Matsedel vecka 18 - 2016 - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Matsedel vecka 18 - 2016

Redan i maj ger trädgården alla grönsaker vi behöver till måltiderna. Förstås är utbudet inte så stort som senare under säsongen, men det räcker gott och väl till att planera god mat.

Under hela året utgår vi från det som finns att skörda i trädgården då vi planerar veckans måltider. Just nu kan vi skörda obegränsat med gröna blad till sallader, vi har gott om spenat, palsternackor, jordärtskockor, perenna löksorter och mycket rädisa.

Så här har vi planerat veckans middagar. Till lunch äter vi rester eller plockmat från frysen, som kompletteras med sallad, äggröra, omelett eller annat enkelt från det som finns i trädgården. Alla grönsaker och nästan alla bär nedan kommer från vår trädgård, genom årets eller förra årets skörd.

 

Söndag: Tacos med sallat, spenat, lök, ananas och rädisa.

Måndag: Fiskgratäng med lax på en bädd av spenat, kokt ris och sallad.

Tisdag: Röd linssoppa med spenat, nybakat bröd, ost och grönsaker.

Onsdag: Lammstek kryddad med ramslök, ugnsbakad palsternacka och jordärtskocka, yoghurtsås, grön sallad.

Torsdag: Pannkakor med sylt av jordgubbar och vinbär, grädde.

Fredag: Hemlagad pasta med spenatpesto och blandad sallad med ägg.

Lördag: Fiskburgare med hembakt bröd, blandade grönsaker och yoghurtsås.

 

Som du ser äter vi både kött, fisk och fågel. Vi är alltså inte vegeterianer, även om våra måltider innehåller mycket grönsaker. Vi köper sällan kött, utöver smörgåspålägg, i butik. Vi har förmånen att ha bra köttproducenter i närheten och kan köpa lokalt producerat lamm-, nöt- och griskött några gånger per år. Vi äter kött två gånger per vecka till middag.

Läs gärna om förra årets middagsplanering under taggen Matsedel. Där kan du följa våra måltider från maj-december och se hur maten anpassas efter det som finns skördeklart i trädgården.
/Sara Bäckmo

02. maj 2016