12. juni 2015

Långjäst bröd med färsk fänkål

Rätt som det är har vårens ombytliga väder gett plantorna det de behöver för att explodera i grönska. Jag har mycket smakrik blast att använda och låter gärna bröd ta smak av till exempel fänkål och dill. Det långjästa brödet sköter sig själv och behöver inte knådas.

Jag sätter degen på morgonen och gräddar till kvällen, vilket ger mig långa dagar att göra annat. En hushållsassitent hjälper mig att bearbeta degen, sakta men länge. Det ger fin struktur i det färdiga brödet. Men det går lika bra att sno ihop degen för hand och röra så länge armarna orkar.

Just den här degen ska vara mycket kletig, mer likt en smet än en deg. Extra fin blir smeten om jag blandar i det som blivit kvar av barnens frukostgröt.

Du behöver:
Några deciliter finhackad fänkålsblast
¼ paket jäst (ca 15 gram)
6 deciliter degvätska (vatten, mjölk, fil eller en blandning av slattar som finns)
2-3 deciliter grovt mjöl
Vetemjöl till färdig konsistens
Salt

Gör så här:
Smula jästen i en degbunke och häll på rumstempererad degvätska. Rör om.
Lägg i fänkålshack och grovt mjöl och rör vidare.
Baka in vetemjöl så att degen blir degig men mycket kletig.
Arbeta gärna degen en tio minuter i maskin, eller så länge du orkar med armkraft.
Avsluta med att baka in lite salt, kanske en tesked eller två.
Täck över degen och låt den stå och jäsa i cirka åtta timmar i rumstemperatur.
Lägg bakplåtspapper i en ugnsplåt med höga kanter.
Stjälp ut degen i plåten och tryck med mjölade händer ut degen mot kanterna.

Deg

Skär med mjölad kniv lämpliga bitar i ett rutmönster i den platta degen.
Täck med bakduk och låt jäsa medan ugnen värms till 225 grader.
Grädda i cirka tjugo minuter, skorpan ska bli lite hård men inte bränd.
Ta ut ur ugnen och låt brödet vila på galler utan bakplåtspapper under.

Bröd

Brödet är lätt att frysa efter det att det svalnat och delats i bitar.

Bröd

Bröd med blast går fint att baka på också annan blast än fänkål, och förstås med olika kryddor. Används mycket smakrika blad eller kryddor minskas mängden som används. Det går också fint att variera med rivna grönsaker av olika slag. Det är gott att äta i all sin enkelhet med till exempel ett kryddsmör av skörd från egen trädgård.
/Sara Bäckmo

7 svar till “Långjäst bröd med färsk fänkål”

  1. Maria Sundberg skriver:

    Hej Sara, verkar vara enkelt och gott bröd vi fick recept på. Undrar om det vare möjligt med glutenfritt mjölsort?
    Det skulle underlätta om det skulle finnas en skriva ut knappen under recept. Har du funderat på en sådan?
    Hälsningar

    • Sara Bäckmo skriver:

      Hej, Jag önskar att jag kunde hjälpa dig och andra med alternativa mjölsorter och liknande. Men här har jag väldigt dålig koll, dessvärre. Kan du fråga i något av forumen för bakning på till exempel Facebook? Där är jag säker på att någon kan komma med förslag. Hälsningar Sara

  2. Camilla persson skriver:

    Ungefär hur mycket vetemjöl häller du i? Det där med vad som är kletig deg kan ju tolkas så olika. Tusen tack för svar
    Camilla

    • Sara Bäckmo skriver:

      Åh, det där är så svårt =) Jag har mätt flera gånger men sen glömt bort att anteckna. Tänk dig en tjock gröt, kletig. Inte en slät smet alltså. Den är inte hanterbar utan måste liksom vändas ur degbunken med redskap rakt ner på plåten. Prova dig fram! Hälsningar Sara

  3. Titti skriver:

    Vill så himla gärna laga detta bröd men har tyvärr ingen fänkålsblast att skörda. Går det att köpa en fänkål och använda? Alltså själva "ståndet" eller vad det nu kan heta och inte bara blasten. 🙂

  4. Margareta Nyman skriver:

    Hej.. om mannu odlar första året o nu inser att fänkål borde man nog sått...... om man onte har annan blast... kan man ha en påse brödkrydda som nödlösning? Eller blir hela receptet då upp och ner?

  5. Kerstin Carlgren skriver:

    Det låter himla smarrigt. Var sätter du plåten ? Längst ner eller mitten ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *