Snabbkompost i frigolitlåda

Om du har en frigolitlåda kan du passa på att göra den till en kompost. Det blir en perfekt växtplats till exempel för bladgrönsaker under hela året.

Bild på odlingsbäddar i tunnelväxthus.

Basilika planterad i en frigolitlåda fylld med kompost och jord. Bilden tagen juli 2017.

 

Frigolitlådor kan till exempel finnas hos livsmedelsleverantörer och de jag använt i min trädgård har nog kommit från vår lokala lanthandel.

Frigolit är ett material som är väldigt lätt och luftigt, dessutom isolerande. Det är en stor fördel för till exempel en kompost. I en isolerad låda kan nedbrytningen ta fart snabbt eftersom mikroorganismer i materialet hålls varma.

Jag gör en superenkel kompost i frigolitlåda till de tidigaste sådderna på vintern/vårvintern. När de vuxit upp och skördats är det dags att tömma komposten på fin jord och så gör jag en ny låda till sommarsådderna. I rasande fart omvandlas vårt köksavfall till jord samtidigt som jag odlar på skräpet.

 

Gör komposten så här

 • Använd en hyggligt ren och fräsch frigolitlåda, som gärna innehållit något slags livsmedel.
 • Bottna med lite jord från trädgården eller töm en gammal kruka med jord i botten.
 • Häll i bokashi-kompost från köket och varva med mer jord, gräsklipp eller löv.
 • Lämna cirka fem centimeter upp till kanten och fyll det sista med en bra planteringsjord.
 • Så eller plantera.
 • Vill du öka möjligheterna till snabb kompostering kan du göra ett enkelt lock till lådan, eller täcka med fiberduk och ställa lådan i växthus när det är kallt.

 

En frigolitlåda står på en skottkärra, med jord och växtmaterial i botten.

Lådan grundas med gammal jord och växtdelar.

 

En skottkärra med frigolitlåda ovanpå och kompost i lådan.

Vårt köksavfall komposteras med bokashi, vilket komposteras snabbt och omvandlas till jord på bara några veckor.

 

En frigolitlåda med jord på toppen och en liten handspade nedstucken i.

Nu har jord lagts på toppen av komposten och det är dags att plantera eller så.

 

Perfekt, nu har du en kompost att odla på! Bokashi ska inte drivas upp i några höga temperaturer vid komposteringsprocessen, då förstörs de härliga mikroorganismerna. Men det händer att komposten ökar i temperatur en tid efter att den precis lagts, det brukar dock stanna på cirka 40 grader. Lock behövs inte på frigolitlådan, den kommer att sköta komposteringen fint ändå. Särskilt snabbt blir komposten jord om lådan står i ett växthus.

 

Exempel på grönsaker odla

 • basilika
 • sallat
 • spenat
 • rädisor
 • dill
 • tomater
 • gurkor

 

Det är perfekt att odla snabbväxande bladgrönsaker i lådan, men det går lika bra att plantera tomater, gurkor, meloner eller annat. Om du vill fylla upp lådan på nytt i sommar gäller snabbväxande blad som skördas några veckor efter sådd.

Provisoriska komposter att odla på är helt suveränt. Bokashi är ett utmärkt byggmaterial och en frigolitlåda skyndar på nedbrytningen i och med att lådan håller materialet varmt så att maskar och mikroorganismer kan jobba i härlig temperatur. På kort tid förvandlas köksavfallet till ren jord i odlingen samtidigt som jag nyttjar nedbrytningsprocessen till bästa möjliga odling. Den här metoden kan göras på flera sätt. Nedan visar jag två videos där jag först fyller bokashi i krukor och sedan visar maskexplosionen som blir i bokashi-komposten samt svarar på frågor i en Q&A-video om ämnet. Den senare videon är på engelska, hoppas du hänger med!

 

 

Någon undrar kanske vad som händer med maskarna i frigolitlådan när våren är så kall som nu. De kryper ut genom dräneringshålen i botten och ligger under (!!) lådan. Hoppas du känner dig manad att leta fram en frigolitlåda ur gömmorna och prova!
/Sara Bäckmo

 

29. mars 2018

7 svar till “Snabbkompost i frigolitlåda”

 1. Jenny skriver:

  Intressant med bokashikompost i krukor, jag blev inspirerad och tänkte göra detta själv. Men, då jag bor i stan kom jag att tänka på råttor och möss, de borde dras till bokashin. Vad har du för erfarenheter kring detta?

  Tack för en härlig blogg! /Jenny

  • Sara Bäckmo skriver:

   Av den anledningen vill ju många kommuner att man söker tillstånd för att kompostera. Själv tycker jag inte att jag har några större problem med skadedjur. Vi bor på landet och visst har vi möss - men inte mer i bokashi än i annan kompost. Tycker absolut att du ska prova! Hälsningar Sara

 2. […] mer Blogginlägg: Snabb kompost i frigolitlåda Blogginlägg: Komposten - En resurs att högakta Youtube: En hel videoserie om bokashi Podcast Två […]

 3. Hej! Jag blandade bokashi i en dubbel pallkrage på vår kolonilott. Där finns råttor... la ca 30 cm vanlig jord över för att ”luras” men första natten hade nån råtta levt rövare och grävt mängder med gångar kors o tvärs. Det upphörde tvärt när jag dagen efter byggde en enkel träram med hönsnät och la ovanpå med några stenar som tyngd... allt ordnade sig!

 4. Julia skriver:

  Hej,
  Jag har tänkt isolera en odlingslåda med cellplast. Men så kom jag på att det kanske är giftigt och att det kommer ut till jorden. Vet du något om det?

 5. Eva Malmström skriver:

  Ska bokashi-jorden vila innan man använder den eller kan man ta den direkt till sådd etc? Tänker att det kan bli för surt?

 6. Ida skriver:

  Hej! Ska man skära ut botten i lådan? Annars kan ju maskar och mikroorganismer inte komma in i lådan utifrån, tänker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *