Mangold ger stor skörd i köksträdgården

Det är enkelt att odla en årskonsumtion av gröna blad för infrysning. Till pastasåser, lasagne, gratänger, pajer och annat använder vi egenodlad mangold under hela året.

Den här oerhört vackra bladgrönsaken ger värdefull skörd till ett hushåll som strävar efter att odla merparten av alla grönsakerna på hemmaplan. Mangold ger stor skörd i köksträdgården under en lång odlingssäsong och extra stor blir skörden förstås om sorten är storväxt.

Min favoritsort lär vara från 1700-talet och heter 'Fordhook Giant'. Precis som namnet antyder blir den stor. Jättestor om den odlas i en väl gödslad bädd där den får gott om vatten under växtperioden. Stjälken kan bli nästan tio centimeter bred och bladen är lätt böljande och riktigt tjocka och matiga. Det står på påsen att den blir 60 centimeter hög, men i en djupbädd kan den bli bra mycket högre än så. Det är en mycket fin växt att samplantera med både grönsaker och sommarblommor.

 

Hög mangold växer i en djupbädd.

Mangold växte sig hög i djupbädden. Bilden är från september 2014.

 

Jag sår gärna mangold vid flera tillfällen under säsongen. Först tidig vår förstås, men nu under sommaren är det perfekt att så en vända till. Plantor som sås under sommaren hinner inte bli jättestora, men är fina att ha till skörd under hösten. De kan också flyttas in i tunnelväxthus eller växthus för att kunna skördas extra länge. Plantorna är tvååriga och kan hinna ge en fin skörd kommande vår, om de skyddas under vintern, innan de börjar blomma.

 

Många plantor från varje frö
Precis som rödbeta ger ett frö av mangold flera plantor. Varje frö är i själva verket ett kluster av cirka fyra fröer. Jag har för vana att förså de flesta av mina grönsaker och just betor och mangold är extra fiffiga eftersom de ger mig fler plantor från ett och samma frö att sätta ut. Eftersom de tar lite tid på sig att gro tycker jag det är lättare att ta hand om sådden och småplantorna när jag försår den, jämfört med att göra sådder direkt i landen.

 

Stor användning
Jag använder gärna mangold på samma sätt som spenat. Det är en mycket nyttig grönsak och omtyckt av hela familjen. Vi använder gärna i pastasås, lasagne, pajer, gratänger, varma mackor, pizza och mycket annat. Finast tycker jag att mangold blir efter att den förvällts. Jag kokar den något längre än spenat, eftersom bladen (särskilt på 'Fordhook Giant') är kraftigare. Då blir den mjuk och fin att hacka i fina bitar och lätt att använda i matlagningen.

 

Mangold är en pampig växt med stora blad.

De kraftiga bladen används som spenat och stjälken kan tillagas som sparris.

 

Fryser överskottet
Mangold innehåller, precis som spenat, ämnet nitrat som på olika sätt reagerar i människokroppen och kan vara mindre bra för hälsan. Särskilt små barn under ett år ska inte äta mat som innehåller nitrat. Mängden av det här ämnet minskar när bladen förvälls (alltså kokas en kort stund i vatten) innan tillagning eftersom en del av ämnet läcker ut i kokvattnet. Vi äter en del av både mangold och spenat rå, men eftersom vi använder så mycket blad i matlagningen är jag noga med att just förvälla allt som jag fryser in för att minska riskerna främst för barnen. Det är enkelt att frysa mangold, jag gör på samma sätt som med spenat.

De kraftiga stjälkarna brukar jag inte använda i matlagningen, jag tycker helt enkelt inte att jag får till dem särskilt väl. Men jag använder dem gärna till något av mina grönsakssalter där de blir fin utfyllnad och ger lite väta till smeten.

Så. Glöm inte att odla mangold!
/Sara Bäckmo
24. juni 2015

15 svar till “Mangold ger stor skörd i köksträdgården”

 1. cecilia lejon skriver:

  Hej, jag äter 2014 Mangol nu, innan årets skörd har hunnit titta upp

 2. Kajsa skriver:

  Hej!
  Var hittar man den stora mangold sorten?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej,
   Frön säljs bland annat av Impecta och Runåbergs på nätet. Det sägs vara den största sorten av mangold och den är verkligen magnifik. Hoppas du hinner prova i år! Hälsningar Sara

 3. Annika skriver:

  Jag är precis i färd med att så mangold för första gången och det råkar vara samma sort! Gött att höra att det är en favorit. Det blir nog i en dubbel pallkrage med gödsel och skräp i botten, så jag antar att den kan stå lite tätare än vad påsen säger. Ungefär hur tätt sätter du den?

  • Sara Bäckmo skriver:

   I år ville jag ha som en liten häck av mangold och har därför satt den tätt. Kanske är det 15 centimeter mellan plantorna bara. Med gott om näring funkar det fint. Det låter som om du kan plantera tätt du med =) /Sara

 4. Camilla Lindblad skriver:

  Kan du ta upp något recept på pastasås med spelat? Har inte hittat något här på bloggen.
  Tack på förhand Camilla

 5. Camilla Lindblad skriver:

  Kan du ta upp något recept på pastasås med mangold? Har inte hittat något här på bloggen.
  Tack på förhand Camilla

  • Sara Bäckmo skriver:

   Om du googlar spenat recept skillnadens tror jag att du hittar det du söker. Alla recept där spenat, nyzeeländsk spenat och mangold angivits går de att byta ut mot varandra. /Sara

 6. Anette Rombout skriver:

  De stora mangoldbladen låter jag fräsa länge (20-25 minuter) i panna med olja o ngr hela vitlöksklyftor. Jag kryddar med muskot, lite salt o lite vitpeppar. När alla bladen o stjälkarna mjuknat tillsätter jag en skvätt grädde o fortsätter på svag värme tills allt kokat in. Underbart!

 7. Mia skriver:

  Jag tycker stjälkarna blir goda om man kokar dem separat i lättsaltat vatten och äter som sparris. Går även bra att frysa efter förvällning.

 8. Nawzad skriver:

  Vart kan man köpa mangold ? Nära Örebro helst

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej Nawzad! Lättast är att köpa fröer på nätet, det gäller alla grönsaksfröer. I första hand tipsar jag om Impecta (finns på http://www.impecta.se) som har en väldigt enkel webb-butik och stort utbud med fröer. Alla fröpåsar har mycket bra beskrivningar på hur fröerna sås. Om det är något du undrar över kan du alltid vända dig till deras kundtjänst och fråga. Mangold sås bäst på våren, men det är bra att vara ute i god tid och köpa fröer. Min favoritsort heter 'Fordhook Giant'. Lycka till. /Sara

 9. […] mangold Mangold ger stor skörd i trädgården Tips för blommande […]

 10. Therese U. skriver:

  Hej Sara!

  Tack för din fantastiska blogg! En mangoldfråga: Du skriver att du sår den under tidig vår (i tunnelväxthus). Men många säger ju att den går i blom av köld och att man ska vänta med den.

  Har du aldrig det problemet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *