Mangold ger stor skörd i köksträdgården - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Mangold ger stor skörd i köksträdgården

Det är enkelt att odla en årskonsumtion av gröna blad för infrysning. Till pastasåser, lasagne, gratänger, pajer och annat använder vi egenodlad mangold under hela året.

Den här oerhört vackra bladgrönsaken ger värdefull skörd till ett hushåll som strävar efter att odla merparten av alla grönsakerna på hemmaplan. Mangold ger stor skörd i köksträdgården under en lång odlingssäsong och extra stor blir skörden förstås om sorten är storväxt.

Min favoritsort lär vara från 1700-talet och heter 'Fordhook Giant'. Precis som namnet antyder blir den stor. Jättestor om den odlas i en väl gödslad bädd där den får gott om vatten under växtperioden. Stjälken kan bli nästan tio centimeter bred och bladen är lätt böljande och riktigt tjocka och matiga. Det står på påsen att den blir 60 centimeter hög, men i en djupbädd kan den bli bra mycket högre än så. Det är en mycket fin växt att samplantera med både grönsaker och sommarblommor.

 

Hög mangold växer i en djupbädd.

Mangold växte sig hög i djupbädden. Bilden är från september 2014.

 

Jag sår gärna mangold vid flera tillfällen under säsongen. Först tidig vår förstås, men nu under sommaren är det perfekt att så en vända till. Plantor som sås under sommaren hinner inte bli jättestora, men är fina att ha till skörd under hösten. De kan också flyttas in i tunnelväxthus eller växthus för att kunna skördas extra länge. Plantorna är tvååriga och kan hinna ge en fin skörd kommande vår, om de skyddas under vintern, innan de börjar blomma.

 

Många plantor från varje frö
Precis som rödbeta ger ett frö av mangold flera plantor. Varje frö är i själva verket ett kluster av cirka fyra fröer. Jag har för vana att förså de flesta av mina grönsaker och just betor och mangold är extra fiffiga eftersom de ger mig fler plantor från ett och samma frö att sätta ut. Eftersom de tar lite tid på sig att gro tycker jag det är lättare att ta hand om sådden och småplantorna när jag försår den, jämfört med att göra sådder direkt i landen.

 

Stor användning
Jag använder gärna mangold på samma sätt som spenat. Det är en mycket nyttig grönsak och omtyckt av hela familjen. Vi använder gärna i pastasås, lasagne, pajer, gratänger, varma mackor, pizza och mycket annat. Finast tycker jag att mangold blir efter att den förvällts. Jag kokar den något längre än spenat, eftersom bladen (särskilt på 'Fordhook Giant') är kraftigare. Då blir den mjuk och fin att hacka i fina bitar och lätt att använda i matlagningen.

 

Mangold är en pampig växt med stora blad.

De kraftiga bladen används som spenat och stjälken kan tillagas som sparris.

 

Fryser överskottet
Mangold innehåller, precis som spenat, ämnet nitrat som på olika sätt reagerar i människokroppen och kan vara mindre bra för hälsan. Särskilt små barn under ett år ska inte äta mat som innehåller nitrat. Mängden av det här ämnet minskar när bladen förvälls (alltså kokas en kort stund i vatten) innan tillagning eftersom en del av ämnet läcker ut i kokvattnet. Vi äter en del av både mangold och spenat rå, men eftersom vi använder så mycket blad i matlagningen är jag noga med att just förvälla allt som jag fryser in för att minska riskerna främst för barnen. Det är enkelt att frysa mangold, jag gör på samma sätt som med spenat.

De kraftiga stjälkarna brukar jag inte använda i matlagningen, jag tycker helt enkelt inte att jag får till dem särskilt väl. Men jag använder dem gärna till något av mina grönsakssalter där de blir fin utfyllnad och ger lite väta till smeten.

Så. Glöm inte att odla mangold!
/Sara Bäckmo
24. juni 2015