30. augusti 2018

Långböna Red Noodle

Det här är den läääääääääääängsta böna jag någonsin sett. Hur kan den vara så lång?!? Jag har odlat den i tunnelväxthuset och långböna 'Red Noodle' gör verkligen skäl för sitt namn.

En lång böna ligger ihopvirad i en hand som håller upp bönorna framför kameran.

Den vackra långa bönan har en underbar färg och är så speciell i utseendet att den snabbt blir en favorit.

 

Jag har provat att odla långböna två gånger tidigare utan att få plantor som ens blommat. Vissa menar att den inte hör hemma bland fröerna som säljs i Sverige eftersom den lär vara i princip omöjlig att odla. Det här skulle bli sista gången jag provade en sådd, för sannerligen verkade de omöjliga. Nu har jag äntligen skörd och tänker att jag absolut måste odla den här bönan varje år. Tänk va!

 

Ett knippe bönor ser ut att hänga fritt i luften med grönska runt omkring.

I den gröna växtligheten i tunneln syns knappt själva bönplantan, det enda man tydligt ser är de röda bönorna som svävar i luften.

 

Den kallas för både långböna och sparrisböna, och just den här sorten med röda bönor heter 'Red Noodle'. Det finns en grön också som heter 'Yard Long'. Det finns ett fåtal leverantörer i Sverige som säljer fröer. Utomlands heter bönorna Chinese long beans om du vill kika där.

Det trixiga med långbönor är att de har längre utvecklingstid än de vanligare brytbönorna, de måste alltså sås tidigt, och kräver en väl uppvärmd växtplats och jord. På friland lär de inte klara sig alls, vilket förklarar varför jag misslyckades första gången jag provade.

Inför den här sådden tänkte jag att jag skulle följa såinstruktionerna till punkt och pricka. Jag hade också turen att stöta på en odlare i en utländsk trädgårdsgrupp som gav lite tips. Eller, egentligen bara ett enda tips - odla på den varmaste plats du har.

 

En hand håller upp ett knippe bönor där en lila blomma syns.

Bönan blommar endast en mycket kort tid innan blombladen trillar av. De ljust blålila blommorna doftar ljuvligt.

 

Jag sådde mina bönor i slutet av mars, inomhus i såjord. Rekommenderad så-tid är februari-mars och nästa år ska jag absolut så redan i februari. Av hela påsen, med 20 frön, lyckades jag dessvärre bara hålla liv i två ynka plantor, som jag vårdat som små bebisar. De växte inomhus och skolades om några gånger, innan de slutligen planterades i en stor svart plastkruka, väl grundad med bokashi-kompost. Krukan har stått sedan juni i tunnelväxthuset.

Den har inte vuxit imponerande snabbt och sett tämligen klen ut. Och det tog en evighet innan första blommorna visade sig. Eller, jag hann inte ens se att de blommade förrän blomningen var över. De första små pyttebönorna fångade mitt öga för några veckor sedan och jag blev otroligt glad.

På kort tid har plantorna vuxit fram enormt långa bönor. Den längsta jag skördat är 70 cm lång!

 

Läs mer om spännande bönor: Odla egna sojabönor

 

En hand håller upp ett knippe jättelånga röda bönor.

Det blir bara stående bilder för att visa hur långa bönorna är. Den längsta var 70 cm lång och räckte mitt yngsta barn till örat, vilket vi skrattade gott åt han och jag.

 

Eftersom bönorna på friland har uteblivit helt är jag förstås extra glad över att avsluta sommarsäsongen med ett lass superlånga bönor i tunnelväxthuset. Rent smakmässigt tycker jag att de gröna späda brytbönorna (jag brukar odla 'Nautica') slår det mesta, men 'Red Noodle' är det absolut inget fel på. Jag har delat i bitar och fräst med asiatiska kålblad till lunch, vilket har varit mycket gott. En kul detalj är att de behåller sin röda färg om bönorna steks.

 

En närbild på bönans fäste i stjälken, med en liten öppning som precis ser ut som en detalj ur en kvinnas underliv.

Fästet där bönan och stjälken möts liknar en vagina, vilket min dotter haft roligt åt. En så kallad snipp-böna, då de mindre brytbönorna av vår familj länge kallats för snopp-bönor.

 

Eftersom plantan har så lång utvecklingstid tror jag inte att jag skulle kunna odla långböna på friland, inte i zon tre. Är det någon som provat odla den på friland och fått bra resultat?

Jag ser fram emot att odla fler långbönor nästa år! Framförallt ska jag försöka vårda dem bättre så jag får fler plantor per kruka. De klänger fint i intilliggande ställningar så det är nog en böna som kan växa lite där det råkar finnas plats och komma till stor glädje.

Roligt att äntligen se resultatet! De slår mig med häpnad varje gång jag går in i tunnelväxthuset.
/Sara Bäckmo

14 svar till “Långböna Red Noodle”

 1. christina.dackling skriver:

  Wow! Jag måste pröva igen; jag sådde långbönor förra året, utan att ha nån aning om att de är så extremt pimpinetta som jag nu har förstått. De grodde lika bra som mina andra störbönor, som jag sådde vid samma tid (i maj...)och sen hände I-ngen-ting....Plantorna blev på hela sommaren 15 cm höga och självklart blev det vare sig blomning eller bönor på dem. Men nu har jag tunnelväxthus, vilket jag inte hade då, så jag ska allt ge det en chans till nästa år! Något jag kan reta mig på är att i den svenska webshop där jag köpte fröna stod det inte ett ord om att växthus rekommenderas, eller att just dessa bönor är så väldigt mycket mer värmekrävande än andra bönor. Möjligen något ord om att varmt läge rekommenderas, men jag odlade dem på ett varmt läge men inte varmt nog. Jag kan tycka att återförsäljarna borde ta ett större ansvar att infomrera sina kunder när de säljer fröer till lite mer "speciella" växter.

 2. Yvonne skriver:

  Härligt! Den vill jag prova. Men hur hög/lång blir själva plantan? Det kan ju vara bra att veta, så att man ger den rätt utrymme att breda ut sig på.

 3. Christina skriver:

  Hej
  Jag har i år odlat vanlig lila störböna som jag brukar men även Störskärvaxböna "Goldmade" och Långböna "Red Noodle" allt på friland och klängande på sk rosenbåge. Ser läckert ut med hängande bönor. Nackdelen är att jag måste ha stege när jag skördar. Tyvärr sprätte fåglarna runt fröna så jag har inte koll på om de lila är skärbönor eller långbönor. Men när jag jämför fästet med din bild är det troligen störbönor som hittills skördats. Men jag har många blomknoppar på gång, så kanske... Bor i östra Stockholmsområdet.
  Mvh
  Christina

 4. katarina.anberg skriver:

  Jag har odlat, eller kanske snarare försökt odla, sparrisbönor i ett par år. De har grott fint och vuxit, första året i växthus och i år på friland. Dock verkar plantan lite känsligare än övriga bönor för plantorna har blivit gula och tynat bort i förtid. Inte Impectas frön, tror det var Nelsons el nåt motsvarande märke och kallades rätt och slätt "Sparrisböna".
  Mitt största problem har dock varit att jag inte hittat de långa färdiga bönorna förrän det varit på tok försent, dvs när de gulnat och börjat torka, trots att jag var där och kollade stup i kvarten. Mina bönor var gröna, inte röda och det var därför helt omöjligt att vissuellt urskilja dem bland de slingrande stammarna (tänk grön orm bland gröna lianer).
  Röda bönor skulle lösa det problemet!!
  Dålig grobarhet verkar dock trist, 10% känns inte okay men det är ju värt ett försök 🙂

 5. Jessica skriver:

  Mina "red noodle" hade hög grobarhet när jag sådde dem inomhus I mars. De växte som sjutton inomhus men tillväxten stannade av under nästan två månader när jag satte ut dem på friland (Stockholms län). Jag hade ingen aning om att de är så värmekrävande! Under augusti har de vuxit kraftigt med stora fina blad, gett långa bönor och blommar fortfarande. Jag gissar att den extremt varma sommaren har varit räddningen för mina långbönor! Nästa år blir det långbönor igen, dock i växthuset.

 6. Victoria skriver:

  Spännande, var det den du nämnde i podden? Du är verkligen en inspiration. Älskar att lyssna på dina ord och inspireras och längta och drömma efter större odlingar.

 7. Rosmarie Jiveborn skriver:

  Sådde Red Noodle i mars i kallväxthus, planterade ut på friland i juni fick några stycken dvs magert resultat i september. Men kommer att försöka igen nästa år! Fantastiskt fina!

 8. MaryAnn skriver:

  Sådde nu i slutet av mars. 18 av 20 har kommit upp jätte fint. Funderar nu på hur fasiken jag ska husera dem fram till slutet av maj. De växer ju jätte fort!

 9. Ennelie skriver:

  Hej!
  Vi odlar långböna för första gången i år, Red Noodle. Vid vilken storlek bör de omplanteras? 9 av 10 har kommit upp, 2dm höga på 2 veckor. Ska någon del av stjälken ner i jorden?
  Mvh Ennelie

 10. Boel skriver:

  Hade ingen aning om att den var så svår, men ack den som ger sig? jag ska absolut ge den ett fint försök ??

 11. Pia skriver:

  Ett tips..nu vet jag inte slutresultatet men groningen är då rakt inga problem med några ärtor eller bönor. Glr en miljöinsats o river ner lupinblad och "comfrey" i en härlig mix med pinnar blad o bröte i botten..sen på med kogödsel o lite jord på det. Inte ens blötlagt dem innan bara vattnat i såraden. I med ärtor bönor osv o tippa över vitaktiga plastbyttor= drivbänk deluxe. En v sedan sådd o nu lyfts byttorna upp av plantorna. Hoppas det håller sig!!
  Norra småland.

 12. Jill Rosenberg skriver:

  Jag har sått på friland i en gammal rabatt där det tidigare växte en 60-år gammal kryp-en. Bor i Stockholmsområdet. Gjorde inga krusiduller utan grävde ner plantorna någon gång i slutet av maj. Det är gott om bönor på plantorna och tänkte eventuellt låta några gro klart och se om jag får nya plantor från ärtorna nästa år.

 13. Lena Olsson skriver:

  Jag har odlat Red Noodle i ett melonhus på Sofiero slottsträdgård, för första gången i år, med fint resultat. Plantorna tog lång tid på sig att utveckla blommor, men sedan gick det snabbt. Jag provade att odla den på friland för några år sedan, men plantorna slutade att växa. Så jag tänkte att eftersom den är asiatisk så kräver den nog att odlas i växthus, så jag provade, och i år lyckades jag!
  Lena Olsson, 16 september 2020

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *