08. april 2019

Min plan för årets odling

Förra sommaren var torr som katten. Det var svårt att odla och en hel del blev riktigt dåligt. Med anledning av det har jag tänkt lite annorlunda kring hur jag odlar i år. 

Sara i en selfie med morgonljus på himlen bakom.

Tidig morgon ute i trädgården för att möta solen. Knappt en timme senare syns den över taket bakom mig.

 

Den här veckan gör jag en extra-satsning på min YouTube-kanal och finns live i en sändning från trädgården varje dag. I vanlig ordning har jag svårt att säga exakt när jag trycker på SÄND, det beror lite på hur dagarna ser ut. I morse gav jag mig ut strax efter sex för att möta solen och dig och berätta lite om tankarna inför året.

Vi har inte haft regn på flera veckor och jorden är redan torr på sina håll. Jag har några kom-i-håg som jag ska försöka hålla mig till (med några avstickare förstås...) och de berättar jag om i dagens livesändning.


 

Om du vill prenumerera på min YouTube-kanal blir jag förstås superglad. Det är gratis och då kan du också få en liten notering om när jag sänder live imorgon. Så du inte missar, menar jag!

 

Prenumerera på Sara Bäckmo - Skillnadens Trädgård på YouTube här

 

Kommentera gärna och berätta om dina strategier för att klara ännu en eventuell torr odlingssäsong!

Dessvärre tappade jag kontakten med nätet precis innan jag skulle avsluta, så jag hann inte visa det jag tänkt. Nedan kan du se bilder på varmbänken, det blommande vita persikoträdet och solen som lagom till frukost letar sig upp över grannens ladugård och packar in trädgården i ett vackert morgonljus.

 

Bild ovanifrån på en pallkrage med grönsaker i rader.

Så här ser min varmbänk ut just nu. Jag skördar lite blad varje dag och har vattnat en del nu när det varit varmt.

 

Ett litet spensligt träd, översållat med ljusrosa blommor i massor.

Det lilla persikoträdet 'Ice Peach' blommar för fullt och måste handpollineras så det blir någon frukt framöver.

 

En stående bild på odlingsbäddar i förgrunden och solen som reser sig på en orange himmel bland trädtopparna

Nu har solen hunnit gå upp och sprider sitt ljus över trädgården i sakta mak. Så vackert! God morgon!

 

Tack för att du har kikat idag! Vi ses igen imorgon.
/Sara Bäckmo

6 svar till “Min plan för årets odling”

 1. Madelene skriver:

  Tack för att du delar med dig av dina tankar och planer. Jag läser och läser för att komma på någon övergripande ordning nu under mitt första mer avancerade odlingsår (har odlat ett fåtal saker på en höft utan minsta plan tidigare), men det blir så himla mycket info att huvudet bara snurrar. När du visar i praktiken hur du kombinerar och resonerar faller många bitar på plats för mig. Helt ovärderligt!

  Såg också att någon frågat om det går att kapa svettslang. Ifjol klippte jag helt enkelt av den i valfri längd, med 5-10 cm extra, vek änden dubbel och drog åt ordentligt med ett buntband så den höll sig på plats. Fungerade bra. 🙂

 2. anesland skriver:

  Min strategi er mer biokull. I fjor vannet jeg kun ca 1/3 av det jeg har gjort før, men fikk ca 3.5 ganger så stor tomatavling til tross for varme og tørke. I år skal jeg tilføre så mye biokull at det utgjør ca 30 % av jorden.

 3. wow jag blir så inspirerad! Försöker omsätta min inspiration till att faktiskt skapa en balanserad och hållbar självförsörjnings-odling. Tack!

 4. Richard Regosa skriver:

  Min plan för om det blir ännu en torr sommar: min trädgård är svagt sluttande, vid högsta punkten bredvid ett av mina lannen har jag grävt ner en 70 liters balja. Täckt den med finmaskigt galler så att regn kan fylla den (eller vid torka fyller jag den manuellt). Ifrån baljan har jag lagt hamparep som går i orm mönster ca 20cm under jordytan i lannet.
  Att hamparepet suger vatten från baljan vet jag, sen om det hjälper något återstår att se.
  Tänkte plantera zuccini där i år och möjligen broccoli, går dessa att ha bredvid varandra?

 5. psh skriver:

  hei @anesland. Har prøvd å finne ut hvor det er å få kjøpt biokull i Norge? Har du noen tips:-)?

 6. Anna Tjäder skriver:

  Täckodling, täckodling och åter täckodling! Det är min strategi. I de rena prydnadsrabatterna har jag redan gjort klart med gödsling, täckning med barkmull och täckbark (som är lite snyggare än gammalt hösilage!) och det gjorde jag efter regn när jorden var ordentligt fuktig. Odlingslanden är redan täckta sedan förra året och det enda jag gjort är att ha luckrat lite för att värma upp lite snabbare. Annars samlar jag vatten i, än så länge, 4 1000-literscontainrar + diverse vattentunnor.
  När det gäller prydnadsväxter har jag länge satsat på det som tål torka; av ren bekvämlighet i början och just för att slippa vattna. Dessutom vattnar jag i princip bara det som är nyplanterat och definitivt aldrig gräsmattan - rent slöseri med vatten, tycker jag, med tanke på deras djupa rötter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *