Läge för tunnelväxthus

Jag ser många som klickat hem ett tunnelväxthus inför våren. Brister ut i ett stort GRATTIS till alla som tänkt ge sig på att tunnelodla! Ni kommer att ha en jätterolig vår!

Med ny odlingsplats kommer förstås en massa frågor. Kika gärna i kategorin Tunnelväxthus här på bloggen. Där kan du följa mina tunnlar (tre stycken) sedan 2014. Den här våren är alltså fjärde året med tunnel och jag har lärt mig så mycket och haft enormt stor glädje av dem. Rent odlingsmässigt har det varit fantastiskt kul och till matbordet har jag kunnat skörda mer grönsaker än jag någonsin kunnat drömma om - vid tider på året när det är omöjligt att odla på friland.

 
 

Plats för tunneln
Jag fick en fråga här på bloggen och jag tror att det är många som grunnar på samma sak. Erika skriver: "Mitt tunnelväxthus har precis anlänt men jag har en lite fundering, hur tänkte du när du valde plats? Ska de ha sol hela dagen, skugga, vinden i sidan osv.?"

Svaret beror helt på vad du tänkt använda tunneln till. Min första tunnel stod i full södersol, min andra tunnel står på norrsidan i skugga av en stor ask och den tredje tunneln står soligt men med skugga under några timmar mitt på dagen. Det finns fördelar och  nackdelar med alla placeringarna, men det är förstås tomtens möjligheter som i slutänden avgör vad som funkar.

 
Vinter- eller sommarodling
För mig är tunnlarna i första hand tänkt att förlänga odlingssäsongen, både tidig vår, sen höst och vinter. Jag odlar i zon 3 och om jag planerar odlingen väl kan jag ha mat att skörda i tunneln genom hela vintern. På vintern står solen otroligt lågt och de få ljusa timmar som finns passerar snabbt. Minsta lilla träd eller byggnad som står i vägen stjäl ljus. Mitt stora tunnelväxthus står delvis i sol under dagen, men eftersom jag nu kan jämföra med en tidigare tunnel som stod i full sol vet jag att växtligheten hade varit så mycket bättre om det varit fullt solljus in vintertid. Det gör otroligt stor skillnad.

Summa summarum, du som vill använda tunneln under de bistrare årstiderna gör bäst i att placera den så soligt du bara kan.

Är det en härligt somrig odlingsplats du är ute efter är det helt ok med lite skugga under dagen. Det blir väldigt varmt i tunnelväxthusen så lite skugga mitt på dagen är inte fel, och förstås möjlighet att öppna på flera ställen för att få bra ventilation.

Också i tunnelväxthuset som står i norrskugga växer det fint på sommaren. Men jorden är betydligt kallare och särskilt tidig vår och höst ger tunneln mest skydd för vind och nederbörd, inte kyla.

 
 

Vindriktning
När jag köpte min första tunnel var jag fullt övertygad om att den skulle blåsa sönder direkt. Men så blev det inte. Jag var noga med att förankra tunneln noga i backen och dessutom gräva ner plasten ordentligt. De gröna E-bay-tunnlarna har några decimeter utskjutande plast som kan grävas ner. Vinden fick inte tag i plasten och den fick vara kvar.

Bägge mina bågformade tunnelväxthus har stått med kortändarna i riktningen öst-väst. Så placerade jag dem för att vinden skulle träffa bredsidan och smita över tunneln den vägen istället för att blåsa fast i de upprätta kortsidorna. Det har funkat jättebra!

Mitt vita tunnelväxthus behövde sättas i motsatt riktning. Där träffar vinden i en av kortsidorna. I november 2015 drabbades vi av stormen Gorm och då blåste en del av plasten på tunneln av. Jag tror inte det hade så mycket med tunnelns riktning att göra - vad som helst på den platsen hade blåst sönder och jag är bara väldigt glad att jag inte hade ett glashus där.

 
 

Nära är bäst
Jag har inga särskilda råd om växthusets placering egentligen, ovan är så som jag gjort och det har funkat väldigt bra. Nu skulle jag förstås vilja ha en tunnel ståendes på bästa möjliga plats i trädgården, avsedd för vinterodling. Men det får bli först då jag kultiverat baksidan, så att jag kan flytta en del av köksträdgården dit. För det är på framsidan i nuvarande köksträdgård som den allra finaste vårsolen finns. Här skulle vinterodlingen älska att bo!

Sist men inte minst har jag nog ändå ett tips. Och det är att ställa tunnelväxthuset så nära huset som möjligt. När skörden fyller bäddarna på vårkanten vill jag inget hellre än att pysa hit ut och hämta sånt som behövs till maten. Det är lätt att njuta av odlingen när den samtidigt är nära huset eftersom det inte blir ett så stort projekt att ta sig dit. Nu på vintern händer det att jag smyger dit i bara tofflorna när jag rastar hunden på kvällen, jag kan liksom inte låta bli att titta in. Sån blir man!
Skicka gärna fler frågor om tunnelväxthus så ska jag försöka sätta ihop ett inlägg med frågor och svar framöver.
/Sara Bäckmo

17. februari 2017

10 svar till “Läge för tunnelväxthus”

 1. Erika skriver:

  Jag har precis köpt en tunnel från Ebay, och nu funderar jag över bredden på bäddarna i den. Jag vill kunna sätta en liten tunnel inne i tunneln i vinter och räcker det då att bäddarna är 1m breda?
  Jag behöver bygga på höjden, eftersom tunneln ska stå på en ås. Så när stöden till bäddarna väl är snickrade så är de. 🙂

 2. Är tunnelväxthuset varmare på vintern än växthus i glas? Är det olika ljusinsläpp på gröna och vita växthus eller varför är det olika färg? Tack för toppenbra blogg, vlogg, instagram och podd ?

 3. Pia Nyman skriver:

  Jag funderade mest över vilket väderstreck gavlarna ska peka åt... Där jag vill ha min 3*6 polytunnel får det bara plats med gavlarna norr söder.. För solljusets skull... Blåser väldigt mycket här med. Från sydväst oftast o då träffar vinden diagonalt.. Men tunneln står då litehalv skyddat bakom en bod... Men ..det spelar ingen roll då hur man vrider växthuset på plats...? Jag har just där inget annat val ..men jag har funderat länge på detta... Tänkte som du använda tunneln så länge det bara går. Med vinterodling, varmbänk mm.. Inte i samma mängd som du..vi är bara två här.. Men ändå... Mvh Pia.( "Margareta Nyman " på fb.)

 4. Åsa skriver:

  På flera av de tunnlar jag funderar på har inga vädringsluckor men dörr i båda ändarna. Klarar man sig på det i ett soligt läge eller ska jag leta efter ett med luckor?

 5. Sara skriver:

  Hej jag undrar vad det ska vara för botten i tunnlarna vi var tvungna att gräva bort ca 30 cm mark under pga av att det var fullt av asp rötter. Nu undrar jag vad jag ska fylla på med?

 6. Sofias Lantliv skriver:

  Jag blir också sugen på att skaffa tunnelväxthus men är rädd för att det kan vara en aning dyrt (fast man får ju såklart vad man betalar för).. Finns det några extra bra märken på tunnelväxthus som du rekommenderar? Du har pratat om att laga med byggplast, är det den plast som är bäst gällande till odling?

 7. Helga skriver:

  Vill verkligen rekommendera er som har de gröna tunnlarna att byta plasten när ni ser att det börjar bli hål i rutmönstret. Vi väntade några månader och efter en regnskur hade vi mängder med små plastbitar i odlingsbäddarna. Var svårt att sanera bort.

 8. […] bloggen finns det mycket skrivet om mina tunnelväxthus. Du kan läsa om - hur du väljer läge - om plasten ska vara på eller av under vintern - hur du bygger ut ditt tunnelväxthus - hur du […]

 9. […] fakta om tunnelväxthus Om värme i tunnelväxthuset Hur fäster du tunnelväxthuset? Läge för tunnelväxthus Glöm inte att vädra vinterodlingen i tunnelväxthuset Har din tunnel rasat under […]

 10. Annette Westerberg skriver:

  Hej! Just den här filmen har jag sett flera gånger och den gör mig så glad! Vårsolen, värmen och de underbara kommentarerna från familjen. Och glädjen från dig Sara. Tack, nu ler det en sol inom mig som jag bära med mig hem idag. Ikväll blir det sådd av sallat och spenat.
  Annette

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *