Stäng menyn

Min blomsterbädd vid stenmuren

Rosa sommarblommor mot en soldränkt stenmur. Vilken dröm! Särskilt om det hela dessutom är omgivet av frodiga grönsaker i en i övrigt färgsprakande köksträdgård. Blommor är ett tema i årets grönsaksodling och nu har jag äntligen sått min blomsterbädd.

 

Köksträdgården i skymning. En vit duk täcker en bädd längs en stenmur.

I skydd av stenmuren ligger en av mina långa djupgrävda odlingsbäddar. En perfekt plats för både blommor och grönsaker.

 

 

I år (2018) har jag försökt fylla upp köksträdgården med alla blommor jag inte odlat de senaste två åren. Det har följt mig som ett mantra ända sedan januari; så fler blommor, så fler blommor. Alltså har jag pepprat brätten och tråg med, företrädelsevis rosa, sommarblommor. De flesta är utplanterade nu, men mycket vill ha mer.

 

Köksträdgården i kvällssol med en ogräsdrabbad bädd längs stenmuren.

Så här såg bädden ut när jag började jobba efter middag. Loa står på en sten och småpratar medan jag jobbar. Mysigt!

 

Den långa djupgrävda bädden vid stenmuren har ett fantastiskt läge. Det som växer här blir en fond för hela köksträdgården för den som iakttar odlingen sett från vårt hus. Jag har bestämt mig för att odla en del gurkväxter här, i bakkant för att slingra sig upp längs stenmuren. Resten av bädden fyller jag med sommarblommor. Alla blommorna såddes direkt på växtplatsen igår ikväll (3 juni 2018).

I bädden har det fram till nu vuxit spenat. Den har, precis som alla andras spenat, gått i blom tidigt och en stor del av skörden har jag helt sonika dragit bort. Eftersom det här är en plats där det väller in ängsfräken från intilliggande betesmark gick jag igenom hela bädden med en liten handspade och plockade bort störiga rötter. Krattade jämnt och drog upp sexton rader med knappt 30 cm emellan.

Läs gärna min artikel: En blomstrande köksträdgård

 

Bild på den låga bädden som ser vågig ut där raderna dragits upp .

Efter noggrann rensning har jag dragit upp korta rader med cirka 30 centimeters mellanrum. Jorden är snustorr.

 

Vid flera tillfällen i vår har jag behövt så till exepel morötter och andra rotsaker direkt i jord som varit ohyggligt torr. Istället för att göra som jag brukar, dra upp fåran, vattna, så och sedan lägga tillbaka jorden, har jag valt att vattna försiktigt med slang direkt efter sådden innan fåran läggs igen. Jag har avjort att fröerna fuktas bättre så, jag ska skriva mer om det sedan. Alltså har jag gjort likadant här, eftersom det är så himla knivigt att så när det är torrt. Jag avskyr att vattna nu eftersom det hela tiden känns som om jag tullar på ett nödvändigt förråd som vi behöver till hushållet. Vi har egen brunn och det är en övervägning var gång jag behöver vattna nu när det är så torrt.

 

Läs gärna Anette Nilssons gästblogginlägg: Grönsaker älskar blommor

 

Närbild på den vågiga bädden som är mörk efter att jorden vattnats.

Fröerna lades på den torra jorden och jag har sedan vattnat med fin stril försiktigt och länge så att jorden absorberat så mycket fukt som möjligt.

 

Rosa sommarblommor

I raderna har jag sått sex sommarblommor helt random, en sort per rad: rosenskära 'Cosimo Collarette', zinnia 'Old Scabiosa', spanska jungfrun 'Midnight', marylandzinnia 'Double Sahara Strawberry' och marylandzinnia 'Zahara Starligth Rose'. Dessutom har jag sått ett frö av rosa krasse i varje rads ytterkant, av sorten 'Ladybird Rose'. Alla sommarblommorna går att så i juni med förväntad blomningstid under sensommaren, dock är rosenskäran en chansning. Jag valde en lite lägre sort och tror att den kommer att växa upp fint. Och ja, jag älskar rosa blommor. I augusti fyller jag 40 och då jäklar ska det blomma rosa!

Fröerna är sådda ganska tätt i raderna. Här har jag inte råd att misslyckas (vilket jag säkert ändå kommer att göra bara för att jag skrivit det här...) med sådden - då blir det garanterat ingen blomning, så jag sår tätt och flyttar de som gror för nära en annan planta.

 

Läs gärna: Blommande favoriter att direktså - tips på nio sorter

 

Köksträdgården i skymning, en vit duk täcker en lång bädd längs en stenmur.

Fiberduk över den fuktiga sådden hindrar jorden att torka ut så snabbt. Det förbättrar klart möjligheterna att gro. Viktigt dock att hålla koll på sådden så den inte bränns under duken då den tittar upp.

 

Efter sådden vattnar jag alltså med fin stril över hela bädden och föser sedan tillbaka jorden. Då vattnar jag på nytt och använder mitt supertrick för sådder på torra platser - jag lägger på fiberduk. Fiberduken är suverän för oss som behöver så på sommaren! Den ligger som en liten filt över jorden och gör att fukt inte dunstar lika lätt. Skillnaden är stor jämfört med sådd som inte täcks. Jorden hålls fuktigare längre tid vilket gör att fröerna gror mycket bättre! Läs mer i inlägget: Såtips för torra platser.

Alltså ligger nu en fiberduk på och jag räknar med att jag vattnar försiktigt idag med, eftersom det här alltså är en av köksträdgårdens torraste platser. Vid vattning tar jag bort fiberduken, resultatet blir bäst då även om duken släpper igenom visst vatten.

 

Läs gärna: Odla en blommande väv

 

Nu är det bara att vänta. Om jag lyckas bra gror flertalet av växterna efter cirka 15 dagar. Då måste jag börja rensa. Jag har inte märkt ut de sådda raderna, men vid det här laget är jag så bra på att känna igen mina ogräs att det inte kommer att bli något större problem. Så snart jag kan urskilja sommarblommorna kommer jag att täcka jorden med ordentligt lager gräsklipp som skydd mot uttorkning. En räddningsaktion för en totalt torrlagd jord. Jag har också bestämt mig för att lägga en bevattningsslang här för att kunna göra punktinsatser på ett bra sätt när växterna fortfarande är små, om det ser ut att behövas.

Håll nu tummarna för blomsterprakten!
/Sara Bäckmo

04. juni 2018