Min nya blomsterbädd - bergsrabatten - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Min nya blomsterbädd - bergsrabatten

Äntligen är det dags att ta mig an norrsidan av tomten på Berghem. Nu blir det en stor bädd för blommor och grönsaker nedanför bergknallen. Ännu ett kul projekt att sätta tänderna i!

En röd stuga på ett berg med ett kyrktorn i bakgrunden.

Så här ser min lilla stuga ut i vårsolen. Ytan till vänster i bild är platsen där jag börjat göra min nya bädd.

 

Det var ju tur att det blev lite vår efter den här mörka och slabbiga vintern. Nu väcks lusten att kasta sig ut och påbörja nya projekt! På vintern har jag inte varit så flitig med trädgårderiet här i min lilla frustuga Berghem eftersom det blåst något fruktansvärt och inte känts så angenämt att vara ute. Därför känner jag mig extra peppad nu, förstås!

Förra året anlade jag en odlingsbädd som jag kallar för min paradrabatt. Jag har utförligt beskrivit den i inlägget jag länkar till nedan och du har kunnat se hela utvecklingen i en video också. Nu är det dags att göra en ny bädd enligt den här principen.

 

Läs mer: Ny odlingsbädd av skräp och kartong

 

 

Årets paradrabatt ligger på norrsidan av tomten, längs vägen nedanför en liten bergknalle. Den här remsan av odlingsbar mark är drygt en meter och har varit täckt av kraftigt gräs och kvickrot de senaste decennierna. Här stod också ett päronträd, som jag sågade ner i vintras.

Den här plätten ser inte mycket ut för världen, men det är det enda jag ser när jag sitter på den lilla verandan och har dörren öppen ut mot vägen. Det är också det första förbipasserande ser när de kör genom byn mot kyrkan. Tänk om jag kan göra något riktigt maffigt här?!?

 

En sträng av gräsmatta mot ett berg som vätter mot vägen.

Det är ingen stor yta jag har att leka med, med jag tänker använda den maximalt och odla överallt.

 

Förutsättningarna

Fram till sextio- eller sjuttiotalet gränsade grusvägen genom byn mot bergknallarna på Berghems tomt. Fastigheten hette förresten Berget då. Men när Ernst Thor, byns dödgrävare som bodde här med sin Anna, tröttnat på att folk för jämnan körde in på tomten av misstag byggde han den här muren. På insidan muren och upp mot berget lades, hör och häpna, jord som utfyllnad. Prima jord! Det tänker ingen förbipasserande på och det är därför alla i decennier utgått från att tomten bara består av berg och att ingenting kan växa här.

Marken kan jag alltså använda till odling, vilket gläder mig mycket. Ett orosmoment finns. Det jag gör nu kan jag behöva göra om om några år. Muren har satt sig och är på väg ut i vägen så småningom. Det är inget akut just nu, men jag behöver räkna med att göra något åt det under min livslängd. Alltså vill jag inte plantera något permanent här.

 

Se mer: Följ anläggningen av trädgården på Berghem under hela 2019

 

Planen

Nu ska jag göra en fin odlingsbädd här, för grönsaker och blommor. Planen är att använda så mycket hästgödsel jag kan här. Eftersom odlingen på andra sidan huset ligger nära en brunn är jag mer återhållsam med gödsel där, men på den här sidan kan jag lassa på ordentligt utan risk för att balansen i brunnsvattnet blir dålig.

Ännu vet jag inte exakt vilka växter jag vill odla här, det får bli en mix av sånt jag har över från andra planteringar. Så gjorde jag förra året med och det blev väldigt fint. I videon nedan kan du se hur bädden från förra året såg ut i augusti.

 

Arbetet

Det första jag gjorde var alltså att ta ner päronträdet och en liten torkad buske. Därefter har jag grävt en rejäl kant en bit från berget och torva för torva lyft bort allt gräs. Under åren har växtligheten krupit längre och längre uppför berget och det ser så fint ut att frilägga det. Detta är grunden till en liten gång av träflis längs berget.

Samma sak har jag gjort i en smal sträng längs stenmuren. Torvorna har lyfts bort och lämnar plats för träflis som jag senare ska fylla upp med.

Alla grästorvor använder jag till en ny odlingsbädd uppe på bergknallen.

Nästa steg är att lägga kartong på marken. Nu kommer alla mina sparade kartonger från bokleveranserna väl till pass! Jag har tagit bort all tejp på dem innan de används. Kartongen läggs över gräset, som alltså inte grävs bort. På så sätt blir det en liten barriär som hindrar gräset att växa upp i den nya odlingsbädden. Ovanpå kartongen lägger jag sedan rejält med färsk hästskit i en limpa.

 

Närbild på en jordig sträng längs berget.

Här ser du hur jag grävt bort grässvålen närmast berget. Till höger är grässvålen som jag nu täcker med hästgödsel.

 

En sträng gräsmatta med kartong och gödsel på.

Ovanpå gräset ligger nu ett lager kartong och ovanpå det färsk hästgödsel.

 

En odlingsbädd vid vägen täckt av vit fiberduk.

Så här ser utsikten ut från trappen på framsidan. Visst blir det fint om ytan fylls med växter istället för gräs?

 

Fortsättningen

Det här är så långt jag kommit nu. I helgen gör jag resten av bädden och sedan är det bara att vänta på att kyrkans trädgårdsmästare ska börja klippa gräset. När färsk gödsel används behöver jag se till att kväverika material tillförs, så att förmultningsprocessen inte gör odlingsplatsen näringsfattig. Färsk hästgödsel blandad med halm, spån och/eller torv drar energi från omgivningen när den komposteras. Därför kommer jag att täcka hela den här fina limpan med färskt gräsklipp. Om du vill veta mer om hur jag odlar i materialet sedan får du kika på videon överst i inlägget. Där visar jag precis hur det går till.

Innan gräsklipp finns tillgängligt täcker jag min nya bädd med en specialfiberduk. Det är en luftigt vävd duk som håller materialet på plats så det inte blåser bort. Dessutom skyddar det mot kajor och andra fåglar som på våren röjer runt för att hitta material till sina bon. Mycket irriterande.

Så, det var en liten rapport från berget och ett av årets påbörjade projekt. Nu håller jag arbetet lite för mig själv en tid och hoppas kunna sätta ihop en fin video till sommaren där du ska få se resultatet. Hoppas det blir bra!
/Sara Bäckmo

25. mars 2020

3 svar till “Min nya blomsterbädd - bergsrabatten”

  1. Charlotta Jäderholm skriver:

    När du planterar blommor där sen, försår du dem inne innan eller direktspelet du?

  2. Liselotte kindberg skriver:

    Vad är det för fantastiska solrosor som du har i bädden? Det ser ut som om de är "buskar"!?

  3. Anna skriver:

    Vilken bra fiberduk det ser ut som? Vad är det för sort?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *