Potatis med groddar och rötter - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Potatis med groddar och rötter

Den här potatisen lades på jord för exakt tre veckor sedan. Vad har hänt sedan dess? Det är bara tio grader där potatisen bor men här växer det ändå på bra!

Ett utrymme med träväggar och ett tråg med sättpotatis i papperskrukor.

Under trappen står mina första sättpotatisar och rotar sig.

 

Under trappen i köket, i det gamla vedförrådet, står min tidigaste potatis och rotar sig i papperskrukor. Det är knappt tio grader på golvet och potatisen står i spill-ljuset från växtbelysningen bredvid.

Jag brukar försöka rota så mycket potatis jag kan för att få tidig skörd från friska plantor. Se gärna mer i videon Att rota potatis innan plantering från 2016.

I år lade jag potatis i papperskrukor med jord den 10 mars för att utveckla rötter. Exakt tre veckor senare är resultatet precis enligt förväntningarna. Fina långa rötter har utvecklats och små knubbig groddar med blad tittar fram.

 

Ett tråg med papperskrukor med sättpotatis i.

Papperskrukorna står tätt i tråget och det är bara cirka 10 grader på golvet. I det svala utrymmet torkar de inte ut och gör jorden hård och konstig.

 

En liten sättpotatis ligger i min hand med väl utvecklat rotsystem och en liten grodd.

Varje sättpotatis har utvecklat fint rotsystem som sitter fast ordentligt i jorden. Blast är på väg att utvecklas med.

 

Det är perfekt att lägga potatisen att rotas 3-5 veckor innan planteringen för att potatisen ska få en rivstart. Det kortar ner tiden som potatisen behöver på sig i landet för att växa fram knölar som kan skördas. Nu är ju den här våren rysligt kall så hur det blir med den önskade tidiga skörden just i år vet jag inte. Men med all sannolikhet är den tidigare än den andra potatisen jag kommer att sätta.

Det är inte alls för sent att rota potatis nu. Vill du veta hur jag gjort den här superenkla varianten kan du kolla videon från tidigare i mars där jag visar och ger tips.

 

 

Sorten jag odlar här heter 'Rocket'. Det är en av de tidigaste sorterna, men ingen som sticker ut särskilt vad gäller smak. En tidig potatis helt enkelt, som smakar potatis och är hemodlad. God precis som de flesta andra knölar som skördas hemma. Jag längtar jättemycket efter skörd!

Troligtvis kommer jag att odla den här potatisen i hinkar eller stora krukor för att få skörd så tidigt som möjligt. Krukorna lätt bäras omkring och ställas skyddat om det skulle bli en fortsatt marig vår. När jag ska sätta ut potatisen, oavsett om det är i krukor eller på friland, sätter jag helt enkelt bara ner hela papperskrukan i jorden. Den förmultnar snabbt på platsen och potatisen utvecklas precis lika bra och snabbt som utan papperskruka.

Papperskrukorna är förresten enkla att göra:

 

 

Brukar du rota potatis eller lägger du den bara till att utveckla groddar? Jag har läst om experiment som visat att skörden blir flera veckor tidigare om det också finns rötter på sättpotatisen vid utplanteringen. Jag har inte gjort någon särskild dokumentation av skörden från knölar med eller utan rötter men har tänkt göra det i år. Två sättpotatisar ligger just nu bredvid papperskrukorna för att utveckla groddar. De ser i princip ut som då de lades dit, inga groddar har utvecklats än.

 

Ett litet barn sträcker in handen mot växterna under växtbelysningen.

Vårt yngsta barn är två år och har extremt långa armar. Purjolöken har flyttats längre och längre in i skrubben. Det är spännande att titta in - tycker både han och jag.

 

Jag fick förresten frågan om hur jag förvarar sättpotatis som inte rotas på jord. Den ligger i sina nät i en pappkartong på en kall plats, ungefär lika kallt som i ett kylskåp. De har redan utvecklat vita groddar trots både kyla och mörker. Men än är det alldeles för tidigt att ens tänka på att plantera.
/Sara Bäckmo

 

 

 

30. mars 2018