Queen Anne's pocket melon - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Queen Anne's pocket melon

Den lilla skörd som ligger för att mogna på ett fat i ett fönster är väl värd mödan. En enda planta kan ge några välsmakande frukter, som dessutom doftar ljuvligt.

 

Den här melonen sägs ha odlats och använts för att sprida väldoft i slott och herresäten förr i tiden. Tydligen lades de små melonerna på ett fat och fick skicka ut sin läckra doft där det fanns önskemål om att förbättra luftmiljön. Det kan jag förstå! Den här lilla godsaken doftar ljuvligt. De små raringarna har odlats i några år i min trädgård. 'Queen Anne's pocket melon' kallas också för mangomelon och köps som frö. Det är en kulturarvssort och finns bland annat i Impectas utbud. Utländska fröfirmor har också fröer och det är lätt att beställa.

 

Plantorna är ganska små jämfört med andra gurkväxter och tar inte så stor plats. Är det någon melon som jag tror skulle funka bra att odla i högre zoner så är det Queen Anne's och då särskilt med tanke på den lilla växten. Andra melonsorter kan bli väldigt kraftiga i växtsättet och är svårare att odla i krukor till välmående plantor inomhus tidigt på säsongen. Men Queen Anne's är spädare i växtsättet och jag tror att den skulle passa bra för er som behöver driva upp plantor och behålla de inomhus en bit in på försommaren innan det blivit varmt nog att sätta ut.

Eftersom plantorna inte blir så stora kan de få tillåtas att breda ut sig där de sedan planteras och jag låter dem sätta fler frukter än övriga melonplantor. Frukterna plockas när de börjar dofta, då är de i storlek av en stor clementin ungefär. Ljuvliga att dela till barnens mellanmål med några hallon eller blåbär i.

 

Jag har skrivit mycket om meloner här på sajten. Du hittar inläggen här: Meloner i Skillnadens Trädgård.
/Sara Bäckmo

26. april 2018

5 svar till “Queen Anne's pocket melon”

 1. Emma skriver:

  Odlade du dessa i odlingstunnel också eller fungerar de på friland? Hälsning Emma

 2. Beata skriver:

  Förra året när jag odlade slanggurka (köpte en planta på torget), så fick jag kapa den efter ett tag, eftersom den inte kunde ge hur många gurkor som helst. Då satte jag de kapade topparna i vatten. De gav ganska snabbt rötter i vattnet. Då satte jag dessa i nya krukor och fick hur många gurkplantor som jag önskade. Det blev väldigt många.
  Kanske kan man göra likadant med meloner.

 3. Emelie skriver:

  häftigt!

 4. Kathrine Larsen Clough skriver:

  Takk, du har inspirert meg, meloner skal bli neste sommer?

 5. Eva skriver:

  Jag är besviken. Jag fick mängder med små meloner som doftar mindre än mina andra meloner. Vad har men dem till? Eftersom de är så små så är det en knapp halvcentimetertjockt fruktkött mellan skal och kärnor.
  Nix, inte nästa år!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *