Liten perfekt sallat - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Liten perfekt sallat

 

Nyskördad 'Little Gem', 25 april 2014.

Nu - salladsfrosseri! Som vi har längtat. Hela vintern. Suktat efter spröda, klorofyllfyllda gröna blad. Nu är det äntligen dags. Och den finaste av dem alla är 'Little Gem' - i alla fall enligt mig.

Det här är en pytteliten huvudsallat av typen roman- eller cossallat. Eftersom den inte blir högre än ca 15 cm och inte så yvig på bredden går den att plantera ganska tätt i rader eller block. Och det behövs eftersom det går åt många plantor till en familj av vår storlek. Till en måltid går det minst tre huvuden.

Då jag skördar tar jag ett enkelt grepp med hela handen runt plantan och vrider om tills plantan lossnar från roten. Sen putsar jag de yttersta bladen om det behövs. Sköljer. Den är vacker att klyva i halvor eller fjärdedelar och lägga på tallriken med endast lite olja och örtsalt över. Smaken är superb!

Sallat sår jag under hela våren. En kruka frön, ganska tätt, åt gången med en eller två veckors intervaller. Jag planterar ut där det finns plats, just nu i varm- och kallbänkar. Genom att så lagom många frön med några veckors intervaller har vi en jämn tillgång på skörd istället för att ha hundra plantor att äta upp på en och samma gång.

Under sommaren händer det lite för ofta att jag blir aningen vårdslös med sallaten. Glömmer att vattna och så där. Då går min sallat i blom, vilket i och för sig är väldigt stiligt men inte så gott. I år ska jag prova att sätta den sallat som sås under sommaren i växthustunneln där det kommer att ligga en svettslang och ge regelbunden väta.

Under sommaren är det svårt att få sallat att gro när det är supervarmt. Jag har dock mina sådder i en bebisavdelning på baksidan av huset i skuggan av en jättestor ask (träd alltså). Där brukar det vara svalt nog för sallat att gro också under sommaren.

'Little Gem' - glöm inte den sorten!
Trevlig helg!
/Sara Bäckmo

25. april 2014