Lätt att fixa fin bädd till vårsådden

På det här sättet har jag använt mig av jorden som redan finns i marken för att skapa en yta att så och odla, istället för att tillföra jord från komposten eller köpta påsar. Enkelt och billigt.

 

Sara gör odlingsbädar

Att omvandla en del av köksträdgården till ett hav av odlingsbäddar kommer att ta sin tid. Men med det här sättet är det ändå genomförbart.

 

1. Markera en bädd, cirka en meter bred och valfri längd, med fyra pinnar nedstuckna i hörnen.

Gräv ett dike

 

2. Gräv ett dike, ett spadtag brett, i mitten av bädden. Lägg jorden vid sidorna.

Växtskräp i bädden

 

3. Fyll diket med växtrester. Grovt material underst, finare material överst. Fyll upp så mycket du kan eller så mycket du har material till.

Upphöjd bädd

 

4. Fös sedan jorden över växtmaterialet och kratta ut längs de tänkta kanterna mellan pinnarna som markerar bäddens börja och slut.

Bädd täckt med halm

 

5. Täck eventuellt bädden med halm eller annat täckmaterial för att förse maskarna med lite godis, eller bara för att kunna se tydligt var bäddarna är.

På det här sättet har jag använt mig av jorden som redan finns i marken för att skapa en yta att så och odla, istället för att tillföra jord från komposten eller köpta påsar. Enkelt och billigt.

Egentligen strävar jag efter att gräva minimalt i min köksträdgård, jag vill att maskarna ska göra jobbet istället. Men då jag anlägger nya bäddar gör jag undantag, bara då bädden så att säga tillverkas.

Efter detta kommer jag låta bädden stå ostörd och endast så, plantera och dessutom göda bädden ovanifrån genom att ständigt täcka odlingsytan med täckmaterial. Detta kommer maskarna att dra ner i jorden, som då luckras och får den näring som behövs för att växterna ska må bra.

Höjden på bädden är endast drygt fem centimeter. Men allteftersom jag lägger på täckmaterial under säsongerna kommer den att bli högre och högre.

Material som passar att gräva ner är till exempel kvistar och grenar från buskar och träd, stjälkar och växtmaterial från sommarblommor och perenner, grönsaksskräp, brunnen (komposterad) gödsel, löv, halvförmultnad kompost och annat organiskt material som finns åtkomligt.

Den ena bädden jag grävde i helgen matade jag med kålstockar och kålblad. Den andra bädden matade jag med björnbärsris och gamla sommarblommor.
/Sara Bäckmo

 

20. januari 2015

18 svar till “Lätt att fixa fin bädd till vårsådden”

 1. Bengt Flärdh skriver:

  Ytkompost OCH marktäckning. Den perfekta kombinationen för ökade skördar!

 2. Bengt Flärdh skriver:

  Ytkompost OCH marktäckning. Den perfekta kombinationen för ökade skördar!

 3. Maria skriver:

  Hur fungerar ensilage som täckmaterial? Har tillgång till så många trasiga balar jag vill ha...

  • Sara Bäckmo skriver:

   Woho, grattis! Ensilage är toppen. Mycket näringsrikt. Många tror att jag täcker med halm i mina bäddar, men det är ensilage. Jag får en eller två balar varje vår och det är verkligen kanon. Det gör inget om de är skadade. Det finns flera klipp på Play-kanalen under täckodling där jag visar hur jag täcker med och planterar i ensilage. Lycka till! Hälsningar Sara

 4. Maria skriver:

  Hur fungerar ensilage som täckmaterial? Har tillgång till så många trasiga balar jag vill ha...

  • Sara Bäckmo skriver:

   Woho, grattis! Ensilage är toppen. Mycket näringsrikt. Många tror att jag täcker med halm i mina bäddar, men det är ensilage. Jag får en eller två balar varje vår och det är verkligen kanon. Det gör inget om de är skadade. Det finns flera klipp på Play-kanalen under täckodling där jag visar hur jag täcker med och planterar i ensilage. Lycka till! Hälsningar Sara

 5. Desireé skriver:

  Hej Sara

  Kan man göra en sån här bädd nu på hösten och sen börja odla i den direkt på våren/sommaren? Måste jag isf tillföra något extra då jag ska plantera? Har läst att det passar bra att plantera squash och pumpa I en sån bädd. Kan jag blanda i färsk gödsel med grönsaksrester?

  Med vänlig hälsning, Desireé

 6. Desireé skriver:

  Hej Sara

  Kan man göra en sån här bädd nu på hösten och sen börja odla i den direkt på våren/sommaren? Måste jag isf tillföra något extra då jag ska plantera? Har läst att det passar bra att plantera squash och pumpa I en sån bädd. Kan jag blanda i färsk gödsel med grönsaksrester?

  Med vänlig hälsning, Desireé

 7. Sara skriver:

  Behöver man ta bort ogräsrötter ur jorden när man gör en sån här bädd?

 8. Sara skriver:

  Behöver man ta bort ogräsrötter ur jorden när man gör en sån här bädd?

 9. Jeanette skriver:

  Hej!
  Ensilagebalarblir bara bättre ju sunkigare de är. Går att odla i direkt. Bara ta bort plasten, gräv några hål i en, häll i jord och sätt i t ex pumpa och lite krasse. Det växer väldigt bra och ser jättekul ut. Men de luktar värre än nässelvatten de första dagarna efter att plasten är borta. Om de är ordentligt skadade alltså!
  Hälsar Jeanette

 10. Jeanette skriver:

  Hej!
  Ensilagebalarblir bara bättre ju sunkigare de är. Går att odla i direkt. Bara ta bort plasten, gräv några hål i en, häll i jord och sätt i t ex pumpa och lite krasse. Det växer väldigt bra och ser jättekul ut. Men de luktar värre än nässelvatten de första dagarna efter att plasten är borta. Om de är ordentligt skadade alltså!
  Hälsar Jeanette

 11. Kristina Lind skriver:

  Hur gör du för att förbättra jorden i t.ex växthus. Så besviken på den ekologiska grönsaksjorden jag köpte förra året. Konstiga ihopsnörpta tomatblad.. dålig skörd av gurkor.? Behöver verkligen lite råd och jag tänkte att du hade tunnelväxthus..
  Med vänlig hälsning,
  Kristina

 12. Kristina Lind skriver:

  Hur gör du för att förbättra jorden i t.ex växthus. Så besviken på den ekologiska grönsaksjorden jag köpte förra året. Konstiga ihopsnörpta tomatblad.. dålig skörd av gurkor.? Behöver verkligen lite råd och jag tänkte att du hade tunnelväxthus..
  Med vänlig hälsning,
  Kristina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *