13. april 2017

Min övervintrade sallat

Nu är det högsäsong för min övervintrade sallat. Varje dag fylls minst en stor skål med blad i olika färger och vi frossar i sallat till måltiderna. Så här har jag övervintrat plantorna för att få tidig skörd.

Vem kommer ens på idén att övervintra sallat i Sverige? Själv fick jag inspiration från något YouTube-klipp från Storbritannien. Där är klimatet mildare och exempelvis sallat kan övervintra utan problem. Men här?

Jo, det funkar. Det funkar till och med bra. Jag har provat flera år i rad och kan konstatera att nyttan med de övervintrade sallatsplantorna är otroligt stor. De ger skörd många veckor tidigare än vårsådd sallat, vilket betyder att vi inte behöver köpa några gröna blad till sallader och smörgåsgrönsaker från mars-april.

 

Pluggbrätte med sallatsplantor.

Plantorna är sådda i pluggbrätten (150 st i ett brätte) och utplanterade i jord som gödslats med bokashi-kompost.

 

En inkapslad odlingsbädd i tunnelväxthuset.

Under vintern har sallaten skyddats med totalt fyra lager plast och fiberduk.

 

Läs också: Odla tidig sallat i ditt växthus

 

Så här har jag gjort
Att övervintra sallat här i zon 3 är inte så klurigt. Det handlar om att välja sorter som är köldtåliga, så dem och plantera ut dem vid rätt tillfälle och sedan skydda från värsta vinterkylan.

 • Jag sår sallaten i slutet av augusti eller början av september.
 • De små plantorna sätts ut i jordbäddar i tunnelväxthuset i oktober.
 • Bäddarna skyddas från vinterkylan från december eller när det börjar bli minusgrader i tunnelväxthuset.
 • När ljuset återvänder i mitten av februari börjar plantorna växa och en tid efter det kan jag skörda.
 • När sallaten börjar växa är det dags att vattna så smått och lufta planteringen så det inte blir för fuktigt.
 • Från mitten av mars vattnar jag regelbundet.

 

Sallatsplantor, små.

Under fiberduken har plantorna stått fina under hela vintern. De har frusit vid enstaka tillfällen men repat sig fint. Bilden är tagen i januari.

 

Läs också Bästa sallaten är...

Vilka sorter funkar?
En hel del sorter beskrivs som köldtåliga, välj i första hand dem om du är nyfiken på att prova övervintra sallat. Ekbladsallat brukar gå fint, liksom de små sorter av romansallat. I år har jag övervintrat följande sorter: 'Little Gem', 'Intred', 'Red Salad Bowl', 'Salad Bowl', 'Cegolaine, 'Cerbiatta' och 'Linaro'. Alla sorterna har övervintrat riktigt fint. 'Red Salad Bowl', 'Salad Bowl' och 'Cerbiatta' har dessutom övervintrat i tunnelväxthuset helt utan skydd från kyla.

I klippet nedan från 2015 kan du se hur fint övervintrad sallat såg ut på växtplatsen under våren.

Små sallatsplantor som ännu inte knutit sig.

Så snart ljuset vänder åter i mitten av februari börjar plantorna att växa igen. Den ljusgröna sallaten heter 'Little Gem' och är en mycket liten romansallat.

 

Läs också Sallat gror svalt

 

Skydd från kyla
Det sägs att varje skyddande lager som täcker planteringen förbättrar odlingszonen med ett steg, vilket ungefär motsvarar fyra grader. Årets sallat har skyddats på följande sätt: tunnelväxthus, litet tunnelväxthus inuti stora växthuset, pallkragar med lock, fiberduk. Allt som allt fyra lager.

När sallaten planterades ut hade jag satt pallkragar över bädden och satte plantorna där i. Kragarna skyddade från kyla som annars läckt in från sidorna. Det var en smart lösning.

Det är viktigt att betona att jag inte haft någon extra värme i tunnelväxthuset för att övervintra plantorna. De klarar alltså vintern, trots -30 grader periodvis utanför tunnelväxthuset och med frusen jordskorpa i bädden.

 

Salladsblad med rödaktig färg.

Det här är en röd variant av 'Little Gem' som heter 'Intred'. Det är första gången jag odlar den och varenda planta som sattes ut i oktober har överlevt.

 

Läs också När börjar du skörda de här?

 

Många små plantor
Vi är en stor familj som äter mycket blad. För att vinterodlingen ska bli värd insatsen behöver vi kunna skörda riktigt mycket och därför satsar jag på att odla många plantor. Här växer ungefär två hundra plantor.

Varför så många? Jo. Tidigt på säsongen är sallaten inte så stor, men jag vill ju skörda tidigt. Det löser jag genom att ha många plantor som var och en ger ett eller två blad varje eller varannan dag. Jag tok-skördar så snart plantorna börjar växa, det håller dem små och jag kan därför ha dem mycket tätt i planteringen.

Nu i april växer sallaten så mycket att jag måste skörda varje dag. En del plantor av romansallat låter jag stå orörda för att kunna skörda små huvuden om några veckor, men de flesta skördas frekvent.

 

En tät matta av gröna blad.

Övervintrad plocksallat var de första sorterna att ge skörd. Plantorna växer fort nu och vi behöver äta mycket för att vara i fas med växtligheten.

 

Läs också Bredså sallat

 

Pepp till nybörjare
Om jag var nybörjare och såg en bild likt den som visar hur sallatsbädden ser ut i april skulle jag nog tänkt att det där bara är för proffs. Att det ser avancerat och svårt ut. Och att det är så mycket blad att det skulle räcka till en hel arbetsplats.

Det här sättet att odla är inte komplicerat. Det är ganska lätt. Sakerna sköter i stort sett sig själva på vintern, så länge jag gjort grundjobbet bra. Och gissa om det värmer i odlarhjärtat att se den här gröna skatten tidig vår?!? Blir du det minsta sugen måste du absolut prova. Det är verkligen guld värt att kunna göra sin egen supertidiga vårsallad. Tillsammans med ramslök, ärtskott och annat som finns skördeklart är det så gott till till varje måltid!
/Sara Bäckmo

 

5 svar till “Min övervintrade sallat”

 1. Trädgårdspinglan skriver:

  Mycket tack vare din inspiration, så svämmar vår inglasade balkong nu över av frösådder och småplantor. Går knappt att sitta där längre! Det mesta ska sedan få plats på kolonilotten.

  Tack vare dig, farbror Grön och Charles Dowding, så har vi också kommit väldigt billigt undan med köpejord till alla nya pallkragar, som nu är fyllda nästan helt med 'potentiell jord'. 🙂

  Till hösten ska vi prova att odla vintersallat på glasbalkongen, utan extra uppvärmning. Spännande att se hur det fungerar...

 2. Annika Fredriksson skriver:

  Hej fick din bok av min sons fru och har redan spenat,dill och bondböner i växthuset.Dessa ska nog vara klara att skörda lagom tills gurka och tomater behöver platsen i mitten av maj.Jag har haft trädgård i 35 år med mycket rabatter av olika slag.Växthuset har funnits i 30 år hat alltid varit i trädgården med mina 10 barn när de lekt har jag pillat i land nu bor 4 barn kvar hemma och nu finns ännumera tid till odlingar.Din bok har ändrat mitt sätt att odla och fått mig att prova mycket mer.Ha en härlig sommar jag kommer att följa dig och lyssna med spänning på många nya tippa MVH Annika

 3. Erika Roos skriver:

  Jag provade att övervintra några plantor av spenat och sallad nu i vinter. Det är så kul att se det växa nu. Vi kan inte skörda riktigt varje dag än här i zon 4, men nästa år ska jag övervintra massor! Tack för inspirationen. 🙂

 4. Arvid skriver:

  Ser riktigt härligt ut! Glöm inte att lägga ut set här inlägget i vinter när det är dags att så igen, som pepp för oss odlarsugna!:)

 5. Carina Sundbom skriver:

  Tack för din inspiration. Funderar nu på ett tunnelväxthus. Ser en bild här i inlägget på lådorna med övervintrad sallat har du svarta bågar. Vad är det? Inte elrör, va? De är väl vita enbart.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *