Konsten att inte så - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Konsten att inte så

I år anstränger jag mig å det yttersta för att inte så i januari. Det går förvånande bra, men är svårt som katten. Jag spjärnar och stretar emot, men måste underhålla mig med något litet projekt ändå.

Ett tomt växthus med brätten och brickor på en bänk.

Mitt växthus är än så länge tomt på sådder, men som du ser bidar jag min tid med att förbereda. Jag har plockat fram brätten och byttor för att se vad jag får plats med. I februari fyller jag upp med massor av grönsaker i vintersådd. Extra lyxigt att jag har tre växthus att så i i år!

 

I år är första gången sedan min trädgård skapades, som jag belagt mig själv med någon form av så-förbud. Alla andra år har jag sått för glatta livet och kört igång just när jag återhämtat mig från julbestyren. Det brukar vara dagen efter jul... Så himla pepp då, när det riktigt svider av längtan efter att få fylla upp med jord och lägga ut fröer. Det går knappt att sätta ord på den underbara förväntan som infinner sig när jag sedan går och glor på så-byttorna. Du vet precis hur det känns. Gronudå, gronudå, gronudå, gronudå!

I år är det annorlunda. Det är tomt på bänkarna och inga provisoriska lösningar inomhus irriterar familjen.

I år ska jag inte så annat än det som är eeeeeeeextremt långsamt i januari, eller det som vi behöver bilder på till nästa bok. Jag vet hur jobbigt det är att att ha massa plantor som jag inte kan ta hand om. Förtvivlan när det inte finns rum eller tid att ta hand om dem. När rangliga grejer blir ståendes i krukor utan tillgång till bra ljus. Och när skadedjuren kastar sig över de klena plantorna med full kraft och decimerar beståndet ytterligare.

Det är inte roligt att låta bli, men känns som ett måste för att balansera på hårfin lina nu när det renoveras och jag dessutom har ett bokmanus att avsluta.

Har det månne tagit tio år att lära sig stå emot begäret?

 

Läs mer: Inomhusodling - min stora guide

 

Ta fram - lägg tillbaka

Du kanske tror att det är lätt att avstå? Jag har alla mina fröer på kallt golv bakom soffan i vardagsrummet. Jag går förbi fröerna varje dag, de pratar liksom med mig. De är sorterade i olika byttor, efter när de kan sås och vilken typ av fröer det är. Varje dag är jag där och pillar. När jag dricker te tar jag fram en korg och bläddrar, plockar ut fröpåsar, kollar bak på, googlar. Ska inte den här egentligen sås nu i januari? Jag lovar dig, varje dag plockar jag fram en hög och tänker att min odling kommer att krascha helt om jag inte sår den här sorten just precis nu.

Igår var jag fast besluten om att så savoykål 'Vorbote 3', kronärtskocka 'Green Globe' och purjolök 'Musselburgh'. Jag hade till och med plockat fram en tidning, jord och en ask till löken. Så kokade jag te och kom på att "Nä, nu får jag fan ta och skärpa mig, jag ska ju inte så!!!"

Jag har tinad jord i badrummet och alla mina brätten och askar förberedda i tunnelväxthus, växthus och vedbod. Men när jag ser mig omkring finns inte en kvadratcentimeter plats hemma just nu, till att ha sådder och plantor på. Det är ju inte bara det att jag ska ha plantorna någonstans nu i januari. De blir ju fler! I februari är det redan dags att skola om. Sen kommer den månadens sådder och alla de omplanteringarna. Jag vet hur det blir. I år blir det dessutom extra mycket av allt eftersom jag ju bestämt mig för att odla liiiiiiiiite mer sommarblommor också.

 

Nödvändigaste

Om jag ska ha en rimlig chans att göra det jag vill måste jag vara rasande disciplinerad. Jag har lyckats så bara det allra nödvändigaste och jag har stoppat tillbaka varenda fröpåse där den hör hemma och förmanat mig själv till att vänta till februari.

Och vad har då varit det nödvändigaste för mig? Just nu har jag en enda växtbelysning igång hemma på Skillnadens - över en Harvy i tvättstugan. På Berghem (min lilla stuga där kontoret just nu renoveras) har jag två Harvy med växtbelysning igång och i övrigt tre andra växtlampor. De täcker tidigaste sådderna till nästa bokprojekt, samt tidiga tomater och ett rejält pluggbrätte med bladgrönsaker till årets varmbänk.

Utöver det sådde jag i söndags en pluggbox med fem sorters trädgårdsnejlikor. De har väldigt lång utvecklingstid och bör sås nu. Jag har också en påse pampasgräs som lär gro långsamt och därför ska sås inomhus nu.

Jag har sått fyra sorters kål som ska planteras ut i tunnelväxthuset i mars. Det är absolut nödvändigt. Om kålen inte sås i januari, blir det ingen skörd i april-maj och då kan jag lika gärna lägga ner den tidigaste kålen. Det är med andra ord ingen vits att så till det projektet i februari.

Sen har jag förstås gjort vintersådden av sommarblommor som jag skrivit om. Och grönsaker på friland och i växthuset, men de belastar inte min obefintliga yta inomhus. I övrig har jag inte gjort några vintersådder av grönsaker. Visst låter det olikt mig?

Dock har jag tagit en del sticklingar. Det går på kontot mellan-viktiga saker att göra. I huvudsak kanske för att det ska göras nu för att bli något jag kan ha nytta av och kanske också skriva om sedan. Om jag sumpar det här tillfället ges kanske inte fler i vinter. Det är mitt lite dumma projekt. Jag kanske ångrar det sedan. Men gissningsvis får vi bra bilder.

 

Läs mer: Så sommarblommor på vintern

 

Hopp till februari

I februari vänder det. Och det är inte långt kvar. I februari är det betydligt ljusare än i januari. Och allt jag sår då står inomhus (med den belastning det innebär för plantorna) fyra veckor kortare än vid sådd i januari. Förhoppningsvis kan jag vårda dem så fint att ingen skillnad i senare skörd eller blomning kommer att märkas alls, inte ens om jag sår i slutet av februari.

Det är inte bara ljuset som blir lättare i februari. Då har varmbänken planterats och frigjort plats för fler sådder inne under belysning. Om inte annat kan jag ha sådderna hemma och sedan i mars flytta över till nyrenoverat kreativt arbetsrum på berget. Och så fyller jag upp med massor av vintersådder hemma och allt blir som förr.

Och vet du vad som händer mer i februari? Då har jag inte längre en ledig förmiddag i veckan, hemma utan barn. Jag har två!!! Det finns risk att jag kommer att kompensera uteblivna sådder med råge då.

 

Nämen låt bli då!

Det är jättesvårt att låta bli att så! Tidigare år har jag haft den här ambitionen men tullat lite för mycket på gränserna och ändå landat ungefär där jag inte ville vad gäller mängd plantor, ont om utrymme och tid. Det är inte bara svårt att låta bli, det är också skit-tråkigt! Särskilt som sociala medier svämmar över av gröna sköna plantor. Men det är min lott. Less is more - i år.

Förhoppningsvis ska jag efter detta ha möjlighet att utforma en mer permanent och fiffig lösning för min förodling av plantor. Och den ska inte bygga på att jag belamrar vårt bostadshus med sånt som ingen får röra, stöta till eller vattna utan noga instruktioner.

Tills vidare tänker jag att det här är en utmärkt prövotid för mig. När jag gör något annorlunda än jag brukar lär jag mig saker och får insikter som inte bara jag själv har nytta av, utan förhoppningsvis också några av er som läser. För jag vet att det inte bara är jag som måste avhålla mig från att så tidigt i år.

Om du inte har plats inne för många sådder är mina bästa tips att:

 

  • så bladgrönsaker, kål och sommarmorötter ute på vintern - vintersådd
  • så sommarblommor ute i vintersådd
  • så endast ett fåtal, tex tre, fröer av sorter du anar måste sås mycket tidigt
  • gör en ny sådd av de tidigaste sorterna fyra veckor senare, så kan du ha första sådden "i reserv"
  • avstå vissa grönsaker ett år, om du inte kan så när du önskar
  • be att få köpa plantor av odlarvänner som har överskott

 

Läs mer: Vintersådd för rookies

 

Så för glatta livet om du har möjlighet till det, och dessutom tänkt ta hand om alla miljarder plantor senare i vår. Och om du inte har tid och rum - stå ut med att vänta ett tag till. Du är inte ensam! Det blir bra ändå. Vi kommer att ha massor av mat och många blommor att njuta av. Och det är lika roligt att se fröerna gro i februari och mars!
/Sara Bäckmo

 

 

18. januari 2021