Att odla med barn

Här är ett sammandrag från gårdagens sändning på YouTube där jag delade tankar om att odla med barn. Ett gäng konkreta tips som jag hoppas du kan ha nytta av.

Jag har påbörjat en hel mängd inlägg det senaste ett och ett halvt året på temat odla med barn. Och jag har skrotat samtliga. Jag har inte fått till det. Känt att det blivit för präktigt. Tråkigt. Att odla en stor trädgård och göra det under tiden barnen är små är ju så otroligt lustfyllt. Jädrar i min låda, det här är ju livet! Men jag har inte haft rätt feeling för att skriva tillräckligt bra om det. Än. Dessbättre har jag ett bokkontrakt på temat så det är bra att jag börjar öva på formuleringarna redan nu.

Igår gjorde jag ett tappert försök med en live-sändning på YouTube, för att dela egna erfarenheter och en hel rad tips. Vi fick dessvärre bryta på grund av dålig uppkoppling, men jag publicerade en nästan-live senare istället. Den kan du se här.

 

 

Glöm inte att du kan beställa nya boken Odla med barn i min webbutik nu. Du som är medlem har rabatt, som dras direkt vid köpet.

Köp boken Odla med barn här!

 

ODLA MED BARN - SAMMANFATTNING

Först och främst tycker jag att jag har stor nytta av att planera och tänka igenom dagen. Det gör att jag aldrig behöver starta från noll när vi äntligen är påklädda och trillar ut genom ytterdörren. Beroende på vilket humör minsta barnet är på har jag en handfull alternativ som vi kan ägna oss åt. Ibland måste vi prova oss fram för att hitta något som funkar att ägna en lite längre tid åt. Om det bara är jag och Loa ute så måste vi byta syssla ofta, därför har jag vant mig vid att jag alltid har många grejer på gång. Många saker står oavslutade, jag hinner inte städa undan eller lägga saker i ordning. Men jag njuter av att ha den här tiden.

När alla barnen är hemma och de stora inte går iväg dit minstingen inte kan följa med kan jag jobba undan lite längre. Minsta barnet behöver ha mig nära så det är svårt att jobba långt ifrån honom eller göra saker där jag behöver flytta mig från en del av trädgården till en annan. En lösning som funkar bra för mig är att köra honom fram och tillbaka på skottkärran. Ofta behöver jag då gå några fler gånger och saker tar längre tid. I gengäld är vi glada båda två. Med de större barnen kunde jag jobba ungefär 40 minuter på en och samma plats innan någon förlorade humöret. Om vi gör något tillsammans nu så kanske det funkar i tio minuter-en kvart.

Noterbart är ändå att jag lyckas odla alla grönsaker familjen behöver under nästan hela året, samtidigt som jag jobbar cirka 75 procent. Dessutom gör jag det med huvudet och hälsan i behåll och tycker samtidigt att det är vansinnigt kul! Men det är inte den snyggaste trädgården! Men jag har en förbaskat bra grund att bygga på den dagen det finns mer tid. Gissa om jag smider planer till dess!

 

Praktiska tips:
Ordna bra och tydliga gångar
Odla inga farliga saker
Odla för barnen, inte nödvändigtvis med
Låt barnen vara i trädgården på deras villkor
Se till att barnen har bra redskap och yta att vara på
Låt barnen vara med och odla när de själva vill

 

Tidstips:
Prioritera utetiden före tråkiga innesysslor
Vänj barnen vid att leka ute
Vänj barnen vid att äta ute
Tajma utetid med sovtid för små barn
Skjut upp allt som går att skjuta upp
Jobba lite åt gången i många projekt samtidigt

 

Tips på saker att göra med barnen:
Gräva hål/gräva upp stenar
Flytta på saker med olika leksaksfordon och skottkärror
Klippa ner växter med sekatörer, häcksaxar, grensaxar och leksakssaxar
Vattna
Kantklippa gräs
Fika, fika, fika, fika, fika

 

Bra grönsaker att odla till barnens lek:
Nyzeeländsk spenat
Svartkål, grönkål, purpurkål, bladraps
Gräslök
Morot
Sockerärter
Squash

 

Bilden överst i inlägget är en ögonblicksbild från i somras. Fullt ös i tunnelväxthuset. Barnen klättrar, leker, vattnar och stojar. Någon har tagit av sig kläder, bundit en halsduk runt en äggkartong, tvättat fötterna med rosentvå i ett kar med vatten och letar efter saker att äta. Va, är det inte precis det här som är livet! Skratten, glädjen, lusten.

 

Att leva och njuta
Sist men inte minst. Den här tiden kommer aldrig igen. Det gör mig alldeles sentimental redan nu. Hur ska jag klara av att inte se en tultig ettåring i reflexjacka stoppa svartkål i munnen och skratta?!? Jag måste ta mig tid att njuta av allt det här underbara, tanka ögonblicken. Inte för att jag nödvändigtvis kommer att komma ihåg dem alla, men jag tror att det gör mig till en gladare människa att ha ögonblicken innanför näthinnan som en boost, hur som helst.

Det allra viktigaste för mig är att odla enkelt under den här tiden, när min fysiska kraft ofta måste användas för att bära barn, köra barn, lyfta barn, bråka med barn, trösta barn, busa med barn. Och inte minst att se barnen. Om jag sänker ambitionsnivån och kraven på mig själv och odlar enkelt hinner jag att se varje barn och möta dem. När vi går och lägger oss på kvällen och pratar om allt vi gjort tillsammans känns det som om jag sväljer en guldboll. Mina barn är det mest värdefulla och trädgården är en fantastisk plats att vårda deras värde i.

Glöm inte att vi planerar en livesändning på lördag klockan 9.30 från vår odlingskurs på Rinkaby Gård. Då får du en uppdatering om köksträdgården vi anlade i våras. Hoppas att du vill titta då med!
/Sara Bäckmo

26. oktober 2017

14 svar till “Att odla med barn”

 1. För mig har odlingsintresset väckts sent i livet och småbarnsåren är för länge sedan över så jag behöver väl inte några tips eller uppslag för att odla med barn. Jag såg ändå hela ditt inlägg och blev rörd och rent av tårögd när jag hörde dig beskriva hur du odlar med barnen, är så tillåtande och verkligen ser barnen och deras behov. Tack för en fantastisk blogg.
  Ingrid

 2. Karin Nygren skriver:

  Ett underbart klipp! Vilken inspiration du är! Tack!!

 3. Margaretha skriver:

  Hej det med ett åringen som äter kål och skrattar kommer tillbaka tänk barnbarn det är helt ljuvligt har 7 st som jag odlar med.

 4. Helga skriver:

  Jag så framemot ditt inlägg om att odla med barn och tar med mig så mycket från dina tips! Tack för att du är så ärlig, avdramatiserar och delar med dig! Vad spännande med kommande bok inom ämnet!

  Vilken inspiratör du är, jag är så tacksam för alla videos och livesändningar i alla olika kanalar. En riktigt duktig influencer! Det är så roligt att följa dig och som nybörjare inom grönsaksodling känns det gott att ha dig "vid min sida" 🙂

 5. Renate Glesnes skriver:

  Fantastisk innlegg. Jeg har ikke dyrker med egne barn. Fikk interessen for 2 - 3 år siden. Og drivhus for snart 1.5 år siden. Men jeg har en skjønn nabo gutt som nå er 5 år . Han elsker å være med meg i hagen og drivhuset å spise. Jeg har plantet Mark jordbær flere steder . Og det er en stor favoritt.
  Har også fått 2 barnebarn som vokser til. Og de skal få være med i hagen. Prøver alltid å ta med 2 åringen i drivhuset når han er på besøk. Han elsker tomater. Så de går rett i munnen.
  Jeg blir veldig inspirert av deg. Både til å dyrke. Men også ta de med i hagen. Tusen takk for alt du deler med oss

  Hilsen Renate

 6. Mette skriver:

  Kära Sara, tack för ett härligt klipp, tycker definitivt att du lyckas förmedla glädjen du känner över att ha dina barn omkring dig i trädgården. Jag har bara ett barn men tycker det är tillräckligt svårt ändå. Imponeras över att du lyckas vara så tillåtande, men jag kände att många av tipsen bygger på att man har en någorlunda stor trädgård där man har råd med en del svinn. Själv odlar jag på väldigt små ytor och varje liten planta och sådd blir väldigt dyrbar. Det gör att jag helst gör allt själv och inte kommit på ett sätt att inkludera mitt barn i min stora glädje över odlandet. Roligt att höra att du ska skriva en till bok, jag hoppas att du där kan få möjlighet att få in lite tips till stadsmänniskor också. Tack igen för all inspiration!

 7. Pia Gråfors skriver:

  Tack för att du med fyra barn är så entusiastisk! Det gjorde mig glad och tacksam för att du delar med dig av dina tankar och känslor kring detta. Jag blev upprymd och kände att det finns hopp, bara jag sänker kraven! Det har tagit mig lång tid att acceptera att jag inte kan göra ALLT precis nu i trädgården, utan allt får ta sin tid ( jag har två barn 3 & 5 år) Ser fram emot att få läsa din kommande bok 😉

 8. Ida Foucard skriver:

  På härligt inlägg! Blir så inspirerad och gillar kombinationen tips och känslan hur det är att vara i trädgården med barn. Precis sådär vill jag ha det! Är mycket i trädgården med min två-åring och vi har oftast så roligt! Nu får jag mer inspiration och kan se hur mycket trädgården verkligen betyder i livet genom att jag och barnen är ute och rör oss tillsammans, fikar, tittar på maskar och äter frukt, bär och grönsaker. Tack Sara!

 9. Sofias lantliv skriver:

  Guud så fint och bra du skriver! Man blir så inspirerad!!!

 10. Moa skriver:

  Så glad jag blir av din youtube sändning! Och kanske att avslutningen gjorde mig mest berörd. För jag lever liknande som du, med trädgård o små barn. Min minsta är 1,5 år o storasyster 3,5. Och i princip sak så lever jag med barnen så som du pratar om. Och från de allra första bebisårens frustration över utebliven trädgårds tid så spirar allt mer glädje o prestationslöshet över tillvaron ute i trädgården tillsammans. 3,5 åringen kan nog mer grönsakssorter, namn på blommor o svampar än hennes Stockholms födda pappa, haha!
  För mig är odlingen mycket för oss o barnen! Jag vill inte äta o inte ge mina små barn all denna besprutade mat som säljs i affären. Odlingen är också, för mig, en handling, en erfarenhet, en kontakt med jorden o grödorna som jag vill ge mina barn. Det är ett naturligt liv, en närhet till livet, en enkelhet som trädgården förmedlar till dem, ordlöst.
  Jag tror på lust. Lustfyllt lärande, eller snarare lustfyllt varande. Hos oss står det barnen fritt att vara med i trädgårds göranden. Och mycket i trädgården skapas för dom; jordgubbslandet som bara växer för varje år, sockerärts kvarteret, (det misslyckade) melonprojektet, osv.
  Jag kan skriva under på så mycket som du berättar om barn o odlande. Och tack för att du gör det!!! Alltid inspirerande att höra någon som verkar o tänker liknande!

  Vänligen
  Moa - som dessa sena oktoberdagar krattar stora härliga lövhögar med barnen, och har picknick i skogen 🙂

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag får rysningar Moa! Så himla fint beskrivet. När Alba var som din stora kunde hon också fler grönsaksnamn än mina vuxna vänner. Hon kunde dessutom säga om hon gillade dem eller inte. Vilka ungar vi har!!! Håller med om att det är skönt att få bekräftat att vi är många som vill att barnen ska få ha det så här. Och att det är ok att både njuta och känna sig frustrerad ibland som vuxen. Tack för att du läser och peppar! /Sara

 11. Ingegerd Brycke skriver:

  Tack Sara för all inspiration du ger mig. Har odlat med barn i många år som kommunal dagmamma . Tycker att det är viktigt att barnen får vara med och se var maten kommer från. Nu när jag har ett växthus igen tillbringar vi mycket tid där. Inspirerad av dig är det en del vinterodling i år. Barnen äter olika gröna blad med stor nyfikenhet och aptit vilket var en positiv överraskning för mig. Nu inom barnomsorgen skall vi jobba lite extra med NA och teknik då slår det mig det är ju det vi hållt på med i många år helt naturligt i trädgården.Tack Sara för ditt under bara inlägg om att odla med barn håller med dig helt i det du sade. Och att vi skall uppmuntra barnens upptäckar gädje och entusiasm . Från en dagmamma med många hål i gräsmattan.

 12. Kristin Olofsson skriver:

  Tack för allt som du delar. Jag har lärt mig Sååå mycket av att läsa och hitta på fina inlägg. Hoppas allt du ger kommer tillbaks till dig tusenfalt /
  Kristin
  Brännö

 13. Siv skriver:

  Tusen takk for en superinspirerende video! Jeg har dyrket i det små i noen år, men neste år skal jeg «go bigger» med nytt 15m2 drivhus og mange pallekarmer ☺ mine barn er 5, 3 og nyfødt, så dine tips er supre for meg. Ser fram til våren med mammapermisjon i hagen ?
  Jeg har begrenset med erfaring med å dyrke med barn, men å spørre dem hva de vil dyrke er morsomt. Spesielt når de blir eldre og kanskje litt mer tålmodig, slik at de husker hva de ønsket seg ?
  Gleder meg masse til å følge deg videre! Keep up the good work!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *