21. juni 2016

Matsedel vecka 25 - 2016

Till helgens pudding skördades det näst sista kålhuvudet i tunnelväxthuset. Det var bra att ta det nu innan angreppen av larver från kålmalen blivit för stora eller huvudet går i stock (det betyder att plantan börjar blomma).

Kålpudding var min favoriträtt som liten (kolla inlägget Jag kan odla mat!). Hemma lagades den på enorma vitkålshuvuden från öns matbutik. Det var gott. Men det är oändligt mycket godare att göra kålpudding på hemodlad kål. Jösses, så gott det är! Kålsorter jag använt till kålpudding har bland annat varit spetskål, savoykål och svartkål, utöver den klassiska vitkålen förstås. Allt blir lika gott.

Jag fortsätter att berätta om maten vi äter och som planeras utifrån vad som finns skördeklart i trädgården. Här är veckans middagsmat:

Lördag: Äggröra, rökt sik och makrill, grön sallad med sallat, portulak, bladlök och kålblad.
Söndag: Kålpudding, grön sallad.
Måndag: Gröt, smörgås med röra av bondbönor, frukt och grönsaker (kålpudding till lunch).
Tisdag: Fisksoppa med bland annat fänkål, sockerärter och färsk lök.
Onsdag: Pasta med svampsås och getostgratinerade morötter, rödbetor, kålrabbi, grön sallad.
Torsdag: Pannkakor med bär och grädde.
Fredag: Midsommarmat med färskpotatis.

Kålen på bilden är av sorten 'Early Jersey Wakefield' och har vuxit i varmbänken i tunnelväxthuset. Den såddes tidigt på året, redan i slutet av januari tror jag, och sattes ut i tunnel i mars. I maj skördades det första huvudet, av totalt fyra. I veckan skördar vi det sista. Sorten växer väldigt snabbt och är mycket god. Läs mer om kål här.
/Sara Bäckmo

 
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *