Lättodlad piplök ger fin skörd - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Lättodlad piplök ger fin skörd

Den här löken tipsar jag alla om som besöker min köksträdgård. Vill inte vara utan den en enda säsong. Det är en riktig läckerbit!

Nyskördad illgrön piplök ligger på en stenmur.

Du som är uppmärksam känner kanske igen den här bilden på piplök från Impectas fröpåsar av sorten 'Evergreen'? Jag fick frågan för några år sedan om jag kunde tänka mig att låta bilden pryda fröpåsen och tyckte det var en kul idé. Blir glad över att det är liksom är "min" lök när jag sår den.

 

Piplök är en lök med stor ihålig blast. Den ser ut som en jättestor gräslöksplanta ungefär. Jag har flera sorters piplök i trädgården och använder dem på olika sätt. Dels har jag plantor som jag odlar och sköter som fleråriga. De växer som gräslök och sköter sig själva under säsongen. Främst under våren skördar vi blast till sallader och matlagning.

Men den riktiga pärlan är den jag odlar som ettårig. Jag har snöat in på sorten 'Evergreen' som finns hos Impecta, men det finns säkert likvärdiga sorter. Poängen med den här är att jag odlar den på ett ungefär som purjolök, och använder som purjolök också. Den är helt suverän. Funkar fint som sommarskörd och höstskörd.

 

Jag håller ett knippe piplök i handen.

Stjälkarna är ljusa och spröda och goda i både varm och kall mat eller tunt skivade på smörgås.

 

Bilderna i inlägget är tagna mitt i oktober och då löken fortfarande var frodig, grön och fin. Och smakrik. Eftersom jag odlar just den här sorten som ettårig får jag ingen skörd under våren, då har vi annan lök istället, utan använder den under sensommar och höst. Som du ser sitter blasten på den här sorten ganska långt upp på plantan och själva stjälken i sig är ganska lång. Om plantorna täcks precis som purjolök görs blir stjälken vit och spröd och oerhört läcker. Jag odlar gärna piplök som ett komplement till purjo, som kan vara knivig att få fin skörd av vissa år.

Jag sår piplöken i små pluggar (alltså i brätten med många små celler i) med tre-fem frön i varje plugg. De går också bra att bredså, men då sår jag dem inte i kluster. När plantorna är lagom stora sätts de ut i de kluster de såtts i, alternativt sätter jag ihop ett gäng av de plantor som bredsåtts. Klustren gör att plantorna kan odlas ganska tätt och på så sätt får jag stor skörd på liten yta. Istället för att de sätts en och en i en lång rad, står de alltså i små grupper och växer lika fint ändå.

 

Piplök står på rad i landet.

I mitten av oktober är löken fortfarande grön och fin och ett bra komplement till övriga grönsaker som finns att skörda.

 

Bilden visar den gröna blastens fäste i lökstjälken.

Det fina med piplöken är att hela löken går att använda, både bas, stjälk och blast.

 

När de skördas kan jag antingen skörda hela klustret på en och samma gång, eller lirka loss lök för lök. De som blir kvar i landet växer ytterligare och blir stora och fina till hösten. Och när mycket av växtligheten klingar av står piplöken fortfarande i givakt i landet. Tacksamt kan jag skörda färsk lök och tillsammans med utbudet av purjolök drygar vi ut användningen så att det dröjer ytterligare innan vi behöver börja knapra på den lagringsdugliga gula löken. Köksträdgården är fantastisk!
/Sara Bäckmo

14. oktober 2015

10 svar till “Lättodlad piplök ger fin skörd”

 1. Barbro Lind skriver:

  Ha ha! När jag läste detta för en vecka sedan cirka, så gick jag genast och köpte en fröpåse med piplök som jag satt precis som du föreslår, i små kluster om tre fyra stycken. Blir roligt att se vad som kommer av det? Har följt massor av dina råd sedan jag började följa dig i februari i år. Och jag plockar läckra blad varje dag i massor från mina kallbänkar. Och rädisor. Potatis kommer jag att ha, om inte i slutet av maj, så i vart fall i mitten av juni. Annat växer så att det knakar. Bondbönor försöker jag mig på. Jag försådde för tidigt och toppade dem därför rejält redan några veckor inna de kom i landet. Nu står de utplanterade på friland och börjar blomma. Är väldigt låga. Hoppas de växer till sig så att det blir rejält med skörd. Grönkål satte jag ut i förra veckan. Broccoli och brysselkål planterar jag ut i nästa vecka. Och nu ikväll har jag dekapiterat cirka 50 mördarsniglar.

 2. Frida skriver:

  Hej Sara!
  Jag sådde piplök för ett tag sen. De kom fint och jsg har hållt ner dem på höjden men nu står det still i brättet de står i. Det är 4 april. Kan man plantera ut redan? På påsen står efter sista frost, det är ju juni här i Borås. Kan man sätta tidigare och täcka med fiberduk?! Undrar samma med min purjo.. Tacksam för svar!

 3. Katrin Sandström skriver:

  Hej
  Jag undrar om piplök är detsamma som salladslök?... och om det är en flerårig lök, hur skördar man den då för att få behålla den i trädgården?

  /Katrin

 4. Birgitta Rundlöf skriver:

  Piplöken är fantastisk. Jag fick några frön av en vän för några år sedan. Strödde ut dem direkt i landet och de kommer snällt tillbaka varje år. Den sprider sig så jag delar med mig till de som vill ha. Dessutom är blommorna fina.

  • Kristina Norborg skriver:

   Hej, så snällt att du delar med dig av frön. Är det stora lökar? Hur använder du dem i maten, jag vill gärna ha något som är perenn och kan ersätta salladslök, eller purjolök. Jag tar gärna emot frön, kan swisha för porto. Mvh Kristina Norborg

 5. Beata skriver:

  Jag har haft perenn piplök i många år i en pallkrage. De är det första som kommer upp mitt i snön varje år. De känns sprängfyllda med nyttigheter. Nog blir man lite piggare så fort man börja äta de goda och vackra stjälkarna. De självsår sig rikligt, så jag kan dela med mig av denna läckerhet.

 6. Rose-Marie Borkeland skriver:

  Första året jag sås piplök. Klippte av blasten för ett par dagar sedan, klippte i *slantar* och frös ner men lämnade kvar löken i pallkragen. Kan den växa till sig lite kanske innan jag tar upp den?
  Läser att piplöken frösår sig men hur gör den det...
  Blasten började gulna så jag ville klippa av den så den inte gick om intet. Om jag ska vänta ut att piplöken blommar så blir väl blasten helt gul eller?

 7. Michaela skriver:

  Hej

  Jag hoppas på att få ett svar, om än att det är många år sedan detta inlägg gjordes.
  Jag har några lökar, vad jag fått veta är Egyptisk piplök.
  Har ingen pallkrage utan odlar på balkong. Vilken volym av jord behöver löken? Kan jag sätta de lökar jag har i en fem liters kruka? Alternativt en lök, i "vanlig" kruka?

  Tack på förhand och hoppas på svar 🌸

 8. Michaela skriver:

  Ooh glömde en fråga!
  Då jag har redan befintliga lökar, måste de förplanteras eller kan jag sätta dem direkt i "slutkruka"?

  🌼🌼🌼

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *