10. april 2014

Långa djupbädden 2014

Så- och planteringschema för långa djupbädden 2014. Efter rad 24 planteras i samma ordning fast spegelvänt. Radavståndet är ca 15 cm. Varannan rad är sådant som står på platsen lång tid, det som fyller raderna emellan står kort tid. Det slutskördas då platsen behövs av växterna i raderna intill. 

Allteftersom rader av rotsaker och bönor skördas planteras eller sås nytt.

1. Nyzeeländsk spenat (2-3 plantor sätts ut maj-juni)
2. Morot
3. Salladslök
4. Morot
5. Spenat
6. Palsternacka
7. Spenat
8. Gulbeta
9. Bindsallat ’Little Gem’ (sätts ut maj-juni)
10. Rotselleri (sätts ut maj)
11. Rucola
12. Bondböna
13. Spenat
14. Svartrot
15. Sättlök gul (sätts ut maj)
16. Morot
17. Salladslök
18. Morot
19. Sättlök
20. Polkabeta
21. Dill
22. Bladselleri
23. Stjärnmangold (sätts ut maj)
24. Sommarblomma (sätts ut maj-juni

 /Sara Bäckmo

4 svar till “Långa djupbädden 2014”

 1. Hvilken rigdom ! Og du giver mig virkelig blod på tanden, lyst til at ændre min have 🙂

 2. Anonymous skriver:

  Hej och tack för en mycket inspirerande blogg!

  Jag provar nyzeeländsk spenat för första gången i år och tycker det är svårt att hitta bra information om den. Såg att du har fina knubbiga plantor så passar på att fråga. Jag sådde i slutet av mars och har nu 6 små plantor där karaktärsbladen precis börjat skymta. De är dock långa och gängliga. Hur gör du för att få så knubbiga? Sätter du dem djupt vid omskolning som man gör med tomat? Planterar du om något innan utplantering och hur tidigt kan de stå ute?

  Tack på förhand!

  • Hej! Du har valt rätt grönsak att så, antagligen kommer du att få kanonskörd. Men du har rätt, det finns inte så mycket info om den. Googla bilder så får du ett hum om hur den kan komma att se ut sedan.

   Nyzeeländsk spenat är seg i starten. Men den kommer. Efter sådd i såjord planterar jag om då de fått ett ordentligt bladpar. De är fortfarande ganska små plantor då. Jag minns inte riktigt när jag sådde mina första plantor, men det kan du lätt se under rubriken Sådder 2014. De plantorna står i små krukor nu i varmbänken, fortfarande små men plantorna börjar bli knubbiga, precis som du beskriver. De växer fort som rackarns sedan under sommaren. De gillar inte frost så vänta med att ställa ut dem, eller gör som jag ochs täll i varmbänken.

   Lycka till!
   /Sara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *