Massor av äppelmust på våra äpplen

Äntligen har jag fått se en stor del av våra äpplen förvandlade till läcker must. Våra träd har inte gett så mycket skörd tidigare år att det varit lönt att göra några större mängder. I år var det dock dags att göra äppelmust!

Två glas med äppelmust på ett träbord med en skål äpplen i bakgrunden.

Äppelmust av våra äpplen smakar absolut ljuvligt, som om det faktum att frukten vuxit i vår trädgård också ger avtryck i smaken.

 

Äppelmust är något av det godaste jag vet i dryckesväg, näst efter mjölk. Jag dricker varken vin, öl eller stark cider, must passar mina smaklökar bättre. Och tänk då att ha trädgården full av äppelträd som på hösten levererar just den enda ingrediensen i must - nämligen äpplen!

Med tanke på hur många äppelträd jag planterat de senaste åren så är det bra att familjen tycker om äppelmust och att vi har så många barn. De föredrar äppelmust framför bubbeldricka.

 

Läs mer: Gör äppelmust i råsaftcentrifug

 

114 kilo till mustning

Jag har lämnat årets äppelskörd till vännerna Majja och Kajsa på Rinkaby Gård (som jag samarbetar med kring våra odlingskurser). De har byggt (njae... Thomas har byggt) en mycket påhittig och supereffektiv äppelpress och tar emot äpplen för glatta livet att musta. Hela hösten. Massor av människor i närområdet åker dit och får sina äpplen mustade.

Från våra två träd lyckades jag få ihop nio pappkassar med äpplen. Jag plockade mest fallfrukt men också en del från träden som jag avgjorde att jag inte skulle behöva till äppelmos. Vid invägningen kom vi upp till 114 kilo. Vanligtvis blir det must som motsvarar i liter hälften av vikten. Alltså kunde vi förvänta oss cirka 60 liter must.

 

Läs mer: Hemgjord glögg av must eller saft

 

Majja skickade mig foton från pressningen och berättar hur det går till. Svep över bilderna med markören för att läsa bildtexterna:

 

Ett galler med färska äpplen på.

Alla äpplen sköljs ordentligt innan mustningen och skadade äpplen plockas bort. Fallfrukt är okej men om de har rötskador så kan det påverka kvaliteten på musten.

 

Ett stort kar med krossade äpplen

Äpplena krossas så att musten lätt kan pressas ur frukten. När fruktköttet kommer i kontakt med syre blir det brunaktigt.

 

En skopa lägger äppelkross inuti en brunfärgad linneduk.

Äpplena packas i linnedukar, inuti en träram som håller äppelkrosset på plats tills vidare.

 

En kastrull med äppelmust och en termometersensor i.

Musten pressas ur äppelkrosset och slangas till ett kärl för pastörisering. Då hettas musten upp till 78-82 grader för att ta död på skadliga bakterier och hindra att musten jäser.

 

Äppelmust rinner ur en pip ner i en öppning på en plastpåse till bag in box.

Musten tappas sedan direkt från pastöriseringsfatet till 3-literspåsar som ryms i en papplåda - bag in box.

 

En ordentlig samling bag in box i brun kartong.

Sådär ja! Några dagar senare hämtar barnen och jag 19 kartonger med äppelmust. Den kan förvaras i rumstemperatur eftersom den pastöriserats, men vi förvarar vår i framhallen där vi har mer plats.

 

 

Och när vi några dagar senare åkte för att hämta vår must visa det sig att det till och med blivit några fler liter än väntat. Vi plockade med oss 19 bag-in-box med 3 liter i varje , alltså 68 liter. Musten är pastöriserad och håller i över ett år. Så lång tid kommer dock inte vår att finnas kvar. Vi siktar på att kalasa på en box per helg, men den är ju försvinnande god och utmärkt att plocka fram de gånger vi glömt hämta mjölk.

Nästa år kommer vi att gå ihop med en annan odlarfamilj och ordna egen press, kanske ett hemmabygge. Det blir spännande! Då lutar det åt att vi köper ett rejält fat att lagra den pastöriserade musten i, för att inte behöva använda bag in box.

/Sara Bäckmo

09. november 2018

3 svar till “Massor av äppelmust på våra äpplen”

  1. May skriver:

    Hei Sara!
    Det er fantastisk å lage egen eplemost! ? Jeg har kolonihage der vi hver høst presser epler. Det som er interessant er at det er veldig stor forskjell på eplesorter og hva vi klarer å presse ut av dem. Noen eplesorter virker som de slipper saften lettere, og det som er igjen etter pressing blir veldig tørt. Mens andre ikke så mye. Virker som at noen tetter sileduken for mye.. at det rett og slett blir for mye klin i duken. Så saften renner vanskeligere gjennom. Det kom spesielt til syne i år da det var et supert epleår med veldig søte epler.

    Jeg er med å hjelper til med pressing for de andre kolonistene også, og ser da den store forskjellen det er på sortene. Noen ganger bare fosser det ut av pressa i strie strømmer.. mens andre ganger går det tregt. Jeg tenker når jeg ser fossen: Takk moder jord som gir så det fosser! ❤️

    Vi pleier også å si at man får ca halvparten av kiloene i liter. Mens Ringi gård som er store på eplepressing her i Oslo-området, oppgir 60-70%.

    Det er også morsomt å mikse litt annet i juicen. fex aronia. Det trengs ikke mye for å få en superfin farge. Litt rips er også bra. Samt ingefær. Men det syntes jeg var bedt når safta var fersk. Men absolutt verdt å prøve.
    Det er litt problematisk med bag In box og all søpla den etterlater seg. Jeg har derfor spart opp en god del litersflaske som jeg har juicen på. Det kjennes mye bedre å kunne gjenbruke dem.

    Etter flere år med nesten ingen epler på trærne mine, fikk jeg i år derimot masse. Fra et tre presset jeg 120 liter most! Helt fantastisk var det! Ellers er det jo veldig fint å være i en kolonihage, der er det mange som ikke bruker eplene sine, som man får liv å plukke.

    Dessuten: Tusen takk for en fantastisk blogg! Jeg leser den med stor interesse og blir inspirert til min lille kolonihage.

  2. […] Äppelmust i råsaftcentrifug Äppelmustning på Rinkaby Gård […]

  3. […] Äppelmust i råsaftcentrifug Äppelmustning på Rinkaby Gård […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *