Min vackraste säsong - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Min vackraste säsong

När planerna för fullt håller på att ta form inför årets odling, fick jag en smärre chock när jag såg tusentals bilder från 2015. Det är den finaste säsongen i min köksträdgård! Här är en bildkavalkad.

Köksträdgård med många blommor

 

Häromdagen satt jag och scrollade bland bilder i mitt stora arkiv, för att hitta bilder av målla till veckans långa artikel på medlemssidorna. Jag visste att jag hade plantor i en blandad blomsterbädd sommaren 2015 och kikade därför igenom tusentals bilder från sommaren.

Sen fick jag hjärtsnörp. Herregud, så vacker trädgården var då!

En del av mig reagerade supertrotsigt och ville skrika att det aldrig kommer att bli så vackert igen och det är ingen idé att jag ens försöker göra det fint i år och jag är helt misslyckad som inte lyckats bättre de senaste åren. Snyft. Helt ärligt var köksträdgården magnifik och inte ens om jag anstränger mig kommer det ju att se ut just sådär.

Okej. Jag är orättvis mot mig själv när jag säger att jag varit värdelös som inte odlat lika fint som 2015 de senaste åren, jag har ju för sjutton fött barn och roddat en nära helt självförsörjande trädgård med fyra barn och jobb och hund och gud vet allt. Det är gott nog. Jag vet det. Efter att tanken vilat ett dygn har jag försökt hämta mig från chocken av att se alla underbara kombinationer och växter och jag tänker istället att jag ska försöka göra det lika fint i år. Lika mycket blommor (fastän jag ju sade för bara några dagar sedan att jag INTE ska odla lika mycket blommor...) och lika många fina kombinationer av grönsaker (fastän jag sa för några dagar sedan att jag INTE ska göra lika många samplanteringar...).

 

Fota mer

Men framförallt ska jag fotografera mer. Med min gamla kamera!!! För egentligen är det nog inte så att jag i alla avseenden varit sämre på att odla fint - jag har däremot inte dokumenterat lika flitigt. Det har det inte funnits tid till. Lärdom. Eller snarare önskan om att göra mer. Nu har jag laddat systemkameran och bytt objektiv. Och köpt fyra nya minnsekort.

En bra sak är att det är 2019 har minst en gemensam nämnare med 2015, som talar för att jag kommer att ha bättre förutsättningar än de senaste åren att odla en praktfull köksträdgård. I sommar har jag en treåring! En treåring är på alla vis enklare att odla tillsammans med än både nyfödd och ettåring och tvååring. Hi hi. Och det vet jag, för jag har provat att odla med hela tre treåringar tidigare. Vill du veta mer om hur det är kan du läsa i min nya bok Odla med barn.

 

Köp Odla med barn här

 

Medan jag funderar mer på hur jag ska lyckas fullfölja årets drömmar ger jag dig en drös med sommarbilder från 2015 att drunkna i.

Jag vill så gärna höra dina tankar om år då du lyckades riktigt, riktigt bra. Vilket år var det? Hur såg det ut då? Om du vill får du bombardera facebook-tråden för det här inlägget med bilder från ett år du älskade i din köksträdgård.
/Sara Bäckmo

 

 

 

25. januari 2019

12 svar till “Min vackraste säsong”

 1. andersthorsander skriver:

  Sara du gör ett otroligt fint arbete med din trädgård varje stund du kan, njut av det du får upp, varje år. Kramar från kallt och snöigt Tyresö Brevik. /Aila

 2. eva skriver:

  Ryser av välbehag och längtar till sommaren.. Underbara bilder och särskilt bilden på barnet med shortsen lite på trekvart. På väg att hämta något gott tro?

 3. Evelyn skriver:

  Jag bestämde mig också för att ha mycket blommor i år. Mina frön kom igår. Så närmaste dagarna ska jag så, bla heliotrop, rosenskära,zinnia och en massa annat ögongodis.

 4. madeleine_pettersson skriver:

  Gilla och hjärta på alla bilderna. Så fint. /Madde

 5. Lisa Ljuslin skriver:

  Åh så fint och inspirerande Sara! Jag blir så himla pepp på att så mer blommor och mer samplanteringar när jag ser dina fantastiska bilder!! Jag hade faktiskt min bästa blomsommar förra året trots torka, det var första gången jag lyckades med blommor, så jag var så glad även om mycket blommade över för snabbt eller torkade bort. Det kan bara bli bättre kommande sommar!! Det blir nog till att vinterså lite blommor i helgen 🙂 Hoppas du får ner lite frön också!

 6. hellberg.marita skriver:

  Underbart Sara!
  Du kan igen, det är jag helt övertygad om!
  Ska så lite blommor med, men mest grönsaker!
  Har fått mitt bågväxthus flyttat till en bättre plats, 40kvm! Underbart!
  Har också fått en större köksträdgård!?❤️?

 7. quirogall100 skriver:

  2015 började jag läsa din blogg Sara. Det började med en googling ”hur odla bönor” (jag hade ingen aning!) kom in på din youtubekanal och sen blev jag fast i din härliga odlingsvärld! Har sedan dess gått från superrookie till nästan självhushållande på grönsaker och odlat upp 300 kvm trädgård, helt fantastiskt och helt tack vare dig! Dessa bilder tar mig tillbaka. Tack snälla Sara för allt du lär ut och odlingsglädjen du sprider!

 8. sofia.nordstrand skriver:

  Vad vackra bilder och vilken fantastisk liten valp!
  Jag hoppas ju peak-året är i år 🙂 Efter att antingen varit gravid eller haft liten bebis under de fyra år vi haft vår odlingslott, hoppas jag att detta år med 1-åring o 3-åring blir lite lättare, men det kanske är önsketänkande. Vi har iaf flyttat närmare samt engagerat en vänfamilj så det blir oavsett lättare att få till lite kortare pass av snigelklippning?! ogräsrensning och framförallt vattning.
  Målbilden är att barnen ska kunna gå runt och småknappra på något ätbart varje gång vi är där under sommarhalvåret, och sen om det blir på krasseblommor eller broccoli kanske får va osagt.

 9. anna.asp85 skriver:

  Så makalöst vackert! Otroliga färgkombinationer ???????
  Jag är ännu en i raden av alla som vågat börja odla tack vare dig, som slutade drömma och skred till verket.
  Mitt första år var förra året, 2018.
  I slutet på april/början på maj stod min tunnel klar och jag började sakta på att bygga bäddar av fårens ströbädd på friland som jag tänkte skulle brytas ned och bilda fin mylla till min sandmark... men... 2018... torkan du vet, förvandlade min oas till en öken ??? (Har drygt 400 kvm att förfoga över som köksträdgård).
  Jösses vilket år att börja odla i, vad lärorikt! Utmanade på alla vis, trots spänningen hoppas jag nog ändå på ett lite mindre extremt 2019 åt alla håll ?
  Med blandade känslor missade jag vintersäsongen i stort sett pga av en steloperation av mitt bäcken/si-led i Oktober.
  Men tyngre sysslor måste jag nog ha hjälp med kommande säsong ändå, då får barnen rycka in.. mutade dom med med liten 4-hjuling och ett tippsläp till den då det är långa avstånd här på gården att frakta jord och övrigt material. Odla med barn på vårt vis, inte lätt alltid att få 2 st 12-åriga killar att hänga med in i den nya odlingsvärlden... men de odlade själva tagetes och mini-gurka förra året med framgång. I år är önskan om ännu mer blommor för att ge bort. Fina killar ?
  Ska visa dom bilderna på dina läckra skapelser så vi kan odla för lust och nytta tillsammans här med.
  Tack!
  //från zon 4, andra sidan Åsnen.

 10. anne.j.thysell skriver:

  Vilken underbar inspiration! Sååå vackert!
  Jag är nyfiken på dom jättestora blommorna (vit/rosa) framför
  sparris och blomstertobaken - vad är det för en växt?
  Anne/Salzburg

 11. nyfiqen skriver:

  Jag kollar igenom gamla youtube-klipp och kom till där du odlar sommarblommor i en två år gammal bädd - vallmo, sommarslöja, rosenskära, sommarmalva mm. Jag blev totalt kär första gången jag såg den och blir det igen. Den är bara helt ljuvlig! I år ska jag gräva en bädd för att plantera alla mina dahlior, men nästa år får det nog bli en liknande ingen bädden. Jag gjorde en liknande mindre uppsättning för två år sedan som dock inte blev lika ljuvlig, så jag får göra ett nytt försök. I år går färgskalan på köksträdgårdens blommor i burgundy, aprikost och blek orange.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *