Libbsticka - Skörda och föröka
Stäng menyn

Skörda och dela libbsticka

På kort tid växer libbstickan till sig i vårsolen. Det är en av våra mest omtyckta växter att ha i örtsalt och krydda grytor och soppor med. Med en planta libbsticka i trädgården blir maten godare! Så här gör du för att skörda och dela libbsticka.

En rugge med flikiga blad libbsticka mot en röd husvägg.

Så här ser libbsticka ut när den vuxit upp en bit på våren. På sommaren blir den riktigt hög när den går i blom.

 

I min trädgård växer två rejäla plantor av libbsticka. De flankerar den gula entrédörren på framsidan av huset. En gång när jag jobbade för Sommarlovsmorgon i SVT var jag på en strutsfarm på Öland och gjorde ett reportage och på gården fanns två mäktiga libbstickor vid huvudbyggnadens entré. Jag fick berättat för mig att libbsticka skulle planteras så enligt gammal tradition, för att hålla oknytt borta. När jag sedan köpte Skillnadens blev det libbsticka vid entrén här med. Nu på våren är det dags att skörda och dela libbsticka - äntligen!

 

En gul entrédörr mot faluröd trävägg.

De ser inte så pampiga ut vid den här tiden på året men min libbsticka växer sig större senare på försommaren, innan jag klipper ner dem.

 

Jag använder mestadels libbsticka som smaksättning i olika maträtter. I mat där jag skulle vilja ha lite extra smak och överväger att använda buljong, passar libbsticka suveränt. Den ger en väldigt typisk buljong-smak. Men det gäller att inte använda för mycket. Hela växten har väldigt skarp smak så det gäller att använda den försiktigt. Både blad och stjälkar kan användas i matlagningen.

 

Läs mer: Grönsakssalt av lök, nässlor och libbsticka

 

Mattips för libbsticka

 • soppor
 • grytor
 • örtsalt
 • dressing
 • sallader

 

Långa ljusgröna stjälkar libbsticka med ett flikigt bladvek ligger på ljus träflis.

Ett fint knippe libbsticka redo att hängas på tork. Det doftar ljuvligt inne när den hängs upp.

Skörda libbsticka

Libbsticka är finast att skörda innan plantan har gått i blom. När de stora blomstjälkarna slår sig fram och vecklar ut sig brukar jag klippa ner hela busken och låta den växa upp på nytt. Den växer snabbt och jag hinner ofta klippa den två gånger under en och samma säsong. Eller, barnen brukar klippa. De älskar libbsticka och rätt ofta har de gått och tuggat lite på en stjälk så det doftar i hela trädgården.

Då och då under säsongen passar jag på att skörda stora knippen av libbsticka att torka. Jag buntar ihop stjälkar och blad och hänger inomhus. Det går också fint att torka i torkapparat, men jag tycker det är lite onödigt till just det här. Hela rasket kan mixas till ett pulver när det är torrt och användas som buljong.

Det går lika bra att mixa libbstickan färsk till en slät smet och torka i torkapparat. Blanda gärna i andra örter eller grönsaker och lite salt så har det vips blivit ett smarrigt örtsalt.

 

Vackra rosagröna stjälkdelar med rötter ligger på gräsmattan.

En liten rugge libbsticka kan lätt delas till många små plantor. Sätt ner i jord direkt eller låt stå i vatten om planteringen dröjer. Det är lätt att de små rotdelarna torkar ut.

 

Dela libbsticka till nya plantor

Det går fint att så libbsticka från frö, men det är mycket enklare att dela en befintlig planta för att få en ny och kraftigt växt snabbt. Nu på våren när jorden är fuktig och plantorna är unga tycker jag det funkar bäst att nalla en liten bit.

Libbsticka växer som många små plantor som sitter ihop och bildar en stor rugge. Enklast är att lyfta lite på bladverk som hänger ner över marken och kika efter några stjälkdelar som liksom växer lite utanför huvudplantan. Sätt en vass spade mellan delen du vill skära bort och den stora plantan och tryck till rakt ner. Lirka lite med spaden och plocka upp en handfull av plantan. Denna kan ofta delas till ett helt gäng mindre plantor som etablerar sig snabbt på ny plats.

I väntan på plantering kan libbstickan sättas i vanlig trädgårdsjord eller planteringsjord i en rejäl kruka. Låt plantorna stå skuggan efter omplanteringen, de är känsliga för sol när de precis blivit upprivna. Och glöm för allt i världen inte att vattna.

 

Läs mer: Dela gräslök på våren

 

Två höga svarta plastkrukor med varsin grön libbsticka i.

Två krukor redo att sättas ut på ny plats. Innan växtplatsen är färdigställd kan plantorna stå i halvskugga eller skugga i kruka en tid.

 

Om du vill veta mer om det här ämnet har matskribenten Lisa Förare Winbladh en fin artikel på sin blogg Taffel. 

Om du inte har egen libbsticka kan du alltså sondera terrängen i grannskapet. Säkert finns det någon granne som har en maffig rugge och som kan gå med på att du lirkar bort en bit. Den är outstanding att ha i trädgården!
/Sara Bäckmo

16. maj 2019

11 svar till “Skörda och dela libbsticka”

 1. Michelle skriver:

  Det är nästan så man vill ta in ett fång och ställa som bukett på bordet!

 2. Marie-Louise Andersson skriver:

  Libsticka är ett perfekt sätt att slippa buljongtärningar. Man torkar och smular ner i en burk.

 3. Anna skriver:

  Här har jag hittat massa förslag på saker man kan göra med libbstickan också: https://saltpeppar.se/libbsticka-for-att-skramma-bort-haxor-som-deodorant-eller-erotikframjare/

 4. Anna Tjäder skriver:

  Bra ide att klippa ner den! Har jag inte tänkt på. Den blir ju så himla "säckig" till slut. Tack!

 5. Monika skriver:

  Har letat överallt var jag än söker har de inga plantor av libbsticka.
  Undrar om jag kan få köpa en lite planta av dig?
  Mvh
  Monika

 6. Jessica skriver:

  Hej Monika
  Jag har som du kan få mot porto. Både årets frösådda och etablerad planta. Jag finns på facebook Jessica Sörensen. Soliga hälsningar

  • Enikö Pustai skriver:

   Hej .
   Jag har försökt flera gånger frösådd libbsticka men lyckades alldrig. Vet inte varför.
   Vill gärna ha några plantor om du vill dela med dig och skicka , betalar såklart.
   Mvh Enikö

 7. Susan skriver:

  Jag hade turen att hitta en krukodlad hos Blommor4you som kommer till vår stad varje vecka! Var rätt kul då jag köpte den igår och idag kom ett reportage upp i flödet om just libbsticka ?

 8. Per Jonsson skriver:

  Tack för den trevliga och fylliga informationen om libbsticka. Har själv nyss blivit pappa till en planta. Skönt att läsa något på nätet som inte är rashat hets och katastrof. Tack igen! / Per

 9. Lena Gustafsson skriver:

  Hej.
  Min planta står ute vid en liten kulle och jag tycker den växer jättedåligt, trots att jag gödslar den på hösten + att jag lägger halm över. En undran, kan jag sätta den i en stor kruka uppe på terassen, t ex? Överlever den i krukan över vintern? Jag kan sätta den i ett ouppvärmt förråd eller inne i bastun ( som vi använder som innomhusförråd ) också det ouppvärmt, där blir det inga frysgrader. Där håller det nog ett par + grader. Vill så gärna ha en rejäl buske. Torkar den åt min son som bara älskar libbsticka.

 10. Åsa skriver:

  Ett till användningstips:
  För något år sedan fick jag en galet god dryck på en restaurang bestående av äppelmust, saft från grillad citron och libbsticka som mixats med vatten och sedan silats av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *