Koka enkel puré av sqush - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Koka enkel puré av sqush

Squash är en mycket bra basgrönsak att använda i maträtter av olika slag, både vegetariska och icke vegetariska rätter. Så här gör jag en enkel puré att lagra till rätt tillfälle.

 

Squash är en mycket bra basgrönsak att använda i maträtter av olika slag, både vegetariska och icke vegetariska rätter. Så här gör jag en enkel puré att lagra till rätt tillfälle.

Jag brukar börja med att skala och skölja min skörd. Frukterna skärs sedan i mindre bitar och läggs i en kastrull tillsammans med en bottenskyla vatten och lite salt. Det går förstås också att krydda med vitlök, lök och annat redan här, men jag föredrar att göra purén bara på squash för att sedan krydda hela maträtten som det passar senare.

Sedan låter jag squashen puttra på spisen till en lagom simmig röra, med locket på glänt. När en del av vattnet kokat bort mixar jag squashen och låter svalna innan jag fryser in i lagom stora förpackningar. 2-3 deciliter brukar bli bra.

 

Mer smak ugnsbakad
Det går också utmärkt att göra en variant likt Snålröra på tomat och squash (läs receptet genom att klicka på den blå texten) och baka squash med lök och kryddor och annat. Det tar längre tid och ger en röra som är mer smakrik.

När jag själv började odla trodde jag att squash i stort sett bara kunde ätas direkt eller torkas. Men så är det inte. Det är en utmärkt grönsak att bunkra i frysen till vintern och våren när det blivit lite tomt i förrådet. Passa på! Läs gärna hur jag fryser squash på andra sätt än som puré - Frys in squash.
/Sara Bäckmo

 

29. juli 2016