Lyxig varmbänk till försådda plantor - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Lyxig varmbänk till försådda plantor

En varmbänk behöver inte bara vara en plats att så och plantera i direkt. Den är också en utmärkt förvaringsplats. Här berättar jag hur jag gjort tidigare.

Förra året gjorde jag ett helt gäng varmbänkar i mitt tunnelväxthus under vintern, varav en användes till att förvara plantor i/på. Det var helt suveränt! Genom att efterhand lyfta ut plantor (ståendes i sina krukor) när de skolats om och ställa i varmbänken kunde jag få plats med fler sådder inomhus. De omskolade plantorna behövde inte ta upp plats där.

Jag gjorde helt enkelt en stor hög med gödsel i en ram som klätts med kompostgaller. Fyllde upp med hästgödsel blandat med halm och gjorde som en ram mot ytterkanten av halm en bit upp. Halmramen kunde jag senare lägga ett lock över som gjorde att inte för mycket värdefull värme läckte ut. Jag hade lika gärna kunnat ställa på en pallkrage förstås, men i brist på det funkade halmramen lika bra.

Det är bra om gödselhögen är just hög, då värms den upp ordentligt och håller sedan värmen längre än om högen är låg. Vänta med att ställa ut plantorna till dess värmen stabiliserats något och kanske är kring 30 grader eller så. Annars finns det risk att plantorna bränns ihjäl.

Här kan du se hur det såg ut:

 
 

 

Glöm inte prenumerera på min YouTube-kanal där jag lägger ut nytt klipp varje vecka.
Inspiration till varmbänk att förvara plantor på har jag fått från Charles Dowding som visar i ett klipp från hans växthus hur han gjort en sån här hög:

 
 

Och ett annat tips som går lite hand i hand med det ovan när jag ändå har fingrarna på tangentbordet. Tänk på att den varmbänk som sås och planteras också har en del utrymme över till en början som kan rymma plantor eller sådder i små krukor eller tråg. Det är varmt och mysigt i bädden och gör också att mängden plantor inomhus kan hållas något färre. Eller som jag hellre ser det, att sådderna kan hållas något fler...

 

Gröna växter i en varmbänk med lock.

I en fullmatad varmbänk har jag ställt små plantor av rotselleri på tillväxt mellan raderna. Ett smart sätt att få plats med mycket.

 

I södra Sverige är det så varmt och fint ute nu att det är lite sent kanske med att göra en varmbänk att odla i. Men norröver kan det precis vara läge att börja. En varmbänk håller ju värmen i 6-8 veckor så om den ska hålla värmen fint innan våren på allvar bott in sig kan det vara bra tid att göra en bänk nu. Om du vill se hur jag gjort den varmbänk jag odlar i just nu kan du se Varmbänk i tunnelväxthus eller Gör en varmbänk på friland.

Är du nyfiken på det här med tunnelväxthus som jag odlar i så har vi en Facebook-grupp du gärna kan gå med i - Odla i tunnel.
/Sara Bäckmo

05. februari 2016

3 svar till “Lyxig varmbänk till försådda plantor”

  1. Andrea Furberg skriver:

    Tack för intressant pedagogisk välskriven blogg! Har du skrivit något om hur mycket tid du lägger ner på din trädgård eller hur du gör för att skapa tid för det? Hade varit intressant att läsa. Skulle hemskt gärna se några bilder från den interiöra arkitekturen av ditt hus, det ser så gammalt och fint ut! Om du skulle ha lust att dela det. Varm hälsning

  2. KikkiSandström skriver:

    Mina fingrar blir grönare och grönare ju mer jag läser i din blogg. Tack för det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *