Lyckas med sådder i toapappersrullar

Tomma toalettpappersrullar är utmärkta att använda som krukor. Så här använder jag dem för att slippa mögel och skadade små plantor.

Sådd av luktärt

Här odlar jag luktärter i toalettpappersrullar.

 

Tomma toalettpappersrullar är utmärkta att använda som krukor. Lite för utmärkta till och med. Mången odlare har blivit lockad att göra stora och tidiga sådder inomhus i tråg fyllda med tätt packade rullar.

De är gratis, nedbrytbara och lätta att använda. Eller?

Många är vi som fått sådderna förstörda av upplösta papperskrukor som börjat mögla, därefter sparsamt vattnats för att minska möglet och sedan fått snustorr sådd istället. Slänga, slänga. Men det finns bra sätt att så i toapappersrullar, som ger minimalt med problem.

 

Toapappersrullar med jord i

Rullarna fylls nästan upp till kanten med planteringsjord och ställs i ett stort tråg.

 

Så här odlar jag i toalettpappersrullar

Jag använder bara rullarna till sådder som kan placeras utomhus eller i kallbänk. Sockerärter, märgärter, bondbönor, brytbönor, krasse och andra frön som gror relativt snabbt är perfekt att så i pappersrullar. De hinner nämligen gro och växa sig till plantor stora nog att sätta ut innan det blir problem. Luktärt funkar också fint i den smala och djupa krukan. Jag väljer frön som är ganska stora, riktigt små frön passar bättre att så i mindre krukor. För att snabba på grodden är det bra att lägga fröna i blöt några timmar innan sådd.

Med en kökssked fyller jag alla rullarna med jord, men lämnar 3 centimeter eller så till översta kanten. Därefter vattnar jag lite i varje rulle, sår mitt frö och lägger på mer jord. Vattnar igen, ytterst lite. Därefter ställer jag sådden ute, eller i kallbänk eller odlingstunnel.

 

Luftigast utomhus

Vattnar gör jag ovanifrån med en vanlig vattenkanna med stril. Den välventilerade luften utomhus gör att sådderna inte möglar på samma sätt som inomhus. Det är stor skillnad! Vattningen kan skötas i den takt plantorna behöver utan att behöva ta hänsyn till mögel på jorden.

 

Luktärter i toapappersrullar.

Eftersom toarullarna inte har någon botten ställer jag dem på en tidning så att inte jorden trillar ur. Den hjälper också till att suga upp en del av överskottsvattnet. Här växer olika sorters luktärt, sådda i toapappersrullar, 3 maj 2014.

 

En del grönsaker får väldigt kraftiga rotsystem som vill kryp ut ur pappersrullarna. Det gör inget, så länge sådden hålls fuktig. Särskilt luktärter vill växa med rötterna ostörda och därför passar den här sortens kruka extra bra.

 

Utplanteringen

När jag sätter ut plantorna i landet gräver jag ner hela rullen, den förmultnar ju av sig själv. Jag gräver ner den ordentligt så att inte översta kanten av rullen tittar upp ur jorden. Ibland river jag upp sidan på rullen så att rötterna kan breda ut sig extra snabbt sidledes utan att behöva tränga ut genom rullen eller genom nedre delen.

Alltså. Börja spara mängder med toarullar att så till exempel luktärter i, men vänta med att så dem tills du kan ha sådden utomhus. Det kommer att göra dig till en gladare odlare eftersom du sannolikt slipper besvär med möglig sådder.
/Sara Bäckmo

 

Läs gärna:
Saras bästa kruka av tidningspapper
Vik fröpåse som går att stänga
Använd papperskrukan på bästa sätt

 

 

12. februari 2015

11 svar till “Lyckas med sådder i toapappersrullar”

 1. Terese skriver:

  Hej Sara!
  Vad tror du om att så vaxbönor i toarullar?

 2. Terese skriver:

  Hej Sara!
  Vad tror du om att så vaxbönor i toarullar?

 3. Siv skriver:

  Limmet i toarullar är inte ok.

 4. Siv skriver:

  Limmet i toarullar är inte ok.

 5. Bethan Modin skriver:

  Hej! Dina luktärtor ser jättefina ut! Jag har också satt luktärtsfrön i toarullar, men bara två har tittat upp. Nu kände jag att jag var tvungen att krafsa lite ner i ett par rullar för att se om inget var på gång. Nej, det var det inte. Ärtorna borta! Tror inte att någon fågel hittat dem. Ser inte så ut. Kanske har det varit för blött så de ruttnat. Kanske hade jag dem för länge i vatten. Du skrev några timmar. Jag lät dem ligga ett dygn. Nåja, jag köper en ny påse och gör ett nytt försök. MVH Bethan

 6. Bethan Modin skriver:

  Hej! Dina luktärtor ser jättefina ut! Jag har också satt luktärtsfrön i toarullar, men bara två har tittat upp. Nu kände jag att jag var tvungen att krafsa lite ner i ett par rullar för att se om inget var på gång. Nej, det var det inte. Ärtorna borta! Tror inte att någon fågel hittat dem. Ser inte så ut. Kanske har det varit för blött så de ruttnat. Kanske hade jag dem för länge i vatten. Du skrev några timmar. Jag lät dem ligga ett dygn. Nåja, jag köper en ny påse och gör ett nytt försök. MVH Bethan

 7. Emma skriver:

  Tror du att det går att så majs i toarullar?

 8. Emma skriver:

  Tror du att det går att så majs i toarullar?

 9. Margareta Mattsson skriver:

  Läste om din sådd av bönor. Jag lärde mig i unga år av trädgårdsmästaren följande:
  "När blommor står på rönn och hägg
  Den första bönan i jorden lägg."
  Då är jorden tillräckligt varm och har med framgång följt detta i hela mitt odlarliv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *