Min varmbänk av ull

Här visar jag hur jag har byggt min varmbänk av enbart ull, hönsgödsel och kiss. Varmbänken har blivit 50 grader varm och är efter en vecka redo för plantering och sådd. Jag är mycket nöjd!

Ett lock av plast tittar fram ur en hög med ull och är delvis täckt av en lila filt.

Min varmbänk av ull är alltså byggd av ull och hönskskit, och därtill isolerad med ull runtomkring. Mycket praktiskt.

 

Nu har det gått en vecka ungefär sedan jag gjorde min varmbänk av ull. Det har varit oerhört spännande för mig att följa det här projektet eftersom jag aldrig använt ull som grund i varmbänk tidigare. På medlemssidorna här på sajten har jag skrivit en lång artikel om bakgrunden till att jag valt ull, samt vad jag kunnat läsa mig till om ull i varmbänk innan jag satt igång. Läs gärna artikeln om du vill veta mer, där finns också en sammanställning i text med temperaturutvecklingen dag för dag.

 

Läs mer: Ull i varmbänk

 

Men hur har jag då gjort varmbänken? I videon nedan får du följa med under bygget och se hur det gick till.

 

Idag lördag har jag bestämt mig för att lägga på jord och plantera och så mina växter. Värmen i varmbänkens översta delar är nu 26 grader, medan det i undre delarna är betydligt varmare. Jag vill inte slösa någon tid och avgör att det är dags då temperaturen ligger på 30-20 grader. Temperaturen blir också lite lägre då mer jord kommer på.

Dessutom ska jag ut och resa i veckan och behöver ta hjälp av min familj med att sköta varmbänken. Veckan som kommer är det lätt att ta hand om odlingen då det ska bli uppemot åtta grader utomhus och inga minusgrader på nätterna. Den första tiden behöver varmbänken inte vattnas, det räcker gott med kondensen som bildas i bänken. Därtill är det bara luftning som kan behövas, beroende på hur varmt och fuktigt det blir i varmbänken. Det är lätt för familjen att komma ihåg att varje natt lägga på en isolerande filt över locket och sedan ta bort densamma på dagen. Och skulle de glömma inför någon natt är det ingen panik eftersom det ändå är ganska varmt i tunnelväxthuset.

 

Mer om varmbänkar

Under veckan har jag gjort livesändningar på YouTube där jag mätt temperaturutvecklingen i varmbänken dag för dag. Alla videos ligger i den vid det här laget ganska fullmatade spellistan på YouTube. Där kan du också se videos från 2014 och framåt, om olika varmbänkar i trädgården. Jag har till exempel byggt en stora varmbänk på friland, mindre varmbänkar i tunnelväxthus och en lyxig varmbänk att förvara plantor på under kalla våren.

 

Se mer: Spellista Varmbänk på YouTube

 

På min sajt har jag skrivit flera artiklar och guider om varmbänkar, bland annat ett inlägg med tips för den som gjort en varmbänk som vägrar att bli varm. I sökfunktionen på sajten ser du också en mängd artiklar att läsa på ämnet. 

 

Vad är en varmbänk?

En varmbänk är en odlingsplats som byggs av organiskt material i en stor hög. När materialet börjar komposteras utvecklas rejält värme, beroende på vilket material som använts vid anläggningen. Vanligtvis används någon form av stallgödsel och halm i bygget, det utvecklar hög värme relativt snabbt.

Varmbänken anläggs under vintern, precis då dagsljuset börjat öka så att växter kan växa tillräckligt (innan dess är det för mörkt för växterna att växa), och på den varma högen kan sedan jord läggas och växter planteras. Skörden i en varmbänk är många gånger veckor och ibland månader tidigare än i övriga trädgården.

Oftast anges att varmbänken ska byggas av färsk hästskit och halm. Den kombinationen brukar utveckla hög värme relativt snabbt. Men varmbänken kan också byggas av en mängd andra slags gödsel och material. I år har jag alltså provat att göra min varmbänk av ull.
/Sara Bäckmo

16. februari 2019

2 svar till “Min varmbänk av ull”

  1. katinka skriver:

    Tack för ännu en fin livesändning! I slutet nämnde du att rådjuren är besvärliga. För fem - sex år sedan inhägnade vi hela trädgården (=stor) med fårnät plus tre trådar på höjden. Sedan dess har vi sluppit rådjuren helt. Nästan det bästa av allt: inga fästingar! Barnbarnen kan leka utomhus helt utan risk för fästingar. Förr hade de ofta flera om dagen efter attha rullat runt på gräsmattan.

  2. Michelle Meyer skriver:

    "Mer om varmbänkar

    Under veckan har jag gjort livesändningar på YouTube där jag mätt temperaturutvecklingen i varmbänken dag för dag. Alla videos"

    Pluralisformen av video är videor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *