12. februari 2018

Konsten att så i snö

För den stora nyttans skull kan man förstås avvakta tills det tinat. Men för den lilla nyttan kan vi gott pinna ut och så en bytta. Tänk på nöjet!

Vintrig trädgård med snö och en odlingslåda täckt med kompostgaller i förgrunden.

En odlingslåda i trädgården kan ge alla smörgåsgrönsaker till familjen som behövs under tidig vår. Den här är sådd rakt på snön.

 

Det är väl ingen brådska egentligen med att få ner fröer i jorden utomhus. Det blir tid, i sinom tid. Men det är kul att starta våren med många växtplatser i startgropen. Och efter att ha odlat intensivt också på vintern vet jag vilket fint försprång vintersådderna har.

Som exempel brukar vintersådda bladgrönsaker gro redan i mars utomhus, om de såtts i januari-februari. Och skörden kan bli så tidig som i april hos mig i zon tre. Därför ligger jag inte på latsidan utan sår och sår när jag har lite tid över.

I den här videon visar jag knep för att så på en plats där det ligger snö. Videon är inspelad i början av februari 2018. Jag valde att så en mix av olika bladgrönsaker som ska skördas riktigt tidigt på våren till våra smörgåsar:

 

 

Så här blev resultatet. Videon är inspelad i maj. Första skörden gjordes i april.

 

 

Tips på grönsaker

Det finns många grönsaker som passar fint att odla i en vintersådd på det här sättet. Välj helst att odla grönsaker som växer upp ungefär lika snabbt.

Snabba grönsaker att vinterså:

 • sallat
 • rucola
 • spenat
 • bladkål
 • trädgårdsmålla
 • dill
 • majrova

Långsamma grönsaker att vinterså:

 • palsternacka
 • sommarmorot
 • svartrot
 • haverrot
 • kål
 • persilja
 • salladslök

 

Andra sätt att så när det ligger snö är att satsa på bara en gröda för växtplatsen och helt enkelt strössla ut fröerna rakt över ytan, istället för att så i rader. Det passar fint för en mindre yta som inte kräver så mycket jord på toppen sedan.

Ett annat alternativ är att dela in en större yta i flera mindre ytor, till exempel genom att markera med enkla pinnar eller liknande (se inspiration i inlägget Praktisk vintersådd i stor kruka). Då kan flera bredsådder göras på samma yta.

 

Varför inte snö på toppen?

På YouTube fick jag frågan om varför jag inte lägger på snö direkt efter sådden. Egentligen bara för att jag är lat. Jag har gott om tid att låta naturen sköta jobbet. Och bara några dagar efter sådden kom ny snö, som nu när temperaturen ligger kring nollan smälter fint ner på sådden. Om någon vecka eller så är det dags att lägga en plast över lådan och försöka locka fram lite vårtemperatur. Min förhoppning är att jag ska hinna snickra ett lock till lådan (se instruktion till lock i Enkelt lock till odlingsram) för att göra växtplatsen extra lyxig.

Jorden jag använde till den här lådan är vanlig planteringsjord från påse, eftersom det var den enda som fanns tinad för tillfället. Jag spar annars mycket jord från den egna odlingen till såna här projekt, det kan vara ett tips till senare tillfälle:

 

 

Hoppas inte att du känner dig stressad av att se mig prata varmt om att så när det är snö. Det är ju inget måste att göra förstås. Men det är kul! Och roligast är förstås att se resultatet senare i vår.
/Sara Bäckmo

4 svar till “Konsten att så i snö”

 1. Anne skriver:

  Hej! Kan man så blommor på det här sättet, ex riddarsporre och rosenskära? Jag misslyckades förra året med att vinterså i plastlådor och undrar om inte det här skulle vara ett bra sätt att få igång dem.

 2. Maria skriver:

  Jag har testat din metod några år nu och den är toppen! Jag hinner ju med fler skördar där jag sått spenat tex. En annan stor fördel är att det sådda hinner komma upp lite mer innan SNIGLARNA vaknat och därmed klarar sig bättre! Så tack för idéen Sara!!! Nu ska jag ut och så lite fast jag är dunder förkyld.

 3. Lena skriver:

  Skulle så gärna få veta vilken sort den spenaten är?
  Hoppas du kan svara.
  Tack på förhand

 4. ulrica Hedman skriver:

  Fungerar det med vintersådd, trots att det kan bli -30 grader under vintern? Bor i zon 6./Ulrica

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *