Att odla med barn - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Att odla med barn

Här är ett sammandrag från gårdagens sändning på YouTube där jag delade tankar om att odla med barn. Ett gäng konkreta tips som jag hoppas du kan ha nytta av.

Jag har påbörjat en hel mängd inlägg det senaste ett och ett halvt året på temat odla med barn. Och jag har skrotat samtliga. Jag har inte fått till det. Känt att det blivit för präktigt. Tråkigt. Att odla en stor trädgård och göra det under tiden barnen är små är ju så otroligt lustfyllt. Jädrar i min låda, det här är ju livet! Men jag har inte haft rätt feeling för att skriva tillräckligt bra om det. Än. Dessbättre har jag ett bokkontrakt på temat så det är bra att jag börjar öva på formuleringarna redan nu.

Igår gjorde jag ett tappert försök med en live-sändning på YouTube, för att dela egna erfarenheter och en hel rad tips. Vi fick dessvärre bryta på grund av dålig uppkoppling, men jag publicerade en nästan-live senare istället. Den kan du se här.

 

 

Glöm inte att du kan beställa nya boken Odla med barn i min webbutik nu. Du som är medlem har rabatt, som dras direkt vid köpet.

Köp boken Odla med barn här!

 

ODLA MED BARN - SAMMANFATTNING

Först och främst tycker jag att jag har stor nytta av att planera och tänka igenom dagen. Det gör att jag aldrig behöver starta från noll när vi äntligen är påklädda och trillar ut genom ytterdörren. Beroende på vilket humör minsta barnet är på har jag en handfull alternativ som vi kan ägna oss åt. Ibland måste vi prova oss fram för att hitta något som funkar att ägna en lite längre tid åt. Om det bara är jag och Loa ute så måste vi byta syssla ofta, därför har jag vant mig vid att jag alltid har många grejer på gång. Många saker står oavslutade, jag hinner inte städa undan eller lägga saker i ordning. Men jag njuter av att ha den här tiden.

När alla barnen är hemma och de stora inte går iväg dit minstingen inte kan följa med kan jag jobba undan lite längre. Minsta barnet behöver ha mig nära så det är svårt att jobba långt ifrån honom eller göra saker där jag behöver flytta mig från en del av trädgården till en annan. En lösning som funkar bra för mig är att köra honom fram och tillbaka på skottkärran. Ofta behöver jag då gå några fler gånger och saker tar längre tid. I gengäld är vi glada båda två. Med de större barnen kunde jag jobba ungefär 40 minuter på en och samma plats innan någon förlorade humöret. Om vi gör något tillsammans nu så kanske det funkar i tio minuter-en kvart.

Noterbart är ändå att jag lyckas odla alla grönsaker familjen behöver under nästan hela året, samtidigt som jag jobbar cirka 75 procent. Dessutom gör jag det med huvudet och hälsan i behåll och tycker samtidigt att det är vansinnigt kul! Men det är inte den snyggaste trädgården! Men jag har en förbaskat bra grund att bygga på den dagen det finns mer tid. Gissa om jag smider planer till dess!

 

Praktiska tips:
Ordna bra och tydliga gångar
Odla inga farliga saker
Odla för barnen, inte nödvändigtvis med
Låt barnen vara i trädgården på deras villkor
Se till att barnen har bra redskap och yta att vara på
Låt barnen vara med och odla när de själva vill

 

Tidstips:
Prioritera utetiden före tråkiga innesysslor
Vänj barnen vid att leka ute
Vänj barnen vid att äta ute
Tajma utetid med sovtid för små barn
Skjut upp allt som går att skjuta upp
Jobba lite åt gången i många projekt samtidigt

 

Tips på saker att göra med barnen:
Gräva hål/gräva upp stenar
Flytta på saker med olika leksaksfordon och skottkärror
Klippa ner växter med sekatörer, häcksaxar, grensaxar och leksakssaxar
Vattna
Kantklippa gräs
Fika, fika, fika, fika, fika

 

Bra grönsaker att odla till barnens lek:
Nyzeeländsk spenat
Svartkål, grönkål, purpurkål, bladraps
Gräslök
Morot
Sockerärter
Squash

 

Bilden överst i inlägget är en ögonblicksbild från i somras. Fullt ös i tunnelväxthuset. Barnen klättrar, leker, vattnar och stojar. Någon har tagit av sig kläder, bundit en halsduk runt en äggkartong, tvättat fötterna med rosentvå i ett kar med vatten och letar efter saker att äta. Va, är det inte precis det här som är livet! Skratten, glädjen, lusten.

 

Att leva och njuta
Sist men inte minst. Den här tiden kommer aldrig igen. Det gör mig alldeles sentimental redan nu. Hur ska jag klara av att inte se en tultig ettåring i reflexjacka stoppa svartkål i munnen och skratta?!? Jag måste ta mig tid att njuta av allt det här underbara, tanka ögonblicken. Inte för att jag nödvändigtvis kommer att komma ihåg dem alla, men jag tror att det gör mig till en gladare människa att ha ögonblicken innanför näthinnan som en boost, hur som helst.

Det allra viktigaste för mig är att odla enkelt under den här tiden, när min fysiska kraft ofta måste användas för att bära barn, köra barn, lyfta barn, bråka med barn, trösta barn, busa med barn. Och inte minst att se barnen. Om jag sänker ambitionsnivån och kraven på mig själv och odlar enkelt hinner jag att se varje barn och möta dem. När vi går och lägger oss på kvällen och pratar om allt vi gjort tillsammans känns det som om jag sväljer en guldboll. Mina barn är det mest värdefulla och trädgården är en fantastisk plats att vårda deras värde i.

Glöm inte att vi planerar en livesändning på lördag klockan 9.30 från vår odlingskurs på Rinkaby Gård. Då får du en uppdatering om köksträdgården vi anlade i våras. Hoppas att du vill titta då med!
/Sara Bäckmo

26. oktober 2017