Många fördelar att odla upphöjt - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Många fördelar att odla upphöjt

Fram till i år har jag i 2/3 av köksträdgården odlat på plan mark rakt i backen. Nu har jag bestämt mig för att satsa på upphöjda bäddar i hela köksträdgården.

Grönsaker i upphöjd bädd

I en upphöjd bädd kan grönsakerna växa tätare. Här står rotselleri, två rader rödbeta, rotpersilja och gul lök i en bädd som är cirka en meter bred.

 

Att odla i väl markerade bäddar har många fördelar, jämfört med att odla rakt i backen.

1. Det är lättare att gödsla den faktiska odlingsytan. Med jord som innehåller mycket näring kan jag odla grönsakerna tätt och får då ut större skörd på mindre yta.

2. Uppdelningen av odlingsytan är densamma från år till år. Det underlättar mitt arbete eftersom jag inte behöver börja om från noll vid varje säsong och fundera över hur ytan delas in.

3. Vattningen blir lättare. Törstiga grönsaker kan bo tillsammans i en bädd och vattnas efter sina behov, medan de som inte behöver fullt lika mycket väta sköter sitt.

4. Bädden värms fortare upp på våren, då den är något högre. Det gör att jag kan så eller plantera tidigare och därmed få lite tidigare skörd.

5. Barnen får lättare att röra sig i trädgården. Jag odlar med tre små, de är jätteduktiga med att lära sig var de får och inte får gå i odlingen. Med tydliga bäddar och tydliga gångar blir det färre snedsteg och de kan röra sig mer obehindrat när de utforskar, leker och jobbar.

Utöver det här är det förstås snyggt med bäddar!

En sak som jag gjort väldigt bra när jag skapade köksträdgården var att "bo in mig" innan jag började göra allt för stora projekt. Genom att odla 3-4 år har jag kunnat finna sätt som passar mig och familjen och vet därför vilka förbättringar jag behöver göra. Det hade varit mycket svårare om jag till exempel byggt upp hela köksträdgården med odlingslådor, för att sedan komma på att det inte alls är så jag vill odla. Med en färdig struktur tidigt hade jag varit mer låst och mindre benägen att ändra.

Förresten kanske du undrar varför jag valt att inte odla i just odlingslådor, typ pallkragar? Det är lättare, tycker jag, att sköta en odling direkt i jorden. Vattning och gödning är lättare att sköta när grönsakerna växer backen. Dessutom kan jag vara mer flexibel i utformningen av köksträdgården om jag inte behöver hålla mig till lådornas form.

Fram till i år har jag i 2/3 av köksträdgården odlat på plan mark rakt i backen. Resterande del har varit bäddar som jag grävt allteftersom. Det är både djupgrävda bäddar och mer enkla upphöjda bäddar. Nu har jag bestämt mig för att satsa på upphöjda bäddar i hela köksträdgården. Och jag är så nöjd med det beslutet. Det ska bli superkul att se resultatet.

Då är det bara arbetet kvar förstås. En del är redan påbörjat. Imorgon visar jag hur jag gör en enkel upphöjd bädd.
/Sara Bäckmo

 

19. januari 2015