18. april 2016

Mer bär till Bäckmos

Oftast skriver jag om grönsaker, men förstås önskar jag mig också ett paradis av frukt och bär. Min dröm är att ha den mest ätbara trädgården jag kan skapa. Jag lockas av tanken på en hel tomt som kan ses som ett skafferi.

Röda hallonliknande bär i en barnhand.

 

När jag växte upp fanns det bär till höger och vänster i trädgården. Det som utmärkte just vår tomt var de enorma björnbärsplantorna som var/är spaljerade längs en östervägg. Min mamma hade fiskaffär när jag var liten och fiskrens och barnblöjor var återkommande gödning för de här monsterbuskarna. Jag kommer ihåg att revorna växte in genom mitt fönster. Bären var stora som jordgubbar och hela familjen, iklädda kasserade galonkläder som stod emot taggarna rätt bra, skördade kopiösa mängder svarta och söta bär. Förstås har jag flyttat ett par av plantorna till min egen trädgård.

 

Gröna vindruvor i klasar längs en stenmur.

Jag försöker använda olika biytor till bärplanteringar. Vindruvor växer till exempel längs stenmuren.

 

Smultronplantor längs ytterkanten av en odlingslåda.

Längs odlingslådor och inramade bäddar har jag planterat olika sorters smultron.

 

Vill vara självförsörjande på bär
Efterhand nu som ytorna att odla blir fler och större har jag möjlighet att sätta alla de där bärbuskarna jag längtar efter. Inom en överskådlig framtid kommer vi att ha ett jättebehov av bär och jag räknar kallt med att allt jag klarar av att odla, skörda och förvara kommer att ätas upp. Med snart fyra barn i familjen konsumeras mycket färska bär, sylt, mos, smoothies, kräm, paj, glass och mängder av annat som går att göra på bär. För att inte tala om alla bär jag vill att barnen ska kunna äta direkt från buskar och träd under solvarma dagar. Jag vill att allt ska komma från vår trädgård!

 

Ett litet barn springer genom köksträdgården med en emaljmugg full av bär.

Att se lyckan hos mina barn när de ger sig ut på bärjakt är obeskrivlig. Har har Alba plockat blåbär till frukostfilen.

 

En hel del av bärbuskarna har jag samlat på mig genom sticklingar och fådda plantor. Men det mesta köper jag. Det är dyrt. Men jag har sparat pengar just till det här projektet och gläder mig åt de inköp jag gör pö om pö. Om det inte kommit bebis till Nordiska Trädgårdar hoppas jag kunna resa hem med ännu några nya bärbuskar därifrån. Det är en fin investering för vår familj och med köpta, lite större plantor, får jag skörd snabbare. Bärbuskar tar ju ett gäng år på sig att etablera sig och ju fortare jag kan få saker och ting i jorden, desto snarare kan vi skörda.

 

I vår trädgård finns nu följande bär:
Smultron
Jordgubbar
Hallon
Hösthallon
Björnbär
Loganbär (en sorts korsning av hallon och björnbär, se bilden överst i inlägget)
Tayberry (ungefär samma bär som ovan)
Amerikanska blåbär
Blåbärstry
Svarta vinbär
Röda vinbär
Vita vinbär
Rosa vinbär
Gröna vinbär
Krusbär
Jostabär
Buskkörsbär
Mullbär
Aronia
Kiwi
Vindruvor

 

En detaljbild av en kvist med gula blommor.

Blåbärstry ger avlånga blåbärsliknande bär. De blommar med gula blommor tidigt på säsongen, bilden är tagen i mitten av april. Buskarna tar några år på sig innan de ger någon skörd och bären är något syrligare än blåbär.

 

Och följande fruktträd:
Äpple
Päron
Plommon
Körsbär
Rosenkvitten
Äkta kvitten
Aprikos
Persika
Nektarin
Fläder
Fikon

Se gärna min spellista Frukt och bär på YouTube för klipp om till exempel hallon, jordgubbar och vinbär.

 

Nyinköpta träd står längs fasaden av huset.

Nyinköpta träd står och väntar på att komma i jorden. Mullbär, aprikos, persika och plommon av sorten Czar.

 

Bär som häck
I köksträdgården har jag använt bärbuskar som häckväxter på flera platser. Till exempel ramas ett kvarter in av en hårt beskuren häck av svarta vinbär, ett annat kvarter kantas av åtta plantor blåbärstry, på en omöjligt ogräsfylld del odlas ett vindskydd av amerikanska blåbär. Och nytt för i år är bonusytan längs nya uteplatsens ligusterhäck där blandade bärbuskar och lågväxande träd/buskar planteras.

På baksidan av tomten vid tunnelväxthuset är en större plantering av jordgubbar på gång så smått. Och ett nytt buskage av ätligheter ser förhoppningsvis dagens ljus till hösten längs södersidan av tomten. På norrsidan växer fruktträd som nu drygt fem år efter plantering börjar ge lite skörd.

 

Från inget till allt
Men, hur stor tomt har ni egentligen?!? Vår tomt är 2 500 kvadratmeter stor, eller liten beroende på hur man ser det. En sak jag hakade upp mig på i tio år efter det att jag köpte det här huset är att tomten är helt platt och att i princip inget utom två jättegamla äppelträd och två björkar och tre askar finns kvar från nån gång för längesen. Nu tycker jag det är toppen att jag kan fylla hela den här platsen med sånt som passar vår familj. Jag behöver inte ta hänsyn till några syrénbersåer, dammar och finplanteringar. Det är i princip bara att hitta på efter eget huvud och sedan göra. Älskar´t!

Om du har tips på fler bär du tycker jag borde utforska får du gärna kommentera och berätta mer.
/Sara Bäckmo

 

 

34 svar till “Mer bär till Bäckmos”

 1. Pia skriver:

  Gojibär borde funka hos er!

 2. Urstarka Jag skriver:

  Hm funderar på persika och aprikos jag har två aprikosträd för jag fick höra att dom var tvungna att vara två för att ge frukt? Samma med persika finns olika sorter kanske?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det finns självfertila sorter. Det står på plantorna hur de vill ha det. Nja, inte på själva plantorna förstås, men på etiketten... /Sara

 3. Therese Lind skriver:

  Havtorn? Så vacker tycker jag! Hon- och hanplanta behövs.

 4. Benni skriver:

  Hva er namnet på aprikostreet?

 5. Lilian Labba skriver:

  Saskatoon har jag. Funkar här uppe i norr. Blir mycket bär
  som jag kokar saft av. Goda att äta av busken också.

 6. Camilla Jansson skriver:

  Jag smakade ett underbart gott bär vid en hotellfrukost för en tid sedan. Det bar lite beskt och strävt i smaken, lite åt enbärshållet om jag inte kommer ihåg fel. Tror att det var stort och blått som ett större blåbär. Vet du vad det kan vara jag åt?

  Som vanligt inspirerar du och jag försöker komplettera min trädgård med bärbuskar lite nu och då. Just nu har jag en Aronia som skall planteras. Ett persikoträd har länge varit en dröm och i vår skall jag nog göra slag i saken. Har inte riktigt koll på var jag skall placera det bara. 😉

  /Camilla (nyfiQen)

 7. Laila skriver:

  Även jag rekommenderar havtorn! Både vacker med grågröna blad och apelsinröda bär och vansinnigt nyttiga. Här har jag skrivit om havtorn: http://fagerdalatradgard2.blogspot.se/search/label/Havtorn%20Hippopha%C3%AB%20rhamnoides
  Allt gott/Laila

 8. Anna-Lena Sondell skriver:

  Hej! Rosa vinbär är något vi letat efter länge nu men inte lyckats hitta, vart har ni fått tag på det? 🙂
  / Anna-Lena & Ulla

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag har fått min planta. Tror sorten heter Champagne och den ska finnas i mer välsorterade trädgårdsbutiker. /Sara

 9. Hur gödslar du blåbären? Vad täcker du dem med? Eftersom naturgödsel höjer pH passar det inte surjordsväxter. Urin gör inte det.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag har inte gödslat mina buskar. De växer jättefint ändå. Men jag läser att benmjöl ska vara bra. /Sara

 10. Maria skriver:

  Kiwi behöver nog också vara hon- och hanplanta om jag inte minns fel. Vi har en på vår innergård i Malmö.

 11. Marianne Fjällfors skriver:

  Åh så spännande och inspirerande med frukter och bär. Jag har nu i tanken delat in min trädgård i "frukt och bär sida" där vi också har växthus. Kiwi låter härligt men behöver nog en plats i växthuset här i zon 4.
  Gojibär köpte jag förra året och den ska planteras ut mot varm södervägg snart. Den fick komma till sig i växthuset men med facit i hand borde den fått en plats trädgården direkt för den breder ut sig enormt inne i värmen. Kanske havtorn får flytta in här med.

  Grönsaksdelen i trädgården med tunnelväxthus kommer att växa fram med in och utvändigt bäddar och sen en mindre örtträdgård alldeles nära huset håller jag på att jobba med nu. Fantastiska tips och råd från dig gör att mitt intresse äntligen tagit fart./Marianne.

 12. Cecilia skriver:

  Jag är helt kär i lingon så jag försöker få igång ett litet lingonland med 3-4 olika sorter hos mig i Malmö. Kanske inte är lönt att odla själv om man bor i småland 🙂 årets projekt blir annars att anlägga en liten hjortronmyr, om jag bara kan hitta den självfertila arten i butik.

 13. Camilla skriver:

  Tänk på att mullbären färgar av sig på det dom faller ned på . Så sätt inte ett mullbärsträd vid en uteplats eller där ni har bilen .

 14. Emma Landin skriver:

  Hej Sara!
  Jag har precis hittat till din blogg och dina filmer och jag tycker de är jättefina och mycket inspirerande. Vi har precis flyttat till hus och jag längtar efter att sätta igång med trädgården. Det är lätt att hitta bland dina inlägg via kategorierna men jag saknar ett arkiv, alltså inläggen sorterade efter tid. Det skulle var roligt att läsa från början.
  Nu ska jag läsa mer om vad du skriver om täckodling, låter underbart att slippa gräva så mycket!
  /Emma

 15. Sarah Haglund skriver:

  Lingonplantor är bra i rabatter eller som kant i odlingen. Kram från Lysvik!

 16. Åsa Forssberg skriver:

  Hej Sara
  Älskar din blogg. Blir så inspirerad.
  Nu tänker jag 'lägga ner' grönsaks/potatislandet och odla i kragar.
  Vi har tung lerjord, därav beslutet. Men jag tänkte ha öppna kragar så jag kan blanda in lite lerjord - för fukthållande och näring. Problemet är att då får man med rotogräs. Men om man lägger markduk kan man ju inte utnyttja den tidigare jorden eller maskarna. Hur skulle du göra.
  Mvh Åsa, zon 4

 17. Ramona Källström skriver:

  Lär så mycket från din blogg - och blir inspirerad.
  Jag har en hel del aroniabuskar som jag under åren har stammat upp som små träd. Aroniabären använder jag för att göra aronialikör som smakar gudomligt. Men vad mer kan man göra med bären? Har fösökt med sylt och det var ingen höjdare. Grannen som också har aroniabär säger samma sak.
  Några tips?

 18. Hanna skriver:

  Jag gjorde jättegod glögg på råsaft från aronia och vattnet som blev över när jag kokade äpplena till äppelmoset. Färgen blev kanonfin tack vare aronian.

 19. Monika Filipsson skriver:

  Smulgubbar tycker vi är ljuvligt goda!

 20. Astrid skriver:

  Gud så härligt! Vi byter pö om pö ut vår märkliga häck (vet inte ens vad det är för sort) mot vinbär från svärföräldrarnas land. Ingen orkar egentligen gräva och hålla på men nån meter per år kommer vi nog, haha. Så när barnen är stora, kanske..? Jag själv är ett blåbärsfreak men det har vi som tur är i skogen, för i trädgården blir det just nu mest jordgubbar, hallon, vinbär och krusbär och ganska så lite av varje 🙂

 21. Hanna skriver:

  Slånbär är supergott till saft (eller likör). Skördas efter första frosten på hösten. Vet inte hur långt upp i landet de är härdiga. I Skåne växer de vilt oxå i hagar och liknande.

 22. Cecilia Kulneff skriver:

  Bärtips: Goda vänner har buskar med japanska vinbär, även kallat vinhallon (japanese wineberries) Taggiga buskar som påminner om björnbär i växtsättet. Bären är underbart goda; söta, klarröda bär.

 23. Sara Holmkvist skriver:

  Funderar lite på hur du tänker när det gäller plantering och odling av både grönsaksland, bärbuskar och fruktträd och att ha gräsmatta där barn kan springa och leka mer fritt? Vill så gärna ha rum och plats för både odling och springande och lekande barn. 🙂 Hur tänker och gör du?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, det är verkligen en utmaning. Just nu tänker jag att framsidan av tomten kultiveras bäst jag vill, med planteringar, köksträdgård och snirkliga gångar. Det har visat sig att ungarna tycker det är mycket roligare att cykla på de smala gångarna än på en stor gräsmatta... Barnen leker mycket i köksträdgården och jag låter dem göra det. Det är härligt när alla får plats! Det får dem att utforska maten som växer där och det gör att de äter mer av grönsakerna. Nu håller vi på att bit för bit flytta barnens grejer till baksidan av huset. Det blir deras ställe i tio år till eller så medan jag ägnar mig åt framsidan. Så tänker jag just nu =) /Sara

 24. Anni skriver:

  Hejsan. Vad kan man använda Blåbärstry till? Som blåbär?

 25. Cendie skriver:

  Allåkerbär ?

 26. Birgitta Olsson skriver:

  Det sägs att Fikon bara går på friland i zon 1 annars hade jag föreslagit det. Kanske i tunnelväxthus??

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *