Stäng menyn

Låt ogräset gro

Nu låter jag ogräset på bar jord titta upp och skyfflar bort det innan jag sår eller sätter grönsaker under hösten.

En del som växer i min köksträdgård fröar av sig något otroligt. Det är sällan det är just grönsakerna som självsår sig, annat än portlak och målla. Alla andra grönsaker skördas innan de hinner ge frö och jag låter sällan något stå bortglömt så länge att det blir ett frökalas.

Med sommarblommor är det annorlunda. I bädden på bilden ovan har det vuxit dahlia, atlasblomma, blåklint, röd målla, bronsfänkål, sommaraster, solros, sommarslöja och jättevädd i en salig blandning. En blomsterväv som har glatt mig i många månader. Många av blommorna fröar av sig flitigt.

 

Höga sommarblommor i rosa toner står stolt i bädden.

Så här såg blomsterbädden ut i augusti. Full prakt.

En bädd av bara jord och lite löv på toppen.

Några månader senare ligger bädden tom och väntar på att vitlök ska sättas. Nu gror ogräset.

 

Nu är bädden tömd på blommor, matad med grönmassa och krattad fin för att snart bli hemvist åt vitlöken. Ett bra tips för dig som också odlar en bädd, där det sannolikt kan finnas fröer i jorden, flera gånger under säsongen är att låta den ligga orörd några veckor. I vila, fast ändå inte. Under den tiden hinner nämligen en del av de oönskade växterna, i det här fallet självsådda sommarblommor och ogräsfrön, gro. Innan vitlöken kommer i jord hinner jag krafsa igenom ytan och se till att det oönskade inte växer vidare för att senare konkurrera ut vitlöken.

De flesta av mina bäddar täckodlas och där har jag inte alls problem med självsådder på samma sätt. Den ständiga tillförseln av täckmaterial kväver ogräset och det som gror klarar sig sällan. Men i den här bädden och några till, liksom ytor i en del odlingslådor och i tunnelväxthusen, har jag inte kunnat täckodla under säsongen på grund av att jag hade ont om täckmaterial i våras. Här har jag istället odlat tätt och därför är marken fortfarande bar.

 

En jordyta med små gröna växter i.

Ogräset syns som små gröna pluttar i jorden. En och annan maskros växer också upp men är lätt att gräva bort.

 

Nu låter jag alltså den lilla grönskan växa sköta sig själv några dagar till. Sen skyfflar jag ytan, låter den och ogräset torka upp, innan jag sätter mina vitlökar. Sedan - kommer jag att täckodla också den här bädden.

I klippet nedan visar jag en del av årets vitlöksskörd och där skymtar också den fina blomsterbädden förbi i all sin augustiprakt. Fler klipp från köksträdgården kan du se i min Play-kanal där jag lägger upp nytt material varje vecka.
/Sara Bäckmo

 

[YouPlaySinglePlayer video="104,495,46133" yod yot ]

27. oktober 2015