Magnifikt äppelbröd på surdeg - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Magnifikt äppelbröd på surdeg

Det här brödet innehåller mycket äpple och bakas på en kväll, eller över en natt. Ger riktigt goda frukostmackor med knapriga kanter och mustigt bröd innanför.

Ibland blir det bara så bra och så gott! Smaker och ingredienser harmonierar med varandra och trollar fram det bästa ur det bästa. Så är det med det här äppelbrödet som snabbt blivit hela familjens favorit.

Till det här surdegsbrödet passar det fint med både söta och lite syrliga äpplen, ta det som finns. Extra gott är förstås att använda hemkokt osötad äppelsaft/-juice, men det går lika bra med köpt.

 

Du behöver:
450 g osötad äppelsaft eller äppeljuice
250 g fördeg av rågsurdeg
10 g jäst
650 g vetemjöl
125 g rågmjöl
ca 15 g sirap
20 g salt
2 grovt rivna äpplen

 

Närbild på två bröd som ligger på varandra.

Den fina ytan får brödet av att jäsa i jäskorgar.

 

Gör så här:
Blanda äppelsaft, fördeg och jäst till en smet i hushållsassisten eller bunke.
Vänd i rivet äpple, mjölsorter och sirap.
Arbeta degen ca 10 minuter i assistent eller något längre för hand. Tillsätt sedan saltet och arbeta degen lite till. Degen är ganska lös och klibbig. Tillsätt något mer mjöl om du tycker det behövs.
Låt degen jäsa i bunken 30 minuter.
Häll eller klicka ut degen i mjölade jäskorgar eller brödformar och låt jäsa under bakduk i två timmar. Det går också bra att ställa korgarna kallt över natten och grädda morgonen därpå.
Värm ugnen till ca 225 grader.
Vänd ut bröden ur korgarna på plåt med bakplåtspapper.
Grädda cirka 30 minuter tills bröden har fin färg och låt sedan svalna på galler.

Det går också fint att tillsätta något mer mjöl i degen och efter jäsning i bunken baka ut till små frallor. Dessa gräddas i 250 grader i cirka 15 minuter.
Brödet får en jättegod lite fruktig smak av äpple och juice. Det är mycket gott att rosta.

 

Två avlånga jäskorgar.

Jäskorgar är praktiska hjälpmedel som ger välformade bröd trots att degen är ganska lös.

 

Jag använder gärna jäskorgar till lite lösare degar, då pöser inte degen ut till väldigt platta bröd på plåten. Jäskorgar finns i olika storlekar och formar och kan köpas i vanliga husgerådsaffärer eller på nätet.

Fler recept på bröd med trädgårdens skörd i kan du läsa under taggen Bröd här på bloggen.
/Sara Bäckmo

24. oktober 2016

15 svar till “Magnifikt äppelbröd på surdeg”

 1. Kitty skriver:

  Låter jättegott!
  Åååh snart är det november och då får jag höra dig prata i Nykarleby! Ser så fram emot det! 😀
  /Kitty

 2. Franciska skriver:

  Hur gör du för att degen inte ska fastna i korgen? Jag mjölar jättemycket och ändå fastnar de, och då faller den känsliga decen platt:(

 3. Karin skriver:

  Hej!
  Vilket frestande bröd ? Undrar över att ingredienserna står angivna i gram. Svårt att översätta det till msk, dl etc. För mig ovanligt att följa recept i gram.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Många brödrecept innehåller gram eftersom mjölet ofta packas på olika sätt när det mäts. Här vägs alltså ingredienserna istället. Prova! /Sara

 4. Eva Söderberg skriver:

  Låter jättegott, det ska jag absolut prova. Har man en surdeg som behöver hållas igång kan man aldrig få för många recept att variera med. Föredrar du grovt eller finmalet rågmjöl till äppelbrödet?

 5. Camilla (nyfiQen) skriver:

  Så sugen jag blir! Måste nog sätta igång en surdeg, det var länge sedan jag hade en.

 6. Cecilia Lejon skriver:

  Onsd. Bakade ett surdegsbröd i måndags m rårivna äpplen i, anv bara surdeg, ingen jäst-tillsats, det blev mycket mera homogent med frukten i. Tack Sara för tipset!

 7. Karin Hilmarch skriver:

  Angående att degen fastnar i korgen; Diska av alla mjöl- och degrester och låt korgen bli helt torr. Sedan kan du pensla korgen rikligt med en neutral matolja och låta det dra in ordentligt. Efter detta brukar det gå bra att mjöla och jäsa igen utan att det fastnar.

 8. Solveig Larsson skriver:

  Fantastiskt gott bröd, hade också lite problem att få bröden att släppa från formen. Men det blev jättebra ändå.
  Bra tips att olja formen.

 9. Nina skriver:

  Ska man grädda bröden I KORGARNA?? För om jag jäser i korgarna och sedan vänder upp degen på plåten så rinner ju degen ut o bröden blir platta?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Halloj! Nej, man gräddar inte i korgarna, då förstörs de. Man vänder försiktigt ut brödet på plåten så långt ifrån varandra som möjligt och stoppar in i ugnen direkt. Om degen är föööööör lös rinner de ut, annars blir de bara lagom mellanplatta. Lycka till!

 10. Jennie Niesel skriver:

  Jag funderade på att skaffa jäskorgar men så såg jag ett tips på att använda vanliga såll. Har ett emaljerat och ett rostfritt. Lägger en kökshandduk i varje och mjölar. Funkar utmärkt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *