Min dröm om äpplen - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Min dröm om äpplen

I år händer det. Jag har väntat och väntat, för träd är en långsam historia, och nu får jag se resultatet. Tre fina äppelträd som jag planterat själv ger fin skörd.

När jag köpte det här huset fanns det på tomten tre äppelträd. Bara ett av dem gav äpplen möjliga att äta, eller snarare tillaga. Nåt slags matäpple mognar fram ungefär vart tredje år och det ger fint mos. Övriga träd ger oätlig frukt.

I bröllopspresent för snart tio år sedan fick min man och jag ett litet Ingrid-Marie. Det planterades och jag skötte det ömt med mål att själv beskära det enligt konstens alla regler. Yea right. Efter några år bestämde jag mig för att ta hjälp att klippa av ett proffs och då visade det sig att jag klippt helt fel, trots att jag handgripligen stått med beskärningsboken i ena handen och sekatören i andra. Numera kommer en arborist vartannat år och hjälper mig. Jag tycker det är värt varenda spänn eftersom träden får en riktigt fin start och uppenbart utvecklats väl. När ungarna är större ska jag gå en kurs och ta hand om det själv.

Hösten 2010 planterades ett gäng andra äppelträd. Aroma, Trensparent Blanch, Bellida och ytterligare ett tidigt äpple som jag tappat bort sortnamnet på. Och i år kommer skörden, alltså den som inte bara är några enstaka äpplen som råkat bli. Glad som en lärka!

 

Ett äppelträd i trädgården.

Det lilla Ingrid-Marie ger fin skörd av vinteräpplen i år. De skördas under hösten och förvaras i husets kalla utrymmen i lådor och korgar.

 

Giftfritt med hemmaodlat
Den här morgonen möts jag av nyheten att ICA kallar tillbaka 20 ton äpplen från butikerna som innehåller åtta gånger högre halter av bekämpningsmedel än reglerna tillåter. Tänk att det alls är tillåtet med några halter över huvudet taget i äpplen... Samtidigt som jag läser packar ungarna ner äpplen i skolryggorna - från eget träd. Jag får rysningar. Det känns helt fantastiskt!

Något av det viktigaste är att jag kan ge vår bebis hemmaodlat äppelmos. Ljummet mos med en klick smör i är underbart mellanmål. Giftfritt. Läs i inlägget Dags att göra äppelmos hur jag gör.

 

Skördade äpplen i en back.

Äpplen redo för mos. Här blandar jag både skörd från trädet och fallfrukt - allt ska användas.

 

Äpplen i frysen
De tidiga äpplena har jag kokat mos på. Nu skördar jag Aroma och i eftermiddag hoppas jag barnen vill hjälpa mig med ännu en omgång mos. Eller kanske must, eller nåt annat. Barnens favorit är torkade äppelklyftor men vi gör också pajer, äppelglass, kräm, äppelmust och ugnspannkaka med äpplen i. Eftersom vi har två frysar kan jag mosa och safta osötade grejer och frysa i massor. I år klyftar jag också en mängd äpplen utan att kärna dem och fryser sedan. Då kan jag koka mos eller dricka i vinter när det finns mer tid.

Så, hurra för äppelskörden! Nu drömmer jag om små låga äppelspaljéer runt kvarteren i köksträdgården och googlar bilder på träd när jag kvällsammar.

Jag känner mig euforisk över att se resultaten av de ansträngningar jag tidigare gjort i trädgården. När någon frågar varifrån jag får energi så är det en av kraftkällorna. Lyckan över äppelträden får mig att vilja ha fler, vilja koka mer mos, ge ungarna fler sortera att välja mellan till skolans fruktstund, spaljera och plantera.

 

Äpplen på träd.

Frukt är en enorm tillgång i den egna trädgården. Det tar några år innan träden ger skörd, så se till att plantera fort om du står med en ny trädgård utan fruktträd.

 

Och vet du vad. Nu är det fyraåringens tur att med varsam hand lära sig tälja. Hon använder visserligen en slät gammal matkniv, men gissa vad hon täljer i? Äpplen såklart. Fenomenalt bra övningsobjekt!

Nedan kan du se veckans klipp från trädgården, om du inte redan sett förstås. Där visar jag hur jag använder ett av våra nedsågade äppelträd som grund i en odlingsbädd.
/Sara Bäckmo

 
08. september 2016

7 svar till “Min dröm om äpplen”

 1. Urstarka jag skriver:

  Då hade vi samma rysningar imorse?
  Jag rös också av glädje att kunna stoppa ner egna äpplen i ungarnas ryggsäckar I morse när jag läste om Icas äpplen?
  Vi har tio unga äppelträd som började ge ordentlig skörd I år! Lycka! Sen har vi ett äldre trensparent blanche som gav otroliga mängder äpplen i år. Det ger alltid mycket frukt men i år var det så mycket så jag Var tvungen att ge bort fulla kassar till vänner, jag hann verkligen inte. När dom mognar så måste man vara rätt så snabb.

 2. jeanette skriver:

  Tänker att jag ska gör som du och anlita någon med "grönt kort" som får komma och beskära. Köpte fruktträden först och kom på sedan att de ska beskäras också ; )

 3. Om det nu blir av så blir det spaljerade äppelträd enlig modellen Belgian fench som ska avgränsa köksträdgården. Tips att bildgooglat espalier så får du fram massor med idéer. Den där äppelglassen lät intressant ☺

 4. Annica skriver:

  Kan rekommendera sorten Katja . Vi har ett familjeträd (tyvärr , men det stod här vid inflyttningen) men önskar att det va bara Katja hela trädet .
  Det blir stora gul-röda saftiga äpplen.
  Så har jag en dotter som heter Katja förstås . Hon är så stolt över sina äpplen ( även att hon är 17 ❣)

 5. Elin w skriver:

  Jag passar också på att hamstra giftfri frukt när folk i trakten skänker bort. Kokat både päronmos o äppelmos till lillen. Och igår gjorde vi must av brorsans äpplen. 94 liter prima äppelmust. Som höst på flaska! Så skönt att slippa köpa hem apelsinjuice till frukost. Även om den är eko-så har den ju fraktats mååååånga mil.

 6. Erika Roos skriver:

  Jag längtar till att ha en egen trädgård där jag kan plantera äppelträd (nu hyr vi).

  Men det var egentligen inte det jag funderade över, utan jag har saknat matsedlarna. Jag förstår om du inte har tid (jag har själv en 9-månaders och en 2-årig skruttis att ta hand om och försöker trycka in trädgårdstod där det går), men jag tycker om matsedlarna och ditt resonerande kring mat och barn. 🙂

  //Erika

 7. TorpSara skriver:

  Jag som har tio rikt givande träd har lärt mig att lagra i plastpåsar. Fem äpplen i varje fryspåse och sen så kallt som möjligt. På så vis har jag lyckats servera Ingrid Marie i maj! Inte så torpish men väldigt funktionellt och dugligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *