Matsedel vecka 26 - 2016 - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Matsedel vecka 26 - 2016

Små rotsaker börjar bli skördeklara. Eftersom jag odlar mycket av de flesta grönsaker kan vi börja skörda dem då de är små, istället för att vänta tills de är stora som grönsakerna i butik.

Nu finns det äntligen potatis att använda i matlagningen! Som vi har längtat. Eftersom skörden fortfarande är ganska blygsam gäller det att planera mat som inte slukar de värdefulla knölarna, utan sådan där endast ett fåtal används. Resten får ligga kvar och växa till sig. Hur jag skördar potatis en och en kan du läsa om i inlägget Fulskörda fin potatis.

Allteftersom fler och fler grönsaker blir skördeklara förändras vår matplanering. Den här veckan har vi för första gången det här året rödbetor och kålrot bland ingredienserna i en supergod vegetarisk pyttipanna. Här är vår matlista för veckan.

Lördag: Kall pastasallad med sallad, brytbönor, broccoli, morötter, svartkål, sockerärter och fetaost, knäckebröd och ost.
Söndag: Kokt torsk, äggsås, potatis och grön sallad.
Måndag: Kokt kyckling med currysås och grönsaker, ris, blandade färska grönsaker.
Tisdag: Vegetarisk pyttipanna med bland annat potatis, rödbetor, kålrot och brytbönor, stekt ägg och grön sallad.
Onsdag: Tjälknöl, kall potatissallad och sås av yoghurt och örter, sallad.
Torsdag: Pannkakor med jordgubbar och grädde.
Fredag: Kycklingsoppa, bröd med fänkålsblast, ost och grönsaker.

Eftersom jag inte slaktat några höns sedan jag födde barn har vi köpt kyckling. Vi väljer alltid eko. En stor ekologisk färsk kyckling kan kosta 200 kronor och därför är vi måna om att använda hela fågeln och gärna till flera måltider. Ett bra sätt är att göra en extra god buljong av skrovet och använda fnaset som sitter kvar på benen till en soppa med mycket grönsaker. Läs här hur jag gör buljongen: Kycklingbuljong med grönsaker.

Resten av vårens matlistor hittar du här: Matsedel.
/Sara Bäckmo
 

28. juni 2016