Lättodlat i upphöjda bäddar - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Lättodlat i upphöjda bäddar

Förra året grävde jag upphöjda bäddar i hela köksträdgården och var klar precis innan jorden frös. I veckans klipp från köksträdgården sammanfattar jag första året med de nya bäddarna - allt blev så bra som jag tänkte mig.

Då var första säsongen med nya upphöjda bäddarna i hamn. Trots mina begränsningar med växande bebismage hann jag till och med gräva fyra fina bäddar i det sista kvarteret, där kålen stod förra året. Nu har jag upphöjda odlingsbäddar i hela köksträdgården och det kommer att göra både planering och arbete mycket enklare i år, det är i alla fall en av mina lärdomar.

I veckans klipp från Skillnadens Trädgård kan du se en grönskande oktober-trädgård och ta del av min utvärdering av de nya bäddarna. Vassego!

 

[YouPlaySinglePlayer video="104,495,57534" yos yod yot ]

 

 

Vårbilderna i början av klippet kommer från ett annat klipp där jag visar hur jag på enklast möjliga sätt gräver de något upphöjda bäddarna:

 

[YouPlaySinglePlayer video="104,495,46486" yos yod yot ]

 

 

Och djupbädden som jag också refererar till och visar grävdes i det här klippet:

 

[YouPlaySinglePlayer video="104,495,46599" yos yod yot ]

 

I år odlar jag som höggravid och senare nyförlöst fyrabarnsmamma, som dessutom tänker arbeta deltid. Rätt mycket att stå i med andra ord. Och då behöver jag verkligen alla sätt jag kan hitta för att förenkla arbetet i trädgården. De upphöjda bäddarna kommer att underlätta mycket och jag är jätteglad över att jag lagt några timmar på att skapa dem.

En sak som jag inte nämner i klippet men som jag också tror kan underlättas av bäddarna, jämfört med att odla rakt i backen utan markerad odlingsyta, är snigelbekämpningen. Förra sommaren blev jag med mördarsniglar. Om jag till exempel väljer att fortsätta vattna med nematoder är det förstås enklare att göra det i själva bäddarna istället för att vattna lite hur som helst på en yta som odlas lite huller om buller.

Se fler klipp från min köksträdgård på bloggens Play-sida eller på YouTube. Det är gratis att titta och det kommer ett nytt klipp varje vecka.
/Sara Bäckmo

07. januari 2016