Min blommande köksträdgård - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Min blommande köksträdgård

Mitt foto-arkiv från tio års intensiv odling av grönsaker, är en riktigt blommig historia. Hur kan jag ha odlat så mycket blommor utan att intressera mig för att ha dem på andra platser än i landet?

Suddiga bladverk och färgglada blommor.

Sommarblommor tittar fram ur suddigt bladverk av sparris och fänkål. Bild från sommaren 2015.

 

I huvudsak har jag odlat och skrivit om grönsaker - i tio år - och känt stor glädje och mening i det. Varje år har jag också odlat massor av sommarblommor, men de har aldrig fått lika stort utrymme vare sig i mitt odlarhjärta eller i min "rapportering" från odlingen. Likväl har de funnits där, sida vid sida bland grönsakerna och tacksamt bara varit.

 

Disig köksträdgård med grönsaker och blommor.

Sommaren 2015 är min hittills finaste plantering i köksträdgården. Det var året innan fjärde barnet föddes. Efter det blev orkade jag bara fokusera på i huvudsak ätbart.

 

Vita blommor med svävande flor.

Den vackra vita och nätta blomman heter sommarslöja. Den är otroligt vacker som samplanteringsväxt. Men varför har jag inte använt den i buketter förrän nu? Bild från sommaren 2015.

 

Jag har i huvudsak odlat blommor för att de förhöjer grönsakerna och skapar lite färg som poppar upp bland mitt ätbara guld. Jag har också sett en stor tillfredställelse i själva momentet med att odla och driva fram plantor, både ettåriga blommor och vissa perenner. Därvid har det stannat.

Blommor är älskliga, men livet och så som vi har haft det under småbarnstiden i ett rätt kaosigt och trångbott hus där det ständigt pågått renovering har inte alls lockat fram någon längtan om att plocka in blommor.

 

Läs mer: Blommande favoriter att direktså

 

När jag skriver det här skrattar jag högt för mig själv. Jag har nämligen fått för mig att just idag gå igenom hela mitt bildarkiv. Kan jag ha hittat på alla dessa blommor? Är det verkligen möjligt att jag haft alla dessa blomster runt om mig i tio års tid, utan att göra något annat av dem än att njuta allt det vackra ute i trädgården?

Jag fastnar för några bilder från köksträdgården 2015. Det var femte odlingssäsongen i min köksträdgård. Jorden var fantastisk. Allt växte underbart. Det var året innan fjärde barnet föddes. Efter det räckte min energi inte till att ta lika väl hand om växterna och jag lade störst fokus på ätbart. Blommorna har funnits kvar, delvis. Perenna planteringarna har dessvärre vuxit igen i takt med att köksträdgården tagit mer tid, men sommarblommorna har följt med mig. Fast inte lika prioriterade som förut.

 

Vackra illrosa blommor bakom sjok av oskarpa blad.

Rosenskära och sparris bildar så vackra vyer i köksträdgården. Jag älskar de enkelblommiga sorterna som graciöst svävar på smala stjälkar.

 

Frösådd dahlia av mixen 'Fantasia' var hur ståtlig som helst sommaren 2015. Men inte en enda blomma klippte jag till vaser. Jag var nog helt enkelt inte redo...

 

Oavsett tid på dygnet är trädgården vacker. Och extra vacker med färgklickar från sommarblommorna. Här fotograferade jag trädgården i månsken.

 

Buketter och arrangemang

I år har jag blommat ut. Efter tio med maximalt fokus på ätbart har jag blivit nyfiken på blommorna. Att se dem i annan miljö. Plocka dem. Arrangera dem. Förundras också inomhus. Det känns som om en pusselbit har trillat på plats, jag kan inte förklara det på annat sätt. Jag har nog inte varit redo för den pusselbiten innan? Det är som min vän Ninnie ibland säger till mig om trädgården; "Jaså, har du kommit till det stadiet nu. Dit kommer vi alla." Det är så fint. Och jag är så glad att jag låtit grönsakerna få ta så stor plats under de här åren. Jag har inte varit mottaglig för annat och har inte haft varken tid eller ork för annat. Nu har jag det.

 

Läs mer: Tips för en blommande köksträdgård

 

Mitt bildarkiv från 2012 och framåt är knökfullt med blommor. Jag har nog bara inte låtsas om det. Men när jag ser alla bilder nu blir jag lipfärdig. De har funnit med som en byggsten i min trädgård sedan start. Skänkt glädje och fägring, doft och insektsliv. Har jag blivit "vuxen" i min odling nu? Vilka fler stadier finns? Är det något slags träd-stadie som väntar när jag blir 50 år? Finns det en sten-passion som väntar på att bli väckt med?

 

 

 

 

Nåja. Jag tror de flesta som följer Skillnadens är mest intresserade av grönsaker för nu. Men jag kommer nog att vilja blomma en del i mina kanaler också, utan att det inkräktar för mycket på det ätbara. Inga planer på att ändra något, men kanske har jag något litet projekt på gång som ljusglimt i det kommande vintermörkret... vi får se. Tills vidare får du gärna kika på några av mina blom-videos från året och också följa mitt blom-konto på Instagram - @skillnadensblommor. Och ovan kan du se några av de blomvideos jag gjort under sommaren.
/Sara Bäckmo

02. oktober 2020