Matsedel vecka 19 - 2016

Vi planerar våra middagar utifrån vad som finns att skörda i trädgården. Det är inte svårt, bara annorlunda jämfört med hur de flesta generellt sett gör.

Just nu har vi hur mycket sallat som helst att använda, spenat, bladlök, rotsaker från förra året och en del grönsaker kvar i frysen. Vi kombinerar skörd av alldeles färska grönsaker med skåprensning av förra årets lagrade grönsaker. En bra kombination. Här är vår matsedel för den här veckan. Och anledningen till att planeringen alltid börjar på helgen är för att oftast storhandlar då och planerar veckans mat i anslutning till det.

 

Lördag: Vitlöksfrästa brytbönor och svamp tillsammans med risotto, grön sallat och knäckebröd

Söndag: Vegetarisk lasagne med mangold och blandade grönsaker.

Måndag: Puré av palsternacka, köttfärslimpa med kinesisk gräslök, rivna morötter och rädisor.

Tisdag: Barnens favoriträtt - pasta med grön sås, grönsaker.

Onsdag: Stor blandad sallad, stekt filé eller entrecot, yoghurtsås.

Torsdag: Pannkakor med bär och grädde.

Fredag: Gröna fiskbullar, ris, kall sås med stenbitsrom och sallad.

Text som är markerad i blått är länkar. Klicka på dem så kan du läsa respektive recept i kategorin Skillnadens mat här på bloggen.

Bilden ovan är från dagen i mars när vi "lastade om" palsternackorna. De grävdes upp från sin växtplats, lades i en trädgårdskorg som sedan grävdes ner i en annan odlingsbädd. Jag behövde flytta på grönsakerna eftersom bädden skulle sås, men ville fortfarande förvar palsternackorna i jord eftersom de håller sig fint där. Nu hämtar vi fräscha rotsaker ur korgen en tid till, innan tomaterna behöver planteras där korgen är nergrävd.
/Sara Bäckmo

10. maj 2016

2 svar till “Matsedel vecka 19 - 2016”

  1. Judith skriver:

    Alltså Sara. Du håller på att förändra hela mitt sätt att se på våran odling! Tack vare dig så pågår i detta nu ett skifte här hos oss från typ fyra-fem månaders frenetisk aktivitet (och inte lite stress) till ett helt år av experimentation, lugnare takt och helt enkelt en helhetssyn. Skickar dig en kram och ett tack för ditt lätta och självklara sätt att visa, förklara och inspirera. ❤️

    • Sara Bäckmo skriver:

      Tack Judith! Jag blir så glad av att läsa det du skriver. Precis så känner jag också, att odlingen under hela året, lite i taget, pö om pö, gör odlingen rolig och lite enklare. Tack för att du följer! /Sara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *