10. november 2014

Gödsla odlingslådor på hösten

Så här gödslar jag smart mina odlingslådor. En ordentlig gödning minst en gång varje år fin och näringsrik jord.

 

Jag har hört om trädgårdsmänniskor som vilar under hösten. Sån är inte jag. Nu lägger jag grunden för allt som ska växa i köksträdgården nästa år! Det betyder att jag matar på mina täckodlingar, gödslar upp odlingslådor, gräver om djupbäddar och förbereder ny odlingsyta.

Den stora röda lådan, i köksträdgårdens kvarter uppe vid stenmuren, är något större än en pallkrage och har måtten 120 cm x 120 cm. Där odlar jag både tidigt och sent på året, och förstås också under sommaren. Det är en viktig odlingsplats där det ofta växer mycket bra. Jag gödslar den enbart med växtmaterial och bokashi-kompost.

Växtmaterialet jag använder här är uteslutande kraftigare material. Det är helt suveränt att ha en plats som slukar lite grövre grejer, som kan vara svåra att använda på andra håll. Ett år fyllde jag den med kraftiga grästorvor, solrosstjälkar och hallonkvistar. Vad blir det kvar? Prima jord. Inget annat. Det är magiskt att se hur naturen har sin gång! Under tiden nedbrytningen skett i lådan sjunker materialet med nära hälften. Varje höst fyller jag på nytt material.

 

 

1. Jag gräver ur ena sidan av lådan och lägger jorden på motsatt sida.

 

 

 

2. Lådan fylls på med hallonris, jordärtskocksstjälkar och annat som knäcks i lagom stora bitar. Jag slösar ingen tid på att finfördela, det sköter maskarna sen.

 

 

 

3. Jorden från motsatt sida lådan öses över stjälkarna. Sedan gör jag likadant med andra sidan lådan. Om det är svårt att få plats med jorden lägger jag den i påsar eller hinkar/tunnor innan jag öser den över växtmaterialet.

Nedan visar jag arbetet i en video.

 

 

 

Den här metoden är lätt att använda i alla typer av odlingslådor, både stora och små. Fördelen är att det blir fin och såbar jord på toppen, medan maskarna kan bearbeta grönmassan under. Då kan jag så och plantera på toppen.
/Sara Bäckmo

8 svar till “Gödsla odlingslådor på hösten”

 1. Lägger du ut hästgödsel på hösten eller ska det göras på våren?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej Bodil,
   Svarade dig på FB men gör det här med, kanske fler vill veta. Jag använder inte hästgödsel på traditionellt sätt i min köksträdgård. Ingen annan stallgödsel heller. Min odling går runt på täckodling. Det finna mycket info här på bloggen om det. Om jag kommer över hästskit gräver jag oftast ner den i odlingsbäddar eller odlingslådor. Hälsningar Sara

 2. Anne Lundstedt skriver:

  Vad har du täckt jorden med under odlinglådorna där åkerfräken växer? De markdukar och presenningar som vi har provat har inte hjälpt för att hindra åkerfräken att ta sig in i odlinglådorna.

 3. Anne Lundstedt skriver:

  Vad täcker du jorden med under odlinglådorna? De markdukar och presenningar som vi har provat har inte hjälpt för att hindra åkerfräken att ta sig igenom till odlinglådorna.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag täcker aldrig med markväv under odlingslådor. Då går jag miste om mikrolivet i jorden som ju tar sig upp i lådan och skapar en bra miljö i odlingslådan. Täck istället med tjockt lager tidningar eller kartong. Fräken tar sig in överallt och vill du helt slippa måste du odla på lastpallar täckt med väv och sedan odlingslådorna på det. Det måste alltså vara en luftspalt mellan lådan och marken. /Sara

 4. Anne Lundstedt skriver:

  Tack för tipset! Det ska jag prova.
  /Anne

 5. Jessica Persson skriver:

  Hej Sara!
  Är nybörjare, du pratar om invasiva växter och dess rötter som ej ska med. Kan du ge exempel på dessa?
  Tack för all inspiration!
  Häls Jessica

 6. Använder du även tomatplantan när du gör kompost?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *