Lyckas med sådd av kryddor - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Lyckas med sådd av kryddor

Det finns ett fel som många nybörjare ofta prickar in när de sår kryddor för första gången. Om du drömmer om en välfylld kryddkruka i fönstret ska du få mitt bästa så-tips här.

Basilikaplantorna har fått fina stjälkar.

Det här är en fin liten tuva av basilika som planterats om i en större kruka.

 

Hoppet om en ny vår tänds och fröpåsarna åker fram. Vi är många som som låter gröna växter vara ett ljus i mörkret och sår kryddor och grönsaker att odla inomhus under vintern. En del skördar vi redan från fönsterbrädet och andra planteras ut i landen senare.

Särskilt vanligt att odla för skörd inomhus under vintern är kryddor av olika slag. Med rätta. Kryddor ger läcker smak och piffar upp både maten och humöret när det är mörkt ute.

När det är dags för sådd av kryddor ser jag att många nybörjare gör ett misstag. De sår ett enda frö i varje kruka. En typ av bild som ofta delas i sociala medier är en vanlig plastkruka fylld med jord, mitt i jorden står ett pyttelitet spröt av något som ser förfärligt klent ut. Ofta undrar odlaren om det här ser bra ut, är orolig för att hen inte känner igen växten eller inte tycker att den ser ut att ha det okej. Vad har gått fel? I den stora krukan har ett enda frö såtts. Och det är det som blivit tokigt.

 

Läs mer: Så basilika - så lyckas du med sådden hemma

 

Pluggplantor på marken bredvid ett rött tråg.

Så här fina pluggplantor av basilika får jag när jag sår i pluggboxen. Flera fröer har såtts i varje plugg.

 

Ett tråg med basilika fotograferat ovanifrån.

Här har jag sått basilika i ett gammalt tråg som tidigare använts till granplantor. Pluggbrätten är perfekt att så basilika i. Många fröer i samma plugg.

 

Flera slags kryddor sås bäst genom att fröerna läggs på jorden i små kluster, alltså grupper av fröer. I en liten plugg/kruka som kanske bara är 3 cm i diameter kanske fem-tio fröer sås. I en större kruka på cirka 7 cm i diameter kanske tjugo fröer sås. Varje litet frö utvecklas till en mycket späd liten planta, som på egen hand i en kruka sällan växer upp till något imponerande. När du ska odla kryddor inne är det bättre att odla en liten rugge eller ett litet kluster med plantor tätt tillsammans. Tänk dig hur en gräslöksplanta ser ut som du köper i matbutiken - den växer med massor av små plantor i ett kluster. Så ska du också göra.

Undvik att så kryddfröer ett och ett i krukan!

 

Kryddor att så i kluster

 • basilika
 • persilja
 • gräslök
 • kinesisk gräslök
 • oregano
 • mejram
 • dill
 • trädgårdsportulak
 • timjan

 

Två klumpar med små plantor av basilika ligger på en gammal plåt.

Här har jag sått citronbasilika med många fröer i en och samma plugg. Hela pluggen sätts i en kruka senare och plantor växer vidare tillsammans. De kan också delas om det vuxit upp för många lite för tätt.

 

Så kryddor så här

När du ska så kryddor för att odla inomhus i fönstret, helst under växtbelysning på vintern, kan du tänka på att:

 • så helst i små krukor och plantera i större senare
 • undvik stora krukor med mycket jord
 • så fröerna i små kluster
 • håll jorden fuktig, men vattna sparsamt

Det är inte så noga exakt hur många fröer det blir i varje kluster. Om det ser ut att ha blivit väldigt tätt när fröerna börjar att gro kan du lätt ta knipsa bort någon eller några växter. Jag brukar plocka upp en liten nypa frö mellan tummen och pekfingret och strössla ut över jorden.

 

Läs mer: Odla basilika i pluggbox

 

Närbild av små plantor av gräslök som växer tätt, tätt i ett tråg.

Gräslök blir fin om den sås i tuvor, eller som här i en bredsådd som sedan delas vid omplantering.

 

En liten försådd av persilja som grott och börjat växa.

Den här persiljan har såtts i små kluster, med flera fröer i varje liten cell. Persilja som odlas på friland utvecklar en stor planta från varje frö, men det är svårare att lyckas bra med det när persilja odlas i kruka inomhus.

 

Anledningen till att du helst ska ha liten kruka som inte rymmer massivt med jord, är att det är lätt hänt att små plantor dör i tung fuktig jord när de är små. Oavsett om du är ny eller mer erfaren odlare är det enklare att lyckas med sådden i små tråg och sedan plantera om.

Du har många fina upplevelser att se fram emot tillsammans med växterna och jag gläds med dig. Lycka till med sådden av kryddor!
/Sara Bäckmo

23. november 2020