Långböna Red Noodle - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Långböna Red Noodle

Det här är den läääääääääääängsta böna jag någonsin sett. Hur kan den vara så lång?!? Jag har odlat den i tunnelväxthuset och långböna 'Red Noodle' gör verkligen skäl för sitt namn.

En lång böna ligger ihopvirad i en hand som håller upp bönorna framför kameran.

Den vackra långa bönan har en underbar färg och är så speciell i utseendet att den snabbt blir en favorit.

 

Jag har provat att odla långböna två gånger tidigare utan att få plantor som ens blommat. Vissa menar att den inte hör hemma bland fröerna som säljs i Sverige eftersom den lär vara i princip omöjlig att odla. Det här skulle bli sista gången jag provade en sådd, för sannerligen verkade de omöjliga. Nu har jag äntligen skörd och tänker att jag absolut måste odla den här bönan varje år. Tänk va!

 

Ett knippe bönor ser ut att hänga fritt i luften med grönska runt omkring.

I den gröna växtligheten i tunneln syns knappt själva bönplantan, det enda man tydligt ser är de röda bönorna som svävar i luften.

 

Den kallas för både långböna och sparrisböna, och just den här sorten med röda bönor heter 'Red Noodle'. Det finns en grön också som heter 'Yard Long'. Det finns ett fåtal leverantörer i Sverige som säljer fröer. Utomlands heter bönorna Chinese long beans om du vill kika där.

Det trixiga med långbönor är att de har längre utvecklingstid än de vanligare brytbönorna, de måste alltså sås tidigt, och kräver en väl uppvärmd växtplats och jord. På friland lär de inte klara sig alls, vilket förklarar varför jag misslyckades första gången jag provade.

Inför den här sådden tänkte jag att jag skulle följa såinstruktionerna till punkt och pricka. Jag hade också turen att stöta på en odlare i en utländsk trädgårdsgrupp som gav lite tips. Eller, egentligen bara ett enda tips - odla på den varmaste plats du har.

 

En hand håller upp ett knippe bönor där en lila blomma syns.

Bönan blommar endast en mycket kort tid innan blombladen trillar av. De ljust blålila blommorna doftar ljuvligt.

 

Jag sådde mina bönor i slutet av mars, inomhus i såjord. Rekommenderad så-tid är februari-mars och nästa år ska jag absolut så redan i februari. Av hela påsen, med 20 frön, lyckades jag dessvärre bara hålla liv i två ynka plantor, som jag vårdat som små bebisar. De växte inomhus och skolades om några gånger, innan de slutligen planterades i en stor svart plastkruka, väl grundad med bokashi-kompost. Krukan har stått sedan juni i tunnelväxthuset.

Den har inte vuxit imponerande snabbt och sett tämligen klen ut. Och det tog en evighet innan första blommorna visade sig. Eller, jag hann inte ens se att de blommade förrän blomningen var över. De första små pyttebönorna fångade mitt öga för några veckor sedan och jag blev otroligt glad.

På kort tid har plantorna vuxit fram enormt långa bönor. Den längsta jag skördat är 70 cm lång!

 

Läs mer om spännande bönor: Odla egna sojabönor

 

En hand håller upp ett knippe jättelånga röda bönor.

Det blir bara stående bilder för att visa hur långa bönorna är. Den längsta var 70 cm lång och räckte mitt yngsta barn till örat, vilket vi skrattade gott åt han och jag.

 

Eftersom bönorna på friland har uteblivit helt är jag förstås extra glad över att avsluta sommarsäsongen med ett lass superlånga bönor i tunnelväxthuset. Rent smakmässigt tycker jag att de gröna späda brytbönorna (jag brukar odla 'Nautica') slår det mesta, men 'Red Noodle' är det absolut inget fel på. Jag har delat i bitar och fräst med asiatiska kålblad till lunch, vilket har varit mycket gott. En kul detalj är att de behåller sin röda färg om bönorna steks.

 

En närbild på bönans fäste i stjälken, med en liten öppning som precis ser ut som en detalj ur en kvinnas underliv.

Fästet där bönan och stjälken möts liknar en vagina, vilket min dotter haft roligt åt. En så kallad snipp-böna, då de mindre brytbönorna av vår familj länge kallats för snopp-bönor.

 

Eftersom plantan har så lång utvecklingstid tror jag inte att jag skulle kunna odla långböna på friland, inte i zon tre. Är det någon som provat odla den på friland och fått bra resultat?

Jag ser fram emot att odla fler långbönor nästa år! Framförallt ska jag försöka vårda dem bättre så jag får fler plantor per kruka. De klänger fint i intilliggande ställningar så det är nog en böna som kan växa lite där det råkar finnas plats och komma till stor glädje.

Roligt att äntligen se resultatet! De slår mig med häpnad varje gång jag går in i tunnelväxthuset.
/Sara Bäckmo

30. augusti 2018