Larver i morötter - morotsfluga - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Larver i morötter - morotsfluga

Vem är det som äter på moroten? Varför blir de bruna och äckliga? Morotsflugans larver kan förstöra mycket i morotslandet. Läs mer om larver i morötter.

Morot med bruna skador.

Den här moroten är brun och äcklig i ena änden. Larver har ätit gångar och delar runt omkring har ruttnat.

 

En del av er som skördar morötter hemma i trädgården kommer att bli alldeles förskräckta när rötterna kommer upp ur jorden. Det är ju larver i morötterna, fy fasen vad äckligt! Vad är det för larver och vad kan du göra annorlunda till nästa år för att slippa eländet?

 

Läs mer: Odla morot i kruka

 

Morotsflugan och dess larver

Morötter är värdväxt för den lilla flugan som heter morotsfluga. Den är cirka 4 mm lång, med mörk kropp, gulaktigt huvud och ben och genomskinliga gula vingar. Flugan lägger sina ägg på jorden just bredvid morötterna. Äggen utvecklas till larver och dessa borrar sig så småningom in i morötterna och lever där tills det är dags att krypa ut och förpuppa sig. Under tiden hinner larverna förstöra moroten. Skadorna kan helt eller delvis förstöra moroten.

När vi skördar en skadad morot syns mindre angrepp som mörka fläckar på morotens skal, ofta på en sammanhängande plats. Är angreppet riktigt stort hålls moroten knappt ihop och hela roten är perforerad. När moroten blivit så skadad är den också mottaglig för andra angrepp och hårt skadade rötter ruttnar lätt.

Det är nästan stört omöjligt att odla morötter helt utan angrepp. De flesta som odlar morötter får skador på några morötter, men det är inte alls säkert att det är så allvarligt att hela skörden förstörs. Det brukar vara enstaka rötter som är mer eller mindre dåliga.

Morotsflugan kan också lägga sina ägg vid till exempel palsternackor, persilja och andra grönsaker som hör till flockblommiga växter.

 

Läs mer: Grön morot är inte farligt

 

Mat av angripna rötter?

Även om larver käkat på en del morötter så går de att använda till mat. Just morötter är vår familjs kanske mest värdefulla grönsak och det ska till stora skador för att jag ska slänga rötter.

Jag brukar göra en prioritering vid skörden och sortera rötterna efter om de har några skador eller ej. Skadade morötter äter vi på en gång, eller så skär jag bort skadade områden och gör mjölksyrade morötter eller fryser in. Jag långlagrar inte morötter med synliga skador av larver.

Smaken på morotens friska delar påverkas inte av morotsflugans larver. I första hand ser rötterna äckliga ut vid skörd och därför är det, som alltid, en god idé att inte stoltsera med skörden inför tveksamma familjemedlemmar.

 

Läs mer: Tips för sådd av sommarmorötter

 

Närbild på angripen morot med bruna fläckar.

Det är först när man tittar närmre på moroten som de bruna fläckarna i mitten syns. Skarpa ögon ser också en vit tunn larv på moroten. Det är den som är boven. Dock ska den ej förväxlas med de tunna rötterna som också syns i bild.

 

Skydda från morotsfluga

Så, finns det något sätt att skydda de älskade morötterna från angrepp? Absolut! I en hemträdgård är det inte alls så krångligt. Det allra viktigaste, tycker jag, är att hela tiden bemöda sig med att byta växtplats. Så aldrig morot där du odlat angripna morötter samma år eller året dessförinnan. Morotsflugans larv förpuppar sig och kan leva kvar i jorden för att kläckas nästa år. Ge inte de nya flugorna möjligheten att sätta tänderna i morötter på exakt samma plats utan se till att byta växtplats. Morotsflugan flyger inget vidare och det är inte säkert att den klarar att leta sig till växtplatser en bit bort.

Övriga saker du kan tänka på är:

 • Så vid upprepade tillfällen under en så stor del av året som möjligt.
 • Så morötterna glest så du inte behöver gallra, doften av morot lockar flugorna till platsen.
 • Odla morot på flera platser, om allt växer på samma plats är risken större att mycket morot förstörs.
 • Täck morotsodlingen med fiberduk eller tätt nät redan från start så att inte flugorna kan lägga ägg.
 • Odla morot i upphöjda bäddar eller kärl.

Ett vanligt tips för att minska risken för angrepp är att odla lök tillsammans med morot, doften av lök ska visst skrämma bort morotsflugan. Det har aldrig hjälpt här. För en tid sedan hittade jag också en sammanfattning av olika försök till bekämpning, som slog fast att samodling av lök och morot inte har någon effekt alls mot morotsflugan. Täckodling verkar inte heller hjälpa nämnvärt. Däremot lär det hjälpa att vattna ordentligt just precis när flugorna lagt sina ägg (de syns som halvmillimeter stora avlånga vita ägg på jorden runt morötterna), då dränks äggen och förlorar livskraften. Men det är förstås inte så lätt att se äggen och lista ut när det är exakt rätt tid.

 

Läs mer: När är morötterna färdiga att skörda?

 

Sammanfattning

Om du totalt tröttnat på att odla morötter eftersom du alltid får angrepp skulle en närmast idiotsäker lösning kunna vara att odla rötterna:

 • i stora djupa murarbaljor
 • med ny köpt jord
 • på en plats minst en halvmeter över marken
 • och täcka baljan med fiberduk

Och sist men inte minst. Utrusta dig med tålamod, tålamod, tålamod!
Lycka till!
/Sara Bäckmo

 

04. november 2019

18 svar till “Larver i morötter - morotsfluga”

 1. Maria skriver:

  Jag hade stora problem med morotsfluga innan jag började täckodla. Det jag gör nu är; täcker med ny kry gräsklipp så fort morötterna kommit upp lite. Gallrar inte! När vi sen börja "Gallringsäta" då trycker jag ner av grässörjan i hålet efter moroten jag dragit upp. Detta gör jag på en gång, morotslukten blir jättetydlig när jag drar upp, och försvinner direkt jag "täpper till". Såhär har jag gjort i kanske fem, sex säsonger och vi får kanonfina morötter numera. Så jag tycker täckodling hjälper... men bara om man trycker ner gräset i hålet.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Vad smart! Det jag läste om täckodling omfattade definitivt inte trycka ner i hålet =)

  • Annika skriver:

   Jag gör precis så, täcker direkt tillsammans med kålen och när jag tar bort duken efter 4-5 veckor så klarar sig morötterna bra. Det verkar vara i början det är viktigast

 2. Lillodlar'n skriver:

  Jag har aldrig haft problem med morotsflugor. Kanske för att jag bor i Norrland (flugorna lägger bara ägg en gång/säsong istället för två som i södra Sverige). Odlar också i upphöjda bäddar, vilket jag inte visste var en fördel förrän jag läste det här. Hursomhelst, har en morotsfråga jag undrar över. Ganska många av mina morötter blev vitaktiga i år. Hur kommer det sig?

 3. Christina Wahlström skriver:

  Jag sådde morötter och många kom upp och blev fina morötter men de jag sådde i våras kom upp fint och försvann. Kan det ha varit sorgmygg som ätit upp alla plantor eller vad beror det på? Älskar morötter så jag vill gärna lyckas nästa år.

  • Christina Wahlström skriver:

   Missade att skriva att de som kom upp såddes i vintras. De som såddes i våras försvann

   • Karin skriver:

    Du har säkert upptäckt det redan (gammal kommentar), men det låter som åkersniglar, jag har samma problem. Får bara skörd av höstsådda morötter. Ska testa att så jättetidigt i vår, får se om det gör någon skillnad!

 4. Emma skriver:

  Här har balkongodlare en stor fördel. Sannolikheten för morotsfluga torde vara nära nog noll. Själv hade jag god effekt av 3 st pallkragar när bädden stod "solitärt". När jag haft morötter i 3-höjdskrage i anslutning till annat (buskar, sparrisplantor och dylikt) har det inte funkat.

 5. Lena Almroth skriver:

  Fiberduk redan vid sådd fungerar utmärkt. Hindrar också rådjuren från att sätta i sig blasten. Men jag medger att det inte ser så mysigt it med fiberduk. Meeeen, vad gör man inte för att få sina morötter i form.

 6. Gunnar skriver:

  Jag odlar sedan 25 år mina morötter i samma sandbädd 10*2 m som jag täcker med gräsklipp och täckväv efter sådd. Har aldrig haft problem med några morotsflugor än några få skadade morötter där väven har trampats sönder av rådjur.

 7. nyfiqen skriver:

  Jag har haft stora problem ,med morotsflugan men i år har det varit minimala angrepp. Nästa såsom ska jag göra ett försök i gamla varmbänken som är en meter hög. Sonens morötter blev så fina i den.

 8. Hjördis Norell skriver:

  Jag odlar morötter i pallkrage och sätter upp elrör och täcker dom med kålnät som får sitta på hela säsongen från sådd till skörd. Jag har aldrig gallrat och har heller aldrig haft mototsfluga.

 9. Anita Larsson skriver:

  Läste någonstans att morotsflugan inte gillar blåst. Svårt för dem att flyga då. Det innebär att ett vindskyddat läge är bättre för flugan och att ett mer öppnare läge, mer vind, är sämre. Provade att sätta mina morötter efter att ha fått 80% förstört, på en mer öppnen plats och det gick mycket bättre. Kanske 10% blev angripet.

 10. Marit skriver:

  Odlat i sand för första gången. Även haft nät. Men kan det vara så att morotsflugans ägg inte gillar sand...? Klarat oss utan angrepp på här långt.

 11. Annika Karlsson skriver:

  Jag har hört någon som kupade upp lite jord över nackarna och täppte till hålen vid gallringsskörd. Provade i år och det verkar funka bra.

 12. Birger Wärn skriver:

  Har odlat morötter i 45 år
  Hade lite problem de första åren men inte nu
  Har en 6årig växtföljd
  Gödslar inte inför sådd jorden ska va mager och helst sandig som vår
  Birger

 13. Ulla Vestergård skriver:

  Jag fick ett tips för flera år sedan, att ha tagetes ihop med morötter. Den starka lukten förvirrar flugan. Har fungerat bra hos mig.

 14. Helena Grimm skriver:

  Ha, första gången jag odlade upphöjt förra året. 2 pallkragar och nyköpt jord. Samtliga morötter angripna av morotsfluga. Här blåser vilt 360 dgr/år så jag känner att de mesta tipsen utom täckodling inte funkat här i alla fall...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *