Stäng menyn

Lyckas med ranunkel - 3 sätt att starta knölarna

Ranunkel ger tidig blomning på plantor som, olikt många andra växter, älskar att startas i kall miljö. Här är tips på hur du lyckas med ranunkel.

Ranunkel som snittblomma

Den vackra stora blomman i mitten av buketten är en ranunkel, den är odlad i mitt tunnelväxthus och ger skörd i början av sommaren. Foto: Ida Sjöö.

 

Jag tror att jag äntligen kan säga mig ha hittat bra metoder att starta ranunkel på. Det gör mig så glad! Jag har provat att odla ranunkel i två år men inte varit särskilt nöjd över resultatet. Tredje gången gillt och nu har det funkat suveränt! Ibland behöver man helt enkelt misslyckas några gånger för att bättre förstå vad som funkar. Här delar jag med mig av tre sätt att starta ranunkel, utifrån hur vi gjort och gör på Skillnadens handelsträdgård i Kalvsvik.

 

KÖP DINA RANUNKELKNÖLAR FRÅN SKILLNADENS HANDELSTRÄDGÅRD HÄR!

 

Vad är en ranunkel?

Först av allt. Ranunkel är en vacker blomsterväxt som odlas från creepy knölar, de ser ut ungefär som  knubbiga, bruna och mångarmade bläckfiskar utan huvud. Växten kan odlas i kruka eller rakt ner i jorden - ute eller i växthus. Den är mycket populär som snittblomma. Eftersom den växer allra bäst när dagarna är svala är den extra kul att odla för skörd innan annat i trädgården blommar. Den egenskapen gör det dock också svårt att lyckas bra med ranunkel hemma, där det ofta är varmt inomhus. Jag hoppas mina tips kan få dig att starta himla fina ranunkler.

 

Sara med en ranunkel till bukett

Ranunkel är mycket vacker både i knopp och utslagen. Visste du också att ranunkel kan torkas? Den är mycket fin då med. Foto: Ida Sjöö

 

Lagom kallt och fuktigt

Ranunkel trivs när det är svalt, på gränsen till kallt. Därför gäller det att parera start på odlingen så att det passar växten och det klimat den ska odlas i. På handelsträdgården startade vi de första ranunklerna redan i december, för att ha fina exemplar till snitt och i kruka att sälja på våren. Det tar ungefär tre månader för knölen att utveckla blommor. Nu sätter vi knölar varje vecka för att ha plantor redo under lagom lång tid.

Du som vill odla ranunkel hemma gör bäst i att inte vänta allt för länge med att starta knölarna, då är det risk att det blir för varmt. Knölarna tål temperaturer ner mot nollan, men det sägs att de fryser sönder helt vid -4 grader. Välj att starta knölarna på en sval plats. De behöver ej ljus de första veckorna, innan växtdelar tittat upp ur jorden. Du kan till exempel ställa dem i ett svalt uterum, garage, källare eller liknande.

 

LÄS MER: RABATT PÅ IMPECTAS SOLDRIVNA BEVATTNING UNDER 2024

 

Ranunkel att plantera

Så här ser knölarna ut när de levereras. Torra. Och rätt fula. Foto: Ida Sjöö.

 

Blötlägg ranunkeln innan

Knölarna läggs i blöt innan de sätts i jord. Var noga med att inte blötlägga för länge! Foto: Ida Sjöö.

 

Blötlägg din ranunkel

Steg ett för att kicka igång ranunkler är att blötlägga knölarna. När du får dem är de torra och ser ganska eländiga ut. Lägg dem i blöt 3 timmar. Inte längre än så! Om de ligger i blöt lång tid ökar risken för att knölarna ruttnar. Om du av någon anledning inte kan sätta knölarna när det gått tre timmar - häll av vattnet och lägg en blöt tidning över knölarna någon timme eller så tills du kan sätta dem.

Om du odlar flera sorter och vill hålla ordning på färgerna, är det en god idé att lägga var färg för sig. Det går inte att se vilken färg sorten har, bara genom att kika på knölarna.

Blötläggningen är likadan oavsett hur du sedan väljer att gå vidare, alltså vilken metod du väljer för att starta knölarna i jorden.

 

Mer om blommor i Skillnadens Trädgård: Bergsrabatten från start till klart

 

Lagom fuktig jord

Oavsett hur du odlar knölarna vidare bör du tänka på att använda lagom fuktig jord vid start, inte knastertorr. Om jorden är mycket torr kan du vattna lite på den innan du sätter igång. Häll upp jord i en bytta och vattna på den. Baka in fukten i jorden med händerna, precis bara så att jorden är lätt fuktig - ej blöt. Jorden kan sedan användas i tråg, krukor och pluggar. Efter att jorden fuktats en första gång ska du sedan vara mycket försiktigt med att vattna ytterligare. Planteringsjord som legat utomhus i säck är ofta fuktig redan från start.

 

Innan och efter blötläggning

Överst i handen ligger torra knölar, och under är blötlagda. Foto: Ida Sjöö.

 

Tre sätt att starta ranunkel

En slags bredsådd

Ett platseffektivt sätt att starta ranunkel är att använda ganska stora och grunda så-tråg. Fyll tråget med fuktig planteringsjord. Jämna till jorden i tråget och sätt knölarna med några centimeters mellanrum på jorden. "Bläckfiskarmarna" ska vara nedåt och den lilla knölen i toppen uppåt. Täck sedan med några centimeters jord och jämna till. Ranunkler bildar nya vita rötter högt upp på knölen och om dessa ligger mycket ytligt hamnar rötterna ovan jord.

 

Starta i plugg

Ett annat sätt att starta många ranunkel på liten yta är att sätta dem i pluggar, lagom stora för att rymma hela knölen. Halva pluggen fylls med fuktig jord, ranunkeln sätts i. Täck pluggarna med några centimeters jord. Var extra noga med att trycka ner jorden runt knölarna med fingret, när du odlar i pluggbrätte, så att det inte blir för lite jord.

 

Sätt direkt i kruka

Det är smart att sätta knölen i en kruka på en gång. Vi har satt ranunkel i 8 cm-krukor av plast, ungefär på samma sätt som i pluggbrätte. En knöl i varje kruka. I större krukor kan flera knölar sättas, med cirka 5-10 cm mellan knölarna runt krukans kant.

En sak jag lärt mig om ranunkel är dock att det är större risk att knölen ruttnar då den sätts i en stor kruka. Större mängd fuktig jord frestar på knölen och den förstörs då lätt. Det har varit lättare att starta ranunkeln i en mindre mängd jord och sedan flytta till större kruka.

 

Tryck ner långt ner

Här startar jag knölarna i ett gammalt pluggbrätte för skogsplantor. Halva brättet fylls med fuktig jord innan knölarna sätts i. Foto: Ida Sjöö.

 

Plantera ranunkel i brätte

Det tar ungefär två veckor för de gröna bladen att titta upp ur jorden. Foto: Ida Sjöö.

 

Checklista för ranunkel

Det finns två viktiga saker att tänka på när ranunkel-knölarna väl är i jorden:

  1. Vattna inte! Ranunkel ruttnar lätt. Vattna endast sparsamt då jorden känns torr och lätt, eller om ranunkeln ser hängig ut på grund av torr jord. Det är mycket lätt att övervattna.
  2. Ställ tråget på en sval plats. Ranunkel sätter rötter när jorden bara är 4-10 grader varm. I vanlig rumstemperatur är det lätt att knölen ruttnar. Välj en sval plats och låt växterna stå kvar där också när bladen tittat upp.

På handelsträdgården startar vi våra ranunkler där det är cirka 10 grader varmt. Därefter flyttas de till ett växthus där det är cirka 0 grader på natten och 10 grader på dagen. När det blir varmare utomhus flyttas plantorna ut till kallbänkar.

 

Rotsystemet på en ranunkel

En tjusig plugg redo att användas i blomgrupper för kalla rum eller att skolas om. Foto: Ida Sjöö.

 

Ranunkel i olika stadie

Ranunkel kan odlas både utomhus och inomhus. När växten etablerat sig tål den inomhustemperaturer bättre, men föredrar alla gånger en sval miljö. Foto: Ida Sjöö.

 

Mina misstag

Jag har odlat ranunkel några gånger och hunnit göra de vanligaste misstagen.

  • startat växterna för sent - de har inte hunnit blomma innan det blivit för varmt ute
  • blötlagt knölarna för länge - knölarna har ruttnat
  • vattnat jorden för mycket - knölarna har ruttnat
  • haft plantorna för varmt inomhus - växten vissnar och dör
  • satt ut för sent - de mår sämre i massiv värme och ljus

 

Ranunkel, pion, rosor och ruta i min dotters håruppsättning till skolavslutningen.

 

Ranunkel sägs utveckla större blommor då knoppen slagit ut och sedan dragit ihop sig på kvällen några gånger. Oavsett är den vacker, både i knopp och utslagen.

 

Ranunkel är otroligt kul att följa i utvecklingen! Det tar bara några dagar i rätt miljö för de små bladen att titta upp. De är så gulliga och väcker verkligen vårkänslor! På bilderna ovan ser du en vacker röd ranunkel, både utslagen och i knopp, som jag använde i min dotters håruppsättning till skolavslutning i juni. Så läckert!

Ranunkler brukar finnas att köpa i trädgårdsbutiker på våren. De kallas ofta för bukettranunkel. Vi har några fina sorter till salu på Skillnadens handelsträdgård i Kalvsvik, både plantor och knölar, och även i webbutiken på sarabackmo.se Butiken har öppet fredagar klockan 10-18. Söndag den 13 mars har vi dessutom extraöppet. Välkommen!
/Sara Bäckmo

 

27. februari 2022