"Men du, var ska vi göra av allt?"

En högst relevant fråga. Jag har blivit bra på att odla och just nu finns en väldigt stor mängd grönsaker som på ett eller annat sätt behöver tas hand om. Frågan är hur.

Det var min man som försiktigt undrade hur planen ser ut. Finns det någon plan? Också den som inte odlar förstår att det är en stor mängd mat som står i köksträdgården och att det vore slöseri att kompostera det vi inte klarar av att ta hand om. Det ska inte hända.

Redan förra året hade vi behov av en extra frys. Men då kom jag aldrig till skott med ett inköp. Idag har jag beställt en frysbox. Det är inte optimalt att frysa grönsaker eftersom den lagringsmetoden kräver både energi och plats. Jag inbillar mig att den klimatpåverkan en frysbox gör ändå torde vara mindre än om vi skulle köpa importerade konserverade tomater, djupfrysta bönor och majs från världens alla hörn. Har du någon uträkning på lager som kan styrka det?

OBS: Inlägget är från 2015. Läs gärna uppdatering om våra frysboxar här. 

 

Så här lagrar jag grönsaker som inte äts upp innan vintern:

Palsternacka, haverrot, vintermorötter grönkål, svartkål, vintersallat, asiatisk kål och i viss mån också höstpotatis står kvar länge i landen tills de ätits upp.

Rotsaker som potatis, morot, rödbetor och rotselleri lagras i en stuka i trädgården.

Purjolök jordslås i tunnelväxthus, där också potatis lagras i mus-säker tunna.

Vintermorot, potatis, rotselleri, kålrot, rödbetor och rotpersilja lagras i hinkar varvade med torv, på frostfritt utrymme inomhus.

Bönor, ärter, majs, spenat, mangold, nyzeeländsk spenat, paprika, tomat, dill, persilja, squash, lök och lökblast, purjolök, blomkål, broccoli och bär lagras i frysen.

Lök, vitlök, chili, bondbönor och kokbönor torkas och lagras inomhus i rumstemperatur.

Vitkål, kinesisk salladskål, daikon, rädisa, lök, vitlök, brytbönor, gurka och morot lagras genom mjölksyrning.

Gurka, rödbetor, chili, tomat, paprika och vitlök lagras genom inläggningar.

Frukt och bär lagras som sylt.

Som du ser lagrar jag en del grönsaker på flera olika sätt. Det är smidigt. Om ett lagringssätt skulle misslyckas har jag mer på annat ställe. Dessutom behöver jag inte ha så stora utrymmen i vare sig landen eller inomhus att avsätta för grönsaker. Jag kan också välja var jag tar grönsakerna ifrån, beroende på väder och vind.

Hur lagrar du ditt överskott? Fyll på i tråden nedan eller på Facebook så får vi se ett helt gäng användbara sätt.
/Sara Bäckmo

 

31. augusti 2015

13 svar till “"Men du, var ska vi göra av allt?"”

 1. Kristina Jönsson skriver:

  Min kompis lade ut överflöd på ett bord vid vägkanten gratis?. Statte ut en skyllt med varsågoda på .
  En burk för ev frivillig betalning gjorde faktiskt att grönsakerna gick åt fortare. Kändes kanske bättre för de som stannade .

 2. Erika skriver:

  Bra med mass tips! Hur lagrar du squashen i frysen? Rå?

 3. Helen Hector skriver:

  Bygg en jordkällare! Potatis och rotfrukter, inläggningar mm är det bra att förvara svalt och frostfritt. I längden enklare än stukor.

 4. Klockarbarn skriver:

  Jag har några buskar med kapkrusbär. Frösådda och på friland. De är inte så stora men har massor av frukt/bär.
  Tror inte att de hinner mogna. Jag har läst att du har kapkrusbär i din trädgård eller hade om jag inte minns fel. Har du testat att göra nåt av omogna bär som inte hann mogna fram tillräckligt för att stoppa direkt i munnen?

 5. Sara skriver:

  Små tomater "soltorkar" jag i svamptorken. Halvera, salta och torka i några timmar. Kan läggas in i valfri olja tillsammans med chili, vitlök eller vad man tycker om.

 6. Kerstin Persson skriver:

  Jag är just nu på besök hos väninna i Californien, hon konserverar tomater och andra grönsaker, precis som vi gjorde förr i tiden. Det borde vi nog fundera på att lära oss igen.

 7. Ulla Troeng skriver:

  Jag har frysboxen full med bär. Har inte plats för mer. Tomater packar jag i glasburkar tillsammans med örter och vitlök. Sedan in i ugnen på 110 grader tills det bubblar i burken. De kan lagras i över ett år.

 8. Jag håller med ovanstående, att konservera tomater, tomatsås, grönsaksröror etc är så mycket bättre än att frysa dom. Smakar godare, håller längre och i rumstemperatur, och så enkelt att bara ta en burk från hyllan istället för att leta i en överfull frys. Man behöver absolut ingen konserveringsapparat eller speciella burkar. Vanliga glasburkar med metallock fylls och får stå i ugnen på 100 grader några timmar med locken löst påsatta, sen skruva åt, vänd uppochner och låt svalna. Pröva! Det går nästan inte att misslyckas:-)

 9. Kajsa skriver:

  Hej! om du vill räkna på utsläpp av CO2 med din frys så kolla på energimärkningen hur stor årsförbrukning den har. Sen ger svens el ca 20g CO2 per kWh. (http://www.svenskenergi.se/Elfakta/Miljo-och-klimat/Klimatpaverkan/) Detta kan du sen jämföra med CO2 utsläpp vid tex att köra bil (http://www.utslappsratt.se/berakna-utslapp/berakning-av-utslapp-fran-bilar/). Om du har en ny frys så tror jag inte att den ger så stora utsläpp jämfört med transporterna du sparar. Dessutom har storskaliga jordbruk ganska stora utsläpp i produktionen tex vid framställning av konsgödsel, användande av jordbruksmaskiner och plöjningen av jorden.
  Detta är bara en liren del av den miljönytta du gör med din odling! Fantastiskt inspirerande 🙂

 10. Kajsa Hedin skriver:

  #helenashemlagade
  låter så enkelt och gott. kan du ge lite mer handfasta råd för en nybörjare. Ungefär hur mycket av varje, kryddning mm!

 11. Helen Karlsson skriver:

  En äldre klok dam berättade på radion att om det är kallt ute låter hon det som ska frysas in stå ute för att förkylas/frysas och spar energi som krävs för infrysning på så sätt.

 12. Elin skriver:

  Mycket röror, tomatsås och liknande behöver ju inte frysas. Är de kokade så blir det ju pastöriserade vid tillagningen och man kan hälla det varmt i tät, ren burk (tippa upp och ner 10 minuter så pastöriseras locket också). Då frigör man plats från frysen men behöver ändå inte tillsätta konserveringsmedel. Då är det dock fördel att inte ha för stora burkar eftersom det inte håller så länge när burken väl är öppnad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *