Min första bädd enligt hugelkultur - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Min första bädd enligt hugelkultur

Nu har jag gjort en hugelbädd och hoppas ha skapat en bra växtplats på ett torrt läge med hjälpa av mängder av trädgårdsskräp.

En odlingsbädd längs husgavel i söderläge, inramad av kant av sten.

Den färdiga bädden rymmer ett helt äppelträd och många säckar gräsklipp och löv.

 

Det var rätt länge sedan jag stötte på begreppet hugelkultur (också hügelkultur) när jag sökte efter olika sätt att bygga djupbäddar och upphöjda bäddar på Pinterest. Det var enkelt att få mer praktisk info på YouTube och jag blev nyfiken. Den här typen av bäddar byggs nämligen av en mängd olika slags trädgårdsskräp, med till exempel stockar och grova grenar som bas. Jag vill ju använda allt som på något sätt blir över i trädgården, också ett nedsågat träd om så skulle vara, och såg min möjlighet med såna här bäddar.

 

En slags trä-kompost

Förenklat sätt är hugelbädden en upphöjd bädd, eller till och med kulle beroende på hur stor den görs, som grundas med olika grovt trä. På ett finurligt sätt bildas små vattenreservoarer genom att en stor mängd fukt lagras i de förmultnande trädelarna. Under många år efter det att bädden skapats sugs fukt upp av träet och utsöndrar den sedan till växter som planteras ovanpå bädden. Den kan liknas vid en vanlig komposthög, med den skillnaden att den är grundad med en mängd trä. Hugelkultur är ett sätt att skapa odlingsyta som ofta förekommer inom permakultur.

Det finns en oändlig mängd fakta att läsa om hugelbäddar och intressant grafik som visar hur den något toppiga bädden får vatten att rinna ner längs sidorna och vidare ner i nedersta lagret av trä. Googla vidare om du är nyfiken på detaljerna.

 

Bädd för torrt läge

I min trädgård är jag ju intresserad av att minska behovet av vattning så gott det bara går och därför skulle bäddar enligt hugelprincipen vara toppen. Särskilt på vår södersida längs huset, där jag ända sedan jag köpte stället drömt om en prunkande perennrabatt. Här är det rysligt torrt eftersom solen ligger på under större delen av dagarna och för att något ska växa alla behöver bevattning funka, på något sätt.

I höstas (2015) påbörjade vi arbetet med att göra ett slags uterum på södersidan. Inte inglasat eller så, utan mer i form av en plats omsluten av häckar och växtlighet, ska berätta mer om det senare. Då hade vi hjälp av grannen med grävmaskin som jämnade till markytan och han förberedde då också den nya bädden genom att ta några tag med skopan så att en liten sänka bildades där bädden skulle vara, en bit ut från huset. Det är mycket sten i backen här och jag fick jobba ganska mycket också för hand för att få diket ungefär som jag ville.

 

Södersidan uppgrävd.

Gropen, som den såg ut innan jag jämnat till formen för hand med spade.

 

Det gamla äppelträdet som stått på södersidan och aldrig gett någon ätbar frukt sågades ner innan uteplatsen började förberedas och de grova bitarna lade jag som grund i min nya bädd, tillsammans med en grenkompost. Den har jag envist sparat och fyllt på med jämna mellanrum just för något sånt här projekt, trots att det klokaste varit att elda upp den. Den som spar har.

 

Grenar i botten av en odlingsbädd.

Den nya bädden grundades med det nedsågade äppelträdet och en gammal grenkompost.

 

Bädden täckt med gräsklipp.

Ett av många lager i bädden var gammalt gräsklipp jag haft stående i säckar.

 

Efter det lassade jag på i princip allt jag hade lagrat enligt principen grovt material underst och fint och lättnedbrytbart överst. Bädden rymmer halvbrunnen kompost, löv, ensilage, gräsklipp, grova växtdelar och hönsskit. Högen blev ganska hög när sedan all bortgrävd jord sållats och lagts tillbaka över bädden, men jag hade lätt kunnat fylla den med dubbelt så mycket material.

 

Jag och Otto jobbar tillsammans med att lassa jord på bädden.

Min underbara följeslagare i trädgården, Otto. Så entusiastisk inför alla projekt och älskar att vara med och jobba. Vi sållade jorden ganska noga för att få med så lite ogräsrötter och sten som möjligt i den nya bädden.

 

Precis som allt annat lite tyngre och större jobb i trädgården så tog det en evighet för allt att bli klart. Flera månader. Efter att själva bädden var gjord fyllde jag på med stenmjöl ovanpå ett lager tidningar närmast huset och återanvände all bortgrävd sten till en kant mellan bädden och träflisen på andra sidan. Bit för bit, en liten stund om dagen och oftast i sällskap med tre små.

Nu har bädden planats ut, med hjälp av barn som varit sugna på att kratta, krafsande katter och leksugen hund. Jag hade önskat att bädden täckts med ett lämpligt material under vintern, men det har inte blivit av, helt enkelt för att jag behövt det jag skrapat ihop på annat håll. Men så fort jag har gräsklipp eller annat under våren åker det på för att hålla kvar så mycket vatten som möjligt i bädden.

 

Sten kantar in den nya odlingsbädden.

Bädden har sjunkit under månaderna som gått och hamnar så småningom i nivå med marken omkring. När den täckodlas byggs höjden på igen.

 

Ja, så här har jag gjort min första hugelbädd en bädd enligt principen om hugelkultur. Nu vilar den över vintern och i sommar sätter jag näringskrävande och solälskande grönsaker här, typ tomater och paprika. Funderar också på att sätta pallkragar med lock över ytan tidigt på våren för att kunna dra nytta av det fina läget och odla läckra bladgrönsaker. Men, det beror helt på vad jag mäktar med. Och äntligen vet jag hur jag ska använda också väldigt grovt material som blir över här hemma, som nedsågade träd, värdelös ved och nedblåsta grenar. Jag lagrar det på hög och bygger nya bäddar allteftersom.
/Sara Bäckmo

Uppdatering: Så här blev det sedan! Se resultatet i videon nedan.

 

 

Läs mer om att skapa ny odlingsyta här:
Gräv en enkel bädd
Lätt att göra ny odlingsyta
Bryt ny mark genom att täcka

 

15. december 2015

13 svar till “Min första bädd enligt hugelkultur”

 1. Ingela Thylin skriver:

  Mycket intressant. Har aldrig hört talas om denna metod. Nu ska jag också spara grenar och testa. Efter Freja, Gorm och Helga finns redan en del material.

 2. cecilia lejon skriver:

  Bra att jag fick bekräftelse, tack, jag har Sebirisk ärtbuske som häck runt min tomt o jag klipper inte den på höjden, för då blåser jag bort! Bara på insidan...vilket innebär att jag får långa grenar, som jag fram till nu har bottnat alla mina lådor med. Jag har ca 2 mil till närmaste soptipp o det bär mej emot att köra " häckklippet " dit, hyra släpkärra...osv. Det här inlägget på Din blogg Sara innebär att jag är på rätt väg, även om jag inte visste vad det heter. Du lär oss något nytt nästan varje dag...Jättebra!

 3. Lena Maxhem skriver:

  Vi bygger odlingslådor, 120x360x50 cm, två st varje vår i vår helt tomma och ödsliga "trädgård".
  För att hejda sorkar och möss täcks botten först med ett finmaskigt, svetsat nät.
  Över det tidningar och papper efter tillgång och sedan fyller vi på med grova kvistar, finare kvistar, sand, gräsklipp och jord. Sedan täckodlar vi. Grannen bidrar med nån bal misslyckad ensilage varje år. En kompis blir glad om vi hämtar hästgödsel. Det växer så det knakar och det känns bra att återanvända allt naturen ger.

 4. Gabriella skriver:

  Jag är också inne på att testa det här med hugelkultur. Jordlimpor med grovt material i botten är väl i stort sett samma sak. Det har jag använt mig av och det gav verkligen resultat. Stora fina pumpor har jag odlat på min jordlimpa. Nu ska jag testa i pallkragar också.

 5. Nina Labbart skriver:

  På grund av min krassliga kropp funderar jag på att göra en sådan bädd men inte gräva utan enbart lägga på en hög direkt på marken så att jag kan odla på en upphöjd bädd. Det borde väl fungera lika bra eller vad tror du/ni.

 6. Ann Britt skriver:

  Oj typ sådan bädd som jag gjorde grävde en grop
  lade i en presenning i botten lade även dit en grov vattenslang gammalt plommonträd sen gammalt ensilage jord planterade sen tomat pumpa vattnade i slangen funkade super. Nu växer blommor där.

 7. Lotti i Killstad skriver:

  Såå coolt! Såg detta inlägg tidigare i veckan....på torsdagen höll jag på å vårstäda i trädgården å plötsligt låg där gamla ruttnande stockdelar som jag hade glömt att de lagts där efter avloppsgrävningen....sååå jag var ju bara tvungen att lasta dessa på skottkärran å bort till en av odlingslådorna för att grunda en hugelodling...min allra första!!! Sååå spännande! Kanske inte behöver vattna tomaterna så mycket som förra sommaren med lite tur 😉 😀

 8. Lina skriver:

  Men så fint och vad inspirerad jag blir! Har precis köpt en 100 år gammal prästgård där jag verkligen vill ta ut svängarna med odlingen men det är massor med träd på tomten som kommer behöva huggas ned för att få rätt solförutsättningar och nu får jag ju tips på bra användning för virket som inte blir ved!

  Jag har bara en fråga: Tror du att det kan finnas nackdelar att skapa en så stor "fuktansamling" som en hugelbädd är så nära sitt hus? Jag är helt grön när det kommer till huslivet men vill ju ta hand om det gamla huset på bästa möjliga sätt.

 9. Elisabeth skriver:

  Hej Lina,
  du kommer tvärtom behöva vattna mer än vanligt pga det torra materialet med alla luftfickor där vattnet bara rinner igenom. Det blir en fuktansamling, du kan vara helt lugn.

  Hugelbädd kommer förresten från tyskans Hügelbeet. Hügel betyder kulle.

  Jag har odlat med hugelbäddar i flera år. Jag gräver upp matjorden på en yta som rymmer två pallkragor med lock för förodling. Sedan lägger jag små, kortklippta träkvistar (jag avråder från stora grenar - det tar evigheter tills de är förmultnade!), nedklippta perennkvistar, löv och överst kompost. Sedan täcker jag allt med matjorden igen.

  Första året odlar jag framför allt sallad och squash på hugelbädden. Pga höjden och alla luftfickor i bäddden blir jorden varmare och det gör att allt växer bättre.

  Genom att bygga en ny hugelbädd varje år blir jag enkelt av med perennklippet och allt löv, och i gengäld får jag så småningom en mullrik jord i djupet.

  Lycka till med din första hugelkultur!

  /Elisabeth

 10. micakarlsson skriver:

  Hej, jag undrar hur det gick för hugelkulturen förra sommaren som var så extremt torr? Hur klarade den sig i jämförelse med resten av trädgården?
  Jag fick min fösta trädgård förra sommaren och eftersom jag var gravid så orkade jag inte med mer än ett litet grönsaksland men nu har jag satt igång med en egen hugelkultur.

 11. […] avge värme vid nedbrytningen. Jag tänkte att jag skulle ge det en chans efter att jag sett hur Sara Bäckmo lyckats i ett jättetorrt läge under ett takutsprång men jag ville ha bädden avgränsad med […]

 12. Linus skriver:

  Jag har några stora träd som behöver fällas och har länge funderat på vad jag ska göra av dem. Hugelbäddar är en perfekt lösning... med ett möjligt problem - det rör sig om granar. Fungerar det eller ska man kanske ordna en särskilt surbädd av dem?
  /Linus

 13. Sofia skriver:

  Tusen tack för den inspiration du gett mig inför årets odling, för är det något jag har gott om på gården så är det ruttna träd som rasat när det blåst. Under flera års tid har det blivit en stor hög med kvistar, förmultnade stubbar/trädstammar som aldrig eldats upp samt en växande komposthög med ekologiska skalrester och hönsgödsel. Nu vet jag vad jag ska göra med allt 🙂
  /Sofia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *