Stäng menyn

"Men du, var ska vi göra av allt?"

En högst relevant fråga. Jag har blivit bra på att odla och just nu finns en väldigt stor mängd grönsaker som på ett eller annat sätt behöver tas hand om. Frågan är hur.

Det var min man som försiktigt undrade hur planen ser ut. Finns det någon plan? Också den som inte odlar förstår att det är en stor mängd mat som står i köksträdgården och att det vore slöseri att kompostera det vi inte klarar av att ta hand om. Det ska inte hända.

Redan förra året hade vi behov av en extra frys. Men då kom jag aldrig till skott med ett inköp. Idag har jag beställt en frysbox. Det är inte optimalt att frysa grönsaker eftersom den lagringsmetoden kräver både energi och plats. Jag inbillar mig att den klimatpåverkan en frysbox gör ändå torde vara mindre än om vi skulle köpa importerade konserverade tomater, djupfrysta bönor och majs från världens alla hörn. Har du någon uträkning på lager som kan styrka det?

OBS: Inlägget är från 2015. Läs gärna uppdatering om våra frysboxar här. 

 

Så här lagrar jag grönsaker som inte äts upp innan vintern:

Palsternacka, haverrot, vintermorötter grönkål, svartkål, vintersallat, asiatisk kål och i viss mån också höstpotatis står kvar länge i landen tills de ätits upp.

Rotsaker som potatis, morot, rödbetor och rotselleri lagras i en stuka i trädgården.

Purjolök jordslås i tunnelväxthus, där också potatis lagras i mus-säker tunna.

Vintermorot, potatis, rotselleri, kålrot, rödbetor och rotpersilja lagras i hinkar varvade med torv, på frostfritt utrymme inomhus.

Bönor, ärter, majs, spenat, mangold, nyzeeländsk spenat, paprika, tomat, dill, persilja, squash, lök och lökblast, purjolök, blomkål, broccoli och bär lagras i frysen.

Lök, vitlök, chili, bondbönor och kokbönor torkas och lagras inomhus i rumstemperatur.

Vitkål, kinesisk salladskål, daikon, rädisa, lök, vitlök, brytbönor, gurka och morot lagras genom mjölksyrning.

Gurka, rödbetor, chili, tomat, paprika och vitlök lagras genom inläggningar.

Frukt och bär lagras som sylt.

Som du ser lagrar jag en del grönsaker på flera olika sätt. Det är smidigt. Om ett lagringssätt skulle misslyckas har jag mer på annat ställe. Dessutom behöver jag inte ha så stora utrymmen i vare sig landen eller inomhus att avsätta för grönsaker. Jag kan också välja var jag tar grönsakerna ifrån, beroende på väder och vind.

Hur lagrar du ditt överskott? Fyll på i tråden nedan eller på Facebook så får vi se ett helt gäng användbara sätt.
/Sara Bäckmo

 

31. augusti 2015