Min älskade - här får du ett vattningsschema - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Min älskade - här får du ett vattningsschema

Jag har ställt skockorna under dödsljuset vid soffan. Dutta med bladen på tomaterna - de doftar! Du slipper dock kissa på pottan!

Ett välfyllt fönster med plantor och växtbelysning i en hall.

Inomhusodling i fönster i slutet av mars.

 

Barnen och jag är på äventyr! Vi har lämnat maken hemma med hund och katter, en trave böcker och säkert hittar han en flaska vin någonstans med. Medan vi andra firar påsken med fyr och sill i sann västkust-anda är det nu Philip som är ansvarig för alla mina inomhussådder. I FYRA DAGAR!

 

Du är jättefin som ställer upp och tar hand om mina plantor när jag är iväg! Jag vet att det är pilligt när man inte är insatt och inte har följt de gröna bebisarna från frö och framåt så som en annan gör. Vad vill de ha? Hur mycket? Ge plantorna den kärlek och omtanke du skulle gett mig och barnen om vi varit hemma, gör ditt bästa. 

 

En annan gång när jag åkte iväg skrev jag en illa rimmad dikt som beskrev vattningsproceduren som skulle göras hemma. Inför helgens resa har jag gjort en repris:

 

Din framtida mat växer just nu på fem platser i huset. F-e-m.
Tvättstugan, sovrummet, vardagsrummet, skrubben och i vårt kök.
Jag vattnade innan vi åkte, kanske först på lördag gör du ett försök
med vatten i petflaskorna som jag ställt på diskbänken. F-e-m.

Tömma och fylla, tömma och fylla och sen
måste du tömma och fylla och tömma och fylla igen.
Ungefär fem gånger, ja alltså f-e-m,
för att allt ska bli fuktigt så fröerna gror när jag kommer hem.

Vattna i trågen, de gröna, en liter eller så,
något mindre till plantor som är små.
Köket har sådder som vattnar sig själva,
behövs inget extra utom släck och sen tänd. Lampan.

Ja, alla platser har lampor, varav du tänder och släcker manuellt
på fyra - den femte är ansluten till den där som tickar i takt.
Glöm inte fönstren i sovrummen för där bor basilika, äggplantor, dahlia och tobak.
Och så är det där med lössen som ska skötas parallellt.

Jag har ställt skockorna under dödsljuset vid soffan,
och kläm också de gröna närhelst du passerar.
Och dutta med bladen på tomaterna - de doftar!
Tänk maten och glädjen och att jag helst inget vill kassera.
Du slipper dock kissa på pottan!

 

Kortfattat: Växterna i alla fönster i sovrummet är viktigast - solen ligger på och de torkar lätt ut. Vattna rakt ner i lådorna plantorna står i så de fylls med ca 2-3 cm vatten. Vattna i övriga trågen, ej ner i krukorna. Se över plantorna både lörda och söndag. Glöm inte mormors hibiskusar, tre stycken i vardagsrummet, citrusträden vid fönstren, oliven och lagerbladen uppe i hallen och ge potatisarna en liten skvätt i skrubben (en slatt på varje potatis).

Växthusen är vattnade. Men bladlössen måste klämmas. De sitter oftast som gröna små pluttar (hoppas du fått dina nya glasögon) på undersidan av kronärtskockorna. De är Ottos favorit så kläm flitigt! Tack, tack, tack. Puss!

Bilden överst visar fönstret i vår tvättstuga/hall just nu. Jag har möblerat om i inomhusodlingen inför resan så att det ska bli relativt lättvattnat, med plantor som är ungefär lagom törstiga på samma ställe.

Ha en härlig påskafton, både hemmavarande man och alla andra!
/Sara Bäckmo

30. mars 2018