03. augusti 2016

Maxa höstens sådd av rädisa

På det här enkla sättet sår jag kanonmånga rädisor på liten yta och skördar stora fina rädisor under hela hösten.

Rädisa är fenomenalt bra att så mycket av på sensommaren och hösten. Men ett litet bekymmer är att det sällan finns plats i landen. Jag löser det genom att förså rädisorna och plantera ut.

Lättast tycker jag det är att förså dem i pluggbrätten. Sådder som görs i augusti-september ger fin skörd i oktober-december. Underbart gott och användbart. Jag sår rädisa både i augusti och september.

Flera grönsaker sår vi av tradition i rader, kanske för att det är lättast att göra så på friland. Men när rädisor försås i pluggbrätten kan vi göra annorlunda och få mycket större skörd.

 

Ett pluggbrätte med jord och fröer.

Rädisor går jättebra att så i förväg och plantera ut. I ett pluggbrätte får det plats massor av plantor.

 

Jag gör en liten grop i varje jordfylld plugg och stoppar i en nypa rädisfrö, istället för att så dem ett och ett. Kanske blir det tre-fem fröer i varje plugg. Då växer ett litet kluster upp och jag kan sätta ut hela gruppen av plantor. Och när jag skördar lyfter jag upp en hel liten rugge av rädisor - ett knippe.

Va, behövs det så många rädisor verkligen? Ja! På senhösten är det fint att variera maten. Då har vi ätit tomater, gurka och paprika på mackorna i flera månader och det börjar bli tid för annat. Hela familjen älskar rädisor och än har jag inte lyckats odla för mycket. Fler tips om rädisor finns i klippet nedan.
/Sara Bäckmo

 
3 svar till “Maxa höstens sådd av rädisa”

 1. Lena skriver:

  Om du någon gång skulle känna att du inte riktigt vet vad du ska skriva om i bloggen, har jag en liten önskan: en ärt- och bönskola. Jag känner mig fullständigt förvirrad när det gäller att veta vad som är vad, och hur det används. Framför allt det där att många saker verkar byta nånstans mellan fröpåse och spis. Och ibland känns det som om namnen liksom överlappar varandra.

  För övrigt; återigen tusen tack för alla tips och all inspiration och den där våga-testa-andan du ger!

 2. Maja skriver:

  Jag har ännu inte testat att så i pluggar men jag undrar hur du gör vid utplantering när du sått flera frön i samma plugg, separerar du varje liten planta dem när du planterar ut? Vet att du även sa att det kan bli flera i samma plugg när man sår rödbetor. Dom verkar så känsliga att separera. Testade att omplantera en gång men misslyckades totalt. Tack för strålande blogg!

 3. Pia Ruthgård skriver:

  Toppentips! Som vanligt ???

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *