet att den betydande mängd mat vi producerar utanför vardagsrumsfönstret:

  •    inte framställas väldigt långt bort
  •    inte sås med genmodifierade frön
  •    inte besprutas för att nå mognad utan att angripas av skadedjur
  •    inte vattnas med onödigt mycket vatten
  •    inte gödslas med för vår kropp främmande ämnen
  •    inte belastar miljön genom transporter från punkt A till B
  •    inte packas i onödigt emballage innan försäljning
  •    inte är motorn i slavlika arbetsförhållanden som en del tvingas arbeta under

 

Trädgården som utvecklingsplats
Det finns de som tycker att arbete med hållbar utveckling för både miljö och människor ska bedrivas på högre nivå. Må så vara med en del av det. Men det börjar också här. Hos dig och mig. En trädgård är en bra plats att bedriva hållbar utveckling i!

Nu i maj har vi redan hunnit äta nyskördat grönt från trädgården i tre månader. Vi är så gott som självförsörjande. Att dra det så långt är ett kul experiment, särskilt när vi vet att det fungerar alldeles utmärkt. Klarar du också av att vara självförsörjande en tid med det du odlar i din trädgård? Skulle du våga ge dig själv en utmaning om att prova?

Bilden är från varmbänken: morot, cossallat ’Little Gem’ och gulbeta.
/Sara Bäckmo

 

27. maj 2014