Lättodlade lådor till våren

Den yta som ska sås så tidigt behöver jag ägna lite extra uppmärksamhet nu under hösten. För när jag sätter igång att odla redan under vintern är marken ofta frusen och är svår att bearbeta.

Jag plockar upp en av kommentarerna här på bloggen, där Carina ställer en riktigt bra fråga:

"Har odlingslådor som jag skördat klart ifrån och som nu står med bar jord. Hur gör man bäst med dem inför vintern för att kunna använda dem med så lite jobb som möjligt till våren?"

 

Prima kallbänkar till våren
Just odlingslådor är kanon att odla tidigt på våren. De är nämligen lätta att täcka med enkla lock eller dukar av fiber och plast, som ger jorden lite extra värme. Genom att kapsla in lådorna blir de så kallade kallbänkar och den skyddade miljön under locket gör att de kan odlas riktigt tidigt. Jag sår mina första kallbänkar redan i början av februari.

Den yta som ska sås så tidigt behöver jag ägna lite extra uppmärksamhet nu under hösten. För när jag sätter igång att odla redan under vintern är marken ofta frusen och är svår att bearbeta. Precis som Carina skriver behöver bäddarna kunna odlas med så lite jobb som möjligt. Här är tre kom i håg.

1) Gödsla lådan redan nu på hösten. 

2) Se till att jordytan är väl rensad från material som kan störa en sådd.

3) Låt lådan stå täckt under senhöst och vinter, dels för att behålla jordytan fin men också för att ytan ska värmas upp något lagom till dess du tänkt så. Lock är bra, men ett lager svart plast, tidningar eller annat går också. Tidningar värmer dock inte upp jorden tidigare under våren.

Redan nu under hösten försöker jag planera så mycket yta som möjligt att använda supertidigt. De riktigt tidiga sådderna brukar löna sig bra i min köksträdgård, jag får mycket tidig skörd.

 
 

Två pallkragar varav en med ett enkelt lock på som hålls på plats av en sten.

Enklaste möjliga kallbänkar är pallkragar med lock på. De ger fin skörd.

 

Små plantor gror på jordytan i en pallkrage.

Genom att lägga lock på lådan redan under hösten lockas ogräs och annat oönskat att gro redan innan jag sått grönsakerna. Här är det självsådd blåklint som grott i början av november, den blir lätt att rensa bort.

 

Jag gödslar gärna kallbänkarna med kompost, grönmassa och annat som finns till hands nu under hösten istället för att täckodla till våren. Det är för att de första sådderna görs så tätt i bädden att det är svårt att täcka. Dessutom finns det inte så mycket grönt material, läs gräsklipp, att använda så tidigt på våren. Bästa för växterna är alltså att det finns en bra näringsgrund redan när de sås.

Så länge jorden är hanterbar gräver jag ner Bokashi-kompost i lådorna, nästan all min Bokashi används till dem. Det ger jättebra näring och är ett smart sätt att boosta jorden i lådorna, som i gengäld ger mig flera och stora skördar under hela odlingsäsongen. Från tidig vår till sen höst.

 
 

Nu håller jag på att förbereda ett nytt område för kallbänkar att odla i under nästa vår. Det är hela södra delen av köksträdgården, där det tidigare växte hallon. Där har jag jättefin jord, om än med en del rotskott från hallon i, och tänker använda ytan till kallbänkar tidigt nästa säsong. Nu har jag lyft dit den ram jag använt som varmbänk förut, komplett med lock och allt. Det blir en fin grön start på våren tillsammans med varmbänk i och övrig yta som odlas i tunnelväxthuset.

 

En odlingsram med två stora lock.

Den gamla odlingsramen till varmbänken blir kallbänk nästa år. Jorden är porös och fin. Ramen är 1x3 meter stor.

 

Mängder av växtmaterial ligger på en odlingsbädd i kökstädgården.

Stora mängder organiskt material täcker de bäddar som ska sås först senare nästa vår, flera veckor och månader efter första sådderna gjorts i kallbänkarna.

 

De delar av köksträdgården som jag inte tänker så riktigt tidigt täcker jag istället med tjocka lager växtmaterial. Under vinter och tidig vår kommer maskar och mikrolivet i jorden att ta hand om grönmassan och omvandla den till näring.
/Sara Bäckmo

02. november 2015

9 svar till “Lättodlade lådor till våren”

 1. Nadine Luxenburg Stuifbergen skriver:

  Du säger att man kan gräva ner hästgödsel, menar du brunnen gödsel eller färskt hästbajs?
  Ska jag gräva ner det nu i höst och sedan börja odla tidig vår så som du gjort med spenaten?
  Nadine

  • Sara Bäckmo skriver:

   Du kan gräva ner både färsk och brunnen hästgödsel. Det komposteras i jorden under tiden den vilar när det är vinter. Bäst är att gräva ner grejer nu på hösten för då är ytan färdig och fin att använda så fort det tinat till våren. /Sara

 2. Helena skriver:

  Jag är lite nyfiken på vad det är för område som du har gjort iordning, högst upp/längst bort i den första bilden i det här inlägget? Ser ut som en storbystad med ett lager sågspån eller liknande... Vad ska hända där? ?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hi, hi. Det är vår nya uteplats. Jag sliter och släpar för att få det i ordning innan vintern kommer. Har dokumenterat allt och ska sätta ihop ett inlägg så snart det är någorlunda presentabelt. Håll ut =) /Sara

 3. Helena skriver:

  Storbystad....Hrmmm....Damn autocorrect!! 😀

 4. Camilla skriver:

  Hej. Jag planerar att ha både kallbänk och varmbänk till våren men vet inte vad jag ska använda för lock. Hur har du gjort locken till dina lådor?

  • Sara Bäckmo skriver:

   De är snickrade av takläkt och byggplast. En enkel ihopspikad eller skruvad ram där plasten häftats fast. /Sara

 5. Siv Svensson skriver:

  Hej
  Jag har fyllt på mina lådor med brunnen stallgödsel, kan jag så direkt i det eller ska jag lägga
  På "vanlig jord överst"
  Hälsningar Siv

 6. Ella skriver:

  Den sista bilden med de "stora mängderna organiskt material" hur gör du här på våren sen? Det plockas bort innan du sår då antar jag? Va gör du med då?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *