Massor av äppelmust på våra äpplen - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Massor av äppelmust på våra äpplen

Äntligen har jag fått se en stor del av våra äpplen förvandlade till läcker must. Våra träd har inte gett så mycket skörd tidigare år att det varit lönt att göra några större mängder. I år var det dock dags att göra äppelmust!

Två glas med äppelmust på ett träbord med en skål äpplen i bakgrunden.

Äppelmust av våra äpplen smakar absolut ljuvligt, som om det faktum att frukten vuxit i vår trädgård också ger avtryck i smaken.

 

Äppelmust är något av det godaste jag vet i dryckesväg, näst efter mjölk. Jag dricker varken vin, öl eller stark cider, must passar mina smaklökar bättre. Och tänk då att ha trädgården full av äppelträd som på hösten levererar just den enda ingrediensen i must - nämligen äpplen!

Med tanke på hur många äppelträd jag planterat de senaste åren så är det bra att familjen tycker om äppelmust och att vi har så många barn. De föredrar äppelmust framför bubbeldricka.

 

Läs mer: Gör äppelmust i råsaftcentrifug

 

114 kilo till mustning

Jag har lämnat årets äppelskörd till vännerna Majja och Kajsa på Rinkaby Gård (som jag samarbetar med kring våra odlingskurser). De har byggt (njae... Thomas har byggt) en mycket påhittig och supereffektiv äppelpress och tar emot äpplen för glatta livet att musta. Hela hösten. Massor av människor i närområdet åker dit och får sina äpplen mustade.

Från våra två träd lyckades jag få ihop nio pappkassar med äpplen. Jag plockade mest fallfrukt men också en del från träden som jag avgjorde att jag inte skulle behöva till äppelmos. Vid invägningen kom vi upp till 114 kilo. Vanligtvis blir det must som motsvarar i liter hälften av vikten. Alltså kunde vi förvänta oss cirka 60 liter must.

 

Läs mer: Hemgjord glögg av must eller saft

 

Majja skickade mig foton från pressningen och berättar hur det går till. Svep över bilderna med markören för att läsa bildtexterna:

 

Ett galler med färska äpplen på.

Alla äpplen sköljs ordentligt innan mustningen och skadade äpplen plockas bort. Fallfrukt är okej men om de har rötskador så kan det påverka kvaliteten på musten.

 

Ett stort kar med krossade äpplen

Äpplena krossas så att musten lätt kan pressas ur frukten. När fruktköttet kommer i kontakt med syre blir det brunaktigt.

 

En skopa lägger äppelkross inuti en brunfärgad linneduk.

Äpplena packas i linnedukar, inuti en träram som håller äppelkrosset på plats tills vidare.

 

En kastrull med äppelmust och en termometersensor i.

Musten pressas ur äppelkrosset och slangas till ett kärl för pastörisering. Då hettas musten upp till 78-82 grader för att ta död på skadliga bakterier och hindra att musten jäser.

 

Äppelmust rinner ur en pip ner i en öppning på en plastpåse till bag in box.

Musten tappas sedan direkt från pastöriseringsfatet till 3-literspåsar som ryms i en papplåda - bag in box.

 

En ordentlig samling bag in box i brun kartong.

Sådär ja! Några dagar senare hämtar barnen och jag 19 kartonger med äppelmust. Den kan förvaras i rumstemperatur eftersom den pastöriserats, men vi förvarar vår i framhallen där vi har mer plats.

 

 

Och när vi några dagar senare åkte för att hämta vår must visa det sig att det till och med blivit några fler liter än väntat. Vi plockade med oss 19 bag-in-box med 3 liter i varje , alltså 68 liter. Musten är pastöriserad och håller i över ett år. Så lång tid kommer dock inte vår att finnas kvar. Vi siktar på att kalasa på en box per helg, men den är ju försvinnande god och utmärkt att plocka fram de gånger vi glömt hämta mjölk.

Nästa år kommer vi att gå ihop med en annan odlarfamilj och ordna egen press, kanske ett hemmabygge. Det blir spännande! Då lutar det åt att vi köper ett rejält fat att lagra den pastöriserade musten i, för att inte behöva använda bag in box.

/Sara Bäckmo

09. november 2018