Stäng menyn

Mer bär till Bäckmos

Oftast skriver jag om grönsaker, men förstås önskar jag mig också ett paradis av frukt och bär. Min dröm är att ha den mest ätbara trädgården jag kan skapa. Jag lockas av tanken på en hel tomt som kan ses som ett skafferi.

Röda hallonliknande bär i en barnhand.

 

När jag växte upp fanns det bär till höger och vänster i trädgården. Det som utmärkte just vår tomt var de enorma björnbärsplantorna som var/är spaljerade längs en östervägg. Min mamma hade fiskaffär när jag var liten och fiskrens och barnblöjor var återkommande gödning för de här monsterbuskarna. Jag kommer ihåg att revorna växte in genom mitt fönster. Bären var stora som jordgubbar och hela familjen, iklädda kasserade galonkläder som stod emot taggarna rätt bra, skördade kopiösa mängder svarta och söta bär. Förstås har jag flyttat ett par av plantorna till min egen trädgård.

 

Gröna vindruvor i klasar längs en stenmur.

Jag försöker använda olika biytor till bärplanteringar. Vindruvor växer till exempel längs stenmuren.

 

Smultronplantor längs ytterkanten av en odlingslåda.

Längs odlingslådor och inramade bäddar har jag planterat olika sorters smultron.

 

Vill vara självförsörjande på bär
Efterhand nu som ytorna att odla blir fler och större har jag möjlighet att sätta alla de där bärbuskarna jag längtar efter. Inom en överskådlig framtid kommer vi att ha ett jättebehov av bär och jag räknar kallt med att allt jag klarar av att odla, skörda och förvara kommer att ätas upp. Med snart fyra barn i familjen konsumeras mycket färska bär, sylt, mos, smoothies, kräm, paj, glass och mängder av annat som går att göra på bär. För att inte tala om alla bär jag vill att barnen ska kunna äta direkt från buskar och träd under solvarma dagar. Jag vill att allt ska komma från vår trädgård!

 

Ett litet barn springer genom köksträdgården med en emaljmugg full av bär.

Att se lyckan hos mina barn när de ger sig ut på bärjakt är obeskrivlig. Har har Alba plockat blåbär till frukostfilen.

 

En hel del av bärbuskarna har jag samlat på mig genom sticklingar och fådda plantor. Men det mesta köper jag. Det är dyrt. Men jag har sparat pengar just till det här projektet och gläder mig åt de inköp jag gör pö om pö. Om det inte kommit bebis till Nordiska Trädgårdar hoppas jag kunna resa hem med ännu några nya bärbuskar därifrån. Det är en fin investering för vår familj och med köpta, lite större plantor, får jag skörd snabbare. Bärbuskar tar ju ett gäng år på sig att etablera sig och ju fortare jag kan få saker och ting i jorden, desto snarare kan vi skörda.

 

I vår trädgård finns nu följande bär:
Smultron
Jordgubbar
Hallon
Hösthallon
Björnbär
Loganbär (en sorts korsning av hallon och björnbär, se bilden överst i inlägget)
Tayberry (ungefär samma bär som ovan)
Amerikanska blåbär
Blåbärstry
Svarta vinbär
Röda vinbär
Vita vinbär
Rosa vinbär
Gröna vinbär
Krusbär
Jostabär
Buskkörsbär
Mullbär
Aronia
Kiwi
Vindruvor

 

En detaljbild av en kvist med gula blommor.

Blåbärstry ger avlånga blåbärsliknande bär. De blommar med gula blommor tidigt på säsongen, bilden är tagen i mitten av april. Buskarna tar några år på sig innan de ger någon skörd och bären är något syrligare än blåbär.

 

Och följande fruktträd:
Äpple
Päron
Plommon
Körsbär
Rosenkvitten
Äkta kvitten
Aprikos
Persika
Nektarin
Fläder
Fikon

Se gärna min spellista Frukt och bär på YouTube för klipp om till exempel hallon, jordgubbar och vinbär.

 

Nyinköpta träd står längs fasaden av huset.

Nyinköpta träd står och väntar på att komma i jorden. Mullbär, aprikos, persika och plommon av sorten Czar.

 

Bär som häck
I köksträdgården har jag använt bärbuskar som häckväxter på flera platser. Till exempel ramas ett kvarter in av en hårt beskuren häck av svarta vinbär, ett annat kvarter kantas av åtta plantor blåbärstry, på en omöjligt ogräsfylld del odlas ett vindskydd av amerikanska blåbär. Och nytt för i år är bonusytan längs nya uteplatsens ligusterhäck där blandade bärbuskar och lågväxande träd/buskar planteras.

På baksidan av tomten vid tunnelväxthuset är en större plantering av jordgubbar på gång så smått. Och ett nytt buskage av ätligheter ser förhoppningsvis dagens ljus till hösten längs södersidan av tomten. På norrsidan växer fruktträd som nu drygt fem år efter plantering börjar ge lite skörd.

 

Från inget till allt
Men, hur stor tomt har ni egentligen?!? Vår tomt är 2 500 kvadratmeter stor, eller liten beroende på hur man ser det. En sak jag hakade upp mig på i tio år efter det att jag köpte det här huset är att tomten är helt platt och att i princip inget utom två jättegamla äppelträd och två björkar och tre askar finns kvar från nån gång för längesen. Nu tycker jag det är toppen att jag kan fylla hela den här platsen med sånt som passar vår familj. Jag behöver inte ta hänsyn till några syrénbersåer, dammar och finplanteringar. Det är i princip bara att hitta på efter eget huvud och sedan göra. Älskar´t!

Om du har tips på fler bär du tycker jag borde utforska får du gärna kommentera och berätta mer.
/Sara Bäckmo

 

 

18. april 2016