27. september 2015

Kokta tomater till frysen

Ibland har jag bara inte tid att göra det bästa och det godaste. Det enklaste får duga ibland och det gör verkligen de här tomaterna.

Jag prioriterar som bäst bland alla saker som måste göras. Efterhand skördas tomaterna i tunnelväxthuset. Nu spricker de nämligen en efter en och blir dåliga. I rask takt måste jag ta hand om skörden. Enklaste enkla är att göra en slags kokt tomat att frysa in. Den sköter sig själv på spisen i några timmar och är guld värd när det vankas mat som behöver typ tomatkonserv i sig.

Gör så här:
Fyll en stor gryta med så mycket tomater du vill bli av med. Gärna skurna i klyftor om du har tid.
Koka upp tomaterna och låt puttra i cirka två timmar. Rör om under tiden.
Låt tomatröran svalna och häll upp på burkar. Frys in.

Så enkelt var det!
/Sara Bäckmo

 

Kokta tomater i en burk.

De kokta tomaterna blir simmiga och goda. Ibland mixar jag dem innan de åker i frysen.

6 svar till “Kokta tomater till frysen”

 1. Maria skriver:

  Jag tillsätter lite salt och lite rårörsocker eller honung och låter det koka ner ordentligt till en krämig tomatpuré.

 2. Martina skriver:

  Jag tar och klyftar tomaterna grovt och trycker ner dom i glasburkar. In i ugnen på ca 100 grader med locket lätt pålagt. Låt stå i ca 4,5h, tills det bubblar i burkarna. Tar ut och skruvar åt locken. Låter dom stå kvar i ugnen på eftervärmen. Förvaras i vanligt skafferi och har hittills testat 1 år gamla burkar och det var inga problem!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det där ska jag också göra när barnen är större. Är lite petig med sånt som kan vara känsligt för små barn. Just nu har vi plats i frysen så jag kör säkra kort. Men det ser galet gott ut med alla slags konserveringar folk gör. Blir sugen =) Hälsningar Sara

 3. Ewa Fogelström skriver:

  Ska testa din idé Sara. Tidigare har jag skållat stora tomater, skalat dem och sedan hackat ned dem i fryskartonger. Blir mer "tomatvatten" då så tar mer plats i frysen. Att långrosta i ugn med olja och basilika och sedan frysa är också gott - ger en mustig röra till grytor och såser.

 4. Kerstin Waltersson skriver:

  Det går jättebra att frysa in råa tomater. När man sen ska använda dem , ta fram och spola helt hastigt under varmvattenskranen och dra av skalen, hacka tomaterna( de blir inte hårdfrusna) och använd i mat.

 5. Veronica Wiberg skriver:

  Jag är latare än du, så de tomater som inte går åt under dagen slänger jag i frysen som de är. Brukar ställa en stor kasse i frysen, och den brukar bli full. Sedan använder jag tomaterna till lite av varje, grytor, soppor, såser och inläggningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *