Stäng menyn

Lyckas med sådd av oregano och mejram

Oregano och mejram är oumbärliga kryddor för dig som gillar pastarätter och hembakad pizza. Så från frö och få många plantor att skörda!

Oregano blir så fin om den sås i kruka på varm plats. Sedan kan den planteras i landet eller i större kruka.

 

Oregano och mejram är två kryddor jag gärna odlar mycket av till kryddblandningar. Bägge är oumbärliga som smaksättare till pastarätter som ungarna uppskattar, och lika goda färska till sallader och tillagade grönsaksrätter. Och så all pizza vi bakar on top of that. Oregano och mejram är ett måste.

 

Köp växter: Se alla växter från Skillnadens handelsträdgård i webbutiken

 

Grekisk oregano är en flerårig kryddväxt som tacksamt kommer tillbaka i landet år efter år. Den kan skördas redan på våren och använda i matlagning, eller torkas.

 

Både oregano och mejram är lätta att odla från frö och är tacksamma plantor i det att de kan skördas flera gånger under säsongen.

Det finns flera sätt att så kryddorna hemma med bra resultat. Jag brukar odla just dessa kryddor i krukor mest, men om jag har yta ledig sätter jag gärna ett helt gäng plantor på friland eller i växthus.

Om du vill så ungefär som jag gör kan du ordna det så här:

 

  • - fyll några mindre krukor med planteringsjord upp till kanten
  • - vill du ha många plantor kan du använda ett pluggbrätte med större pluggar (ej de djupaste)
  • - vattna igenom jorden rejält så den är helt fuktig
  • - strössla försiktigt fröer på den fuktiga jorden över hela krukan
  • - ställ krukorna på en bricka och lägg en genomskinlig plast över
  • - låt stå på varm och ljus plats, till exempel i ett uterum eller ett växthus
  • - kan sås hela sommaren

 

Oregano och mejram gror vanligtvis på cirka två veckor. Under den tiden måste sådden hållas fuktig. Eftersom fröerna inte täcks med jord är det extra viktigt att inte vattna direkt i krukan, då är det stor risk att frörna sprids ut och störs i groningen. En plast över sådden ser till att jorden inte torkar ut.

 

Läs mer: Lyckas med sådd av kryddor 

 

Mejram är en väldigt god kryddväxt, som påminner om oregano. Jag tycker mycket om att använda den till rätter med lamm.

 

Oregano kan skördas redan när växten är liten. Toppa eller klipp av små kvistar och använd i matlagningen.

 

Vid plantering kan hela växten sättas ut. Plantan kan också delas i två eller flera delar och på så sätt växa till flera plantor.

 

Mejram och oregano kan skördas från det att växten är ganska liten, men ger större skördar utomhus senare på sommaren. Växterna kan också odlas i kruka inomhus på vintern. Då behövs växtbelysning.

Skörda kryddorna genom att klippa av kvistar. Du kan klippa ner växten ganska ordentligt om du vill skörda mycket, den växer tillbaka snabbt igen.

Oregano är i de flesta fall flerårig och kommer tacksamt igen år efter år. Mejram är mer köldkänslig och övervintrar inte lika lätt. Jag ser framförallt mejram som en ettårig kryddväxt som jag sår nya plantor av några gånger per år.

 

Läs mer: Tips för att odla basilika utomhus

 

Andra kryddor som är lätta att odla hemma från frö är till exempel basilika, timjan, persilja och koriander.

/Sara Bäckmo

 

 

 

 

22. maj 2024